Прољећна сјетва јефтинија и до 30 одсто

Прољећна сјетва у Републици Српској ове године требало би да буде јефтинија и до 30 одсто него лани, јер је гориво знатно појефтинило, а падају и цијене минералних ђубрива и пестицида.

Република Српска 09.02.2016 | 17:06
Прољећна сјетва јефтинија и до 30 одсто

Земљорадници нису крили задовољство што ће напокон успјети нешто и да уштеде, јер им гориво, ђубриво и пестициди представљају битну ставку за сјетву.

Међутим, плаше се да ће имати знатне потешкоће у планирању прољећне сјетве, јер лани нису остварили довољне приносе и средства за овогодишњу производњу.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић истакао је да су дистрибутери сјемена и осталог материјала потребног за пољопривреду земљорадницима већ најавили смањење цијена минералних ђубрива и хемијских препарата и до 30 одсто.

"Надам да ће и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске ускоро почети са исплатом субвенција како би нам колико-толико олакшало набавку репроматеријала за производњу. Било би добро када би дистрибутери изашли у сусрет ратарима и омогућили им да материјал купују на кредит док не добију субвенције или не уновче своје производе, а све како би у оптималним роковима успјели да заврше сјетву", рекао је Маринковић.

Он је додао да су пољопривредници, упркос планираном појефтињењу сјетве, у веома тешкој ситуацији.

"Цијена кукуруза не може да покрије лањске трошкове. С друге стране, многи пољопривредници имају товне свиње и бикове, који се уопште не пласирају на тржиште, а храна за њих много кошта", казао је Маринковић.

Пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац није могао чекати најављено појефтињење, па је сва сјемена и материјал за прољећну сјетву већ набавио.

"Када сам куповао сјемена и гнојиво, примијетио сам да су били ове године скупљи него лани", рекао је Бањац.

У најављена појефтињења појединих врста минералних ђубрива и пестицида сумња и предсједник Удружења пољопривредника Бијељина Љубо Малетић.

"Начуо сам нешто да ће појефтинити материјал са прољећну сјетву, мада чисто сумњам", рекао је Малетић.

У предузећу "Голић трејд" Градишка, које се бави продајом репроматеријала за пољопривредну производњу, истичу да је већ дошло до благог појефтињења минералних ђубрива.

"Рецимо, 100 килограма ђубрива "уреа" недавно је коштало 82 КМ, а сада је јефтиније за четири марке. Ово појефтињење би се могло наставити и у наредном периоду, а за колико, све зависи од произвођача", рекли су у овом предузећу.

Слично говоре и остали дистрибутери.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истичу да би знатно појефтињење горива требало да се одрази и на цијене репроматеријала у пољопривредној производњи, додајући да они на то не могу утицати.

"На основу Правилника о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села пољопривредни произвођачи могу остварити подстицаје за производњу меркантилне пшенице у 2015. години. Такође, могу добити и подстицаје за регресирање дизел горива и евродизел горива за произведену и продату меркантилну пшеницу", рекли су у Министарству.

Нове сорте

У току 2015. године са радом је отпочела Сортна комисија Републике Српске, која је састављена од стручњака из области сјеменарства Српске и Србије и до сада је имала 11 сједница.

"До сада је уписано више од 500 хибрида сорти кукуруза, пшенице, осталог жита, крмног биља и поврћа. Пољопривредни произвођачи ће новоуписане сорте у наредном периоду моћи да набаве у регистрованим објектима за промет сјемена", поручили су из министарства.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

роб

09.02.2016 16:41

Све треба да појефтини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нафта

09.02.2016 19:24

Нафта је показитељ за све.

ОДГОВОРИТЕ