Građani plaćaju višak radnika administracije

U skupštinsku proceduru je ušao u formi nacrta novi Zakon o lokalnoj samoupravi. Tim Zakonom između ostalog predviđeno je da u administrativnim službama lokalnih zajednica rade najviše tri radnika na hiljadu stanovnika. Pokazalo se da u gotovo svim lokalnim zajednicama postoji višak zaposlenih.

Republika Srpska 09.02.2016 | 16:39
Građani plaćaju višak radnika administracije

Prema propisima koje će da donese novi Zakon o lokalnoj samoupravi gotovo sve lokalne zajednice u Srpskoj imaju višak zaposlenih. Ukupno po novom Zakonu čiji Nacrt se nalazi u skupštinskoj proceduri, višak zaposlenih u opštinskim i gradskim administracijama iznosi gotovo dvije hiljade.

Ono što može da bude problematično jeste da je Zakon ušao u proceduru prije objavljivanja zvaničnih rezultata popisa stanovništva, upozorava opozicija u Srpskoj.

Prema onome što donosi novi Zakon, najveći broj viška radnika je u administraciji Trebinja i to 171. Sljedeća je Banjaluka gdje je višak 135 radnika u administrativnoj službi grada.

Ti podaci su jasan dokaz da je gradska vlast u Banjaluci u proteklih nekoliko godina zapošljavala isključivo na osnovu stranačke pripadnosti i da je to bio jedini kriterijum, tvrdi banjalučka opozicija. Podsjećaju da je gradonačelnik Banjaluke ranije već najavljivao smanjenje broja zaposlenih u administraciji grada.

Prema novom Zakonu, ukoliko bude usvojen, na hiljadu stanovnika u lokalnim zajednicama u administraciji treba da rade tri radnika; eventualno četiri u gradovima. U broj zaposlenih nisu uračunati radnici javnih preduzeća koja se finansiraju iz budžeta lokalnih zajednica i to je jedan od nedostataka u Nacrtu zakona, kažu u opoziciji.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

007

09.02.2016 16:34

Sprovesti ovu odluku,bez obzira ko je na vlasti u lokalu.

ODGOVORITE
Name

Brle

09.02.2016 17:49

Pominju radnike u lokalnoj zajednici, ali ko je ušao u prostorje Cipsa i administracije oko auta, tu je stranku sramota ući koliko ih ima a oni gotovo pa nikakvog posla nemaju.

ODGOVORITE
Name

kumic

09.02.2016 18:24

Kako sprovesti ili je rodbina ili sam uzeo mito. Jadan pa nijen da sam ja kriv.

ODGOVORITE