Vlada Brčko distrikta ukinula "bijeli hljeb"

Vlada Brčko distrikta, shodno odluci viših nivoa vlasti u BiH, donijela je odluku o ukidanju dosadašnje prakse o naknadi nakon isteka mandata koju su mnogi bivši zvaničnici koristili, bilo da je riječ o članovima Vlade ili poslanicima.

Bosna i Hercegovina 22.04.2016 | 13:08
Vlada Brčko distrikta ukinula "bijeli hljeb"

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da nakon isteka mandata više niko nema pravo na naknadu, dok je dosadašnja praksa bila da zvaničnici Vlade i Skupštine šest mjeseci nakon isteka mandata koriste plate u punom iznosu.

"Ovo je kolektivna odluka Vlade da delegira da se to učini i prema članovima Vlade, ali i Skupštine koji nisu imali pravo nakon šest mjeseci od isteka mandata da se kandiduju za članove upravnih ili nadzornih odbora neke javne ustanove ili institucije", rekao je Kadrić.

Nakon ovih izmjena, odnosno oduzimanja prava naknada, kaže Kadrić, bivši članovi Vlade i Skupštine biće stavljeni u ravnopravan položaj i oni mogu konkurisati na bilo koju poziciju.

Članovi Vlade donijeli su i Odluku o usvajanju programa utroška sredstava tekućih dotacija u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu za 2016. godinu.

Šef resornog odjeljenja Damir Bulčević objasnio je da se ova odluka odnosi na kulturnu manifestaciju "Proljeće u gradu" za koju je predviđeno 55.000 KM, dok će Organizacioni odbor odrediti termin pomenute manifestacije i selektovati projekte kandidovane putem javnog poziva koji će biti raspisan.

Vlada distrikta dala je saglasnost na prijedlog zaključka o nastavku održavanja privremenog vodosnabdijevanja u Mjesnoj zajednici Vučilovac i Odluku o imenovanju predstavnika Brčko distrikta u radnu grupu za izradu akcionog plana za energetsku efikasnost u BiH.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Slavko

22.04.2016 17:31

Eto jos ostade beli hleb kod nas u Srpskoj. Nema veze,nek se zna ko je najjaci u regionu.

ODGOVORITE
Name

neutralan

22.04.2016 19:26

Mozda je i bolje da ostane, u suprotnom, postoji opasnost da politicari krenu pljackati "kuke dobrote"...

Name

U boji

22.04.2016 20:37

Ukinuta bela vrsta hleba,pitanje glasi,ima li neki drugi,ofarbani.Usao covek u pekaru i trazi od pekara deset hlebova.Sta ce ti toliko,pita ga pekar,pola ce ti se stvrdnuti. E, ako je tako,daj onda dvadeset, ushiceno odgovori kupac.

ODGOVORITE