Duži život uz zeleni čaj

Odrasle osobe koje su dnevno pile bar pet šoljica ovog napitka, imale 16 odsto manju stopu smrtnosti i 26 odsto manji rizik za obolevanje od vaskularnih bolesti.

Zdravlje 13.04.2016 | 10:01
Duži život uz zeleni čaj

TAJNA dugog i zdravog života krije se u zelenom čaju, tvrde japanski naučnici. Istraživanje sprovedeno na uzorku od 40.000 osoba pokazalo je da su odrasle osobe, koje su dnevno pile bar pet šoljica ovog napitka, imale 16 odsto manju stopu smrtnosti i 26 odsto manji rizik za obolevanje od vaskularnih bolesti, u poređenju sa ispitanicima koji su unosili manje ovog napitka. Uočeno je i da su pozitivniji efekti izraženiji kod žena.

Dobro upućeni, inače, tvrde da je zeleni čaj najzdravije piće na planeti. U Japanu se često služi posle ručka, jer osim što osvežava dah, sprečava stvaranje zubnog plaka i razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini, pa samim tim onemogućava stvaranje karijesa. Bogat je antioksidansima, posebno kvercetinom, EGCG-om i teaninom, kao i drugim sastojcima korisnim za očuvanje vitalnosti organizma. A da bi se postigao željeni efekat, svakodnevno treba piti makar dve do tri šoljice ovog napitka. Delotvoran je u očuvanju kardiovaskularnog sistema, kao i u sprečavanju nastanka dijabetesa i Alchajmerove bolesti...

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar