Proljećna sjetva jeftinija i do 30 odsto

Proljećna sjetva u Republici Srpskoj ove godine trebalo bi da bude jeftinija i do 30 odsto nego lani, jer je gorivo znatno pojeftinilo, a padaju i cijene mineralnih đubriva i pesticida.

Republika Srpska 09.02.2016 | 17:06
Proljećna sjetva jeftinija i do 30 odsto

Zemljoradnici nisu krili zadovoljstvo što će napokon uspjeti nešto i da uštede, jer im gorivo, đubrivo i pesticidi predstavljaju bitnu stavku za sjetvu.

Međutim, plaše se da će imati znatne poteškoće u planiranju proljećne sjetve, jer lani nisu ostvarili dovoljne prinose i sredstva za ovogodišnju proizvodnju.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković istakao je da su distributeri sjemena i ostalog materijala potrebnog za poljoprivredu zemljoradnicima već najavili smanjenje cijena mineralnih đubriva i hemijskih preparata i do 30 odsto.

"Nadam da će i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske uskoro početi sa isplatom subvencija kako bi nam koliko-toliko olakšalo nabavku repromaterijala za proizvodnju. Bilo bi dobro kada bi distributeri izašli u susret ratarima i omogućili im da materijal kupuju na kredit dok ne dobiju subvencije ili ne unovče svoje proizvode, a sve kako bi u optimalnim rokovima uspjeli da završe sjetvu", rekao je Marinković.

On je dodao da su poljoprivrednici, uprkos planiranom pojeftinjenju sjetve, u veoma teškoj situaciji.

"Cijena kukuruza ne može da pokrije lanjske troškove. S druge strane, mnogi poljoprivrednici imaju tovne svinje i bikove, koji se uopšte ne plasiraju na tržište, a hrana za njih mnogo košta", kazao je Marinković.

Poljoprivrednik iz Lijevče polja Duško Banjac nije mogao čekati najavljeno pojeftinjenje, pa je sva sjemena i materijal za proljećnu sjetvu već nabavio.

"Kada sam kupovao sjemena i gnojivo, primijetio sam da su bili ove godine skuplji nego lani", rekao je Banjac.

U najavljena pojeftinjenja pojedinih vrsta mineralnih đubriva i pesticida sumnja i predsjednik Udruženja poljoprivrednika Bijeljina Ljubo Maletić.

"Načuo sam nešto da će pojeftiniti materijal sa proljećnu sjetvu, mada čisto sumnjam", rekao je Maletić.

U preduzeću "Golić trejd" Gradiška, koje se bavi prodajom repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, ističu da je već došlo do blagog pojeftinjenja mineralnih đubriva.

"Recimo, 100 kilograma đubriva "urea" nedavno je koštalo 82 KM, a sada je jeftinije za četiri marke. Ovo pojeftinjenje bi se moglo nastaviti i u narednom periodu, a za koliko, sve zavisi od proizvođača", rekli su u ovom preduzeću.

Slično govore i ostali distributeri.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da bi znatno pojeftinjenje goriva trebalo da se odrazi i na cijene repromaterijala u poljoprivrednoj proizvodnji, dodajući da oni na to ne mogu uticati.

"Na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti podsticaje za proizvodnju merkantilne pšenice u 2015. godini. Takođe, mogu dobiti i podsticaje za regresiranje dizel goriva i evrodizel goriva za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu", rekli su u Ministarstvu.

Nove sorte

U toku 2015. godine sa radom je otpočela Sortna komisija Republike Srpske, koja je sastavljena od stručnjaka iz oblasti sjemenarstva Srpske i Srbije i do sada je imala 11 sjednica.

"Do sada je upisano više od 500 hibrida sorti kukuruza, pšenice, ostalog žita, krmnog bilja i povrća. Poljoprivredni proizvođači će novoupisane sorte u narednom periodu moći da nabave u registrovanim objektima za promet sjemena", poručili su iz ministarstva.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rob

09.02.2016 16:41

Sve treba da pojeftini

ODGOVORITE
Name

Nafta

09.02.2016 19:24

Nafta je pokazitelj za sve.

ODGOVORITE