Šta stres može da uradi vašem tijelu

Stres se može manifestovati i na telu, a da toga nismo ni svesni.

Zdravlje 23.04.2016 | 09:00
Šta stres može da uradi vašem tijelu

Ovih osam stvari stres može da učini ljudskom telu.

Znakovi na telu

Ako ste primetili crvenilo na koži, realna je opcija da je stres krivac za to. Imunološki sistem tela opada kad se suočava s jakim stresom, pa ono počinje da koristi histamin kako bi se borilo protiv stresa. Međutim, ukoliko se ne rešite stresa, crvenilo se može proširiti, pa koža postaje osetljivija na stvari na koje do tada nije bila, poput gela za tuširanje, omekšivača ili razlike u temperaturi.

Promene u telesnoj težini

Stručnjaci upozoravaju da stres izaziva otpuštanje hormona kortizola, koji narušava sposobnost tela da obradi šećer u krvi i menja način na koji metabolizira masnoće, proteine i ugljiene hidrate, što može dovesti kako do gojenja, tako i do gubitka kilograma. Osim toga, ljudi se zbog stresa mogu i prejedati ili u potpunosti izgubiti apetit.

Česte glavobolje

Ukoliko nikad niste imali problema s glavoboljama, a iznenada su vam se pojavile, uzrok je najverovatnije stres. Naime, stres oslobađa hemikalije u mozgu koje uzrokuju promene u nervnom sistemu, ali i u krvi koja dolazi u mozak i stvara alergije. Osim toga, stres pogoršava migrene i uzrokuje napetost u mišićima.

Crevne tegobe

Probavni trakt se usled stresa može poremetiti na više načina. Neki od njih su gorušica i sporije pražnjenje hrane iz želuca, što može izazvati gasove i nadutost, ali čak i povećati probleme debeloga creva, što dovodi do grčeva i dijareje.

Česte prehlade

Već smo spomenuli kako stres slabi imunološki sistem. To omogućava lakši pristup bakterijama, pa je, ukoliko ste pod stresom, veća verovatnoća da ćete se prehladiti, piše Riders dajdžest.

Ponovno pojavljivanje akni

Stres izaziva akne i bubuljice, bez obzira na godine. Naime, stres uzrokuje povećanje nivoa hormona, posebno kortizola, koji za posledicu ima masniju kožu, a takva je koža sklonija bubuljicama.

Imate problema s razmišljanjem

Zbog stresa možete i psihički oboleti. Naime, visok nivo hormona kortizola otežava koncentraciju i pamćenje, ali izaziva i anksioznost i depresiju.

Primetili ste da vam kosa opada

Kosa se svakodnevno regeneriše, pa je u redu izgubiti malo kose, ali stres može ozbiljno da naruši regeneraciju vlasišta i podstakne gubitak kose, a u isto vreme spreči njenu obnovu.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar