Грађани плаћају вишак радника администрације

У скупштинску процедуру је ушао у форми нацрта нови Закон о локалној самоуправи. Тим Законом између осталог предвиђено је да у административним службама локалних заједница раде највише три радника на хиљаду становника. Показало се да у готово свим локалним заједницама постоји вишак запослених.

Република Српска 09.02.2016 | 16:39
Грађани плаћају вишак радника администрације

Према прописима које ће да донесе нови Закон о локалној самоуправи готово све локалне заједнице у Српској имају вишак запослених. Укупно по новом Закону чији Нацрт се налази у скупштинској процедури, вишак запослених у општинским и градским администрацијама износи готово двије хиљаде.

Оно што може да буде проблематично јесте да је Закон ушао у процедуру прије објављивања званичних резултата пописа становништва, упозорава опозиција у Српској.

Према ономе што доноси нови Закон, највећи број вишка радника је у администрацији Требиња и то 171. Сљедећа је Бањалука гдје је вишак 135 радника у административној служби града.

Ти подаци су јасан доказ да је градска власт у Бањалуци у протеклих неколико година запошљавала искључиво на основу страначке припадности и да је то био једини критеријум, тврди бањалучка опозиција. Подсјећају да је градоначелник Бањалуке раније већ најављивао смањење броја запослених у администрацији града.

Према новом Закону, уколико буде усвојен, на хиљаду становника у локалним заједницама у администрацији треба да раде три радника; евентуално четири у градовима. У број запослених нису урачунати радници јавних предузећа која се финансирају из буџета локалних заједница и то је један од недостатака у Нацрту закона, кажу у опозицији.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

007

09.02.2016 16:34

Спровести ову одлуку,без обзира ко је на власти у локалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

09.02.2016 17:49

Помињу раднике у локалној заједници, али ко је ушао у просторје Ципса и администрације око аута, ту је странку срамота ући колико их има а они готово па никаквог посла немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кумиц

09.02.2016 18:24

Како спровести или је родбина или сам узео мито. Јадан па нијен да сам ја крив.

ОДГОВОРИТЕ