Analiza: Ovo je bio najdosadniji prelazni rok... Ili...

Ili smirivanje tla pred Pepov domino efekat i tektonske poremećaje na leto! Gvardioli 200.000.000 evra za pojačanja u Sitiju. Novog trenera čekaju i u Čelsiju, verovatno i u Mančester junajtedu, Karlo Ančeloti stiže u Bajern, Geri Nevil visi u Valensiji...

Fudbal 03.02.2016 | 23:00
Analiza: Ovo je bio najdosadniji prelazni rok... Ili...

Opšti je utisak - jedan od najdosadnijih prelaznik rokova u poslednjih nekoliko godina. Klubovi širom Evrope bili su neuobičajeno štedljivi, pa su ovog januara tri od četiri najvrednija transfera završili kineski klubovi pazarivši Ramiresa (Đangsu/28.000.000 evra), Elkesona (Šangaj SIPG/18.500.000) i Žervinja (Hebej/18.000.000). Potpuno razočaranje u vremenu u kome smo navikli da se razbacujemo astronomskim sumama.

Ali ako postoji nešto što može da vrati osmeh na lica fudbalskih zanesenjaka to je onda osećaj da je ovo bili samo zatišje pred buru koja će uslediti na leto, jer se na kraju sezone očekuje potpuni remont brojnih evropskih klubova, a među njima i onih najvećih koji po pravilu izazivaju domino efekat širom Evrope.

Ovoga puta će okidaš biti Pep Gvardiola, jer ne postoji apsolutno nikakva sumnja da će prebogati vlasnici Mančester Sitija posle 200.000.000 evra potrošenih na pojačanja u ovoj sezoni još dublje zavući ruku u džep ne bi li ostvarili ambiciju da se umuvaju među velikane na evropskom nivou.

Podrhtavanje tla počelo je već jutros pominjanjem Roberta Levandovskog i Davida Alabe iz Bajerna, pa Pola Pogbe iz Juventusa, Evertonovog Džona Stounsa (mada nam i dalje nije jasna odakle baš tolika pomama za 21-godišnjim štoperom), Realovog Marsela, Filipea Kutinja iz Liverpula, pa za leto 2017. godine - dakle one tamo sezone - čak i Lionela Mesija. Jasno, većina spekulacija verovatno će se završiti na običnim glasinama, ali rekonstrukcija tima je izvesna i tu dolazimo do tog domino efekta.

Englezi već sada nagađaju koji se to Sitijevi igrači sigurno neće uklopiti u Gvardiolinu filozofiju i ponajviše ističu Vilfreda Bonija, Fernanda, Jaju Turea, pa i Aleksandra Kolarova i Hezusa Navasa, mada je tu cela poslednja linija pod velikim znakom pitanja.

Taj odjek koji će se širiti poput talasa posebno će se osetiti međ ostrvskim rivalima, jer je jasno da ni uprave ostale premijerligaških velikana neće smeti da sebi dozvole da sede skrštenih ruku. Posebno imajući u vidu da je i Gus Hidink samo privremeno rešenje na klupi Čelsija, te da je malo verovatno da će Luj van Gal, ako i dočeka kraj sezone na Old Trafordu, predvoditi Mančester junajted i u narednom ciklusu takmičenja.

Žoze Murinjo i dalje figurira kao prvi favorit za dirigentsku palicu na Teatru snova, Manuel Pelegrini je viđen kao Hidinkov naslednik na Stamfordu mada bi navijači sigurno pre digli glas za Čola Simeona - u toj varijanti bismo, kakav bi to cirkus bio, u Premijer ligi gledali okršaje Vengera, Gvardiole, Murinja, Klopa i Simeonea! - što sve navodi na ludu trku za najvećim biserima svetskog fudbala.

I baš zato što su svi bili tako atipično mirni u januaru očekuje se eksplozija na letu kada u Premijer ligi stupa na snagu i već čuveni 6.750.000.000 evra vredni ugovor o TV pravima zbog čega će i klubovi poput Noriča, Bornumuta, Stouka i ostalih prosečnih engleskih timova moći da se gađaju milionima kao da su šišarke.

Naznake smo dobili već ove zime. Njukasl je potrošio oko 37.000.000 evra na Džondžoa Šelvija, Androsa Taunsenda, Sejdua Dumbiju i Anrija Sevea (izvisio je doduše za Saida Berahina, Loika Remija...), Stouk je Đanelija Imbulu, uprkos užasnoj polusezoni u Portu, promovisao u najskupljeg igrača Starog kontinenta sa cenom od 24.250.000 evra, Votford je potrošio 32.000.000 evra na Nordina Amrabata, Abdulajea Dukurea i Marija Suareza između ostalih, isprsio se i Sanderlend sa skoro 28.000.000 evra za Vahbija Kazrija iz Bordoa, Bajernovog Jana Kirhofa, Damea N’Dojea, Lamina Konea...

Samo se Aston Vila, iako je jurila Kazrija, Remija, Dumbiju i Matjea Debišija, čini se pomirila sa ispadanjem i gubitkom tog profita oko kojeg se premijerligaši otimaju.

Sa druge strane, velikani su tihovali...

Čelsi je na klupskom budžetu prodajom Ramiresa uvećao saldo za 28.000.000 evra (4.600.000 je otišlo na perspektivnog defanzivca iz SAD Meta Mijazgu, Alesandro Pato je stigao na pozajmicu), a Totenhem na Taunsendu poravnao račune, pa će se ispostaviti da je celu sezonu 2015/2016 sveo na nulu kad se uporede rashodi i prihodi. Arsen Venger je ponovo štedljiv, pa je kupio samo Bazelovog Mohameda Elnenija za 10.000.000 evra, Siti je iz Australije doveo Entonija Kaseresa, Junajted vratio Adnana Januzaja, navijači Liverpula najviše su se obradovali Marku Grujiću...

I još jednom - vrelo leto u najavi.

Everton je kupio Umara Nijasea, smatra se baš kako bi mogao da Romelua Lukakua proda Mančester junajtedu, Van Galova želja je i Portov Bruno Martins Indi, šuška se već dugo o Felipeu Andersonu iz Lacija, PSŽ-ovom Edinsonom Kavaniju, Hariju Kejnu iz Totenhema, pa i golmanu Matiji Perinu, Atletikovom Saulu Njiguezu... Aleš Tešeira je ovaj put izmakao Liverpulu, ali teško da će Rinat Ahmetov uspeti da idrži novu udar na leto, a tada će i Šalke ostati bez argumenata da zadrži Džoela Matipa.

Kavani se dovodio u vezu i sa Arsenalom, ali je prvi Vengerov pik za sam špic i dalje Gonzalo Iguain, dok se i dalje pomno prati situacija sa Iskom. O Čelsiju se priča još glasnije, a i imena su uglavnom ista - Rijad Mahrez i Džejmi Vardi (njihov ostanak je najveći bingo Lestera ovog januara), Džon Stouns, pa trio Atletika Antoan Grizman, Hoze Himenez, Džekson Martinez kao još jedan razlog zašto se mnogima Simeone čini kao pravi izbor.

Sa jednom bitnom razlikom - sledeći put će svi premijerligaši krenuti napred spuštenog garda. A kad se bogati razmašu ispada na sve strane, pa će se i mnogi drugi okoristiti njihovom tučom za najzvučnije asove. Svi oni kvalitetni, a opet nedovoljno upadljivi igrači, predstavljate monetu za potkusirivanje.

A nemojmo zaboraviti, sva je prilika da će nove trenere imati i Bajern (Karlo Ančeloti je već najavljen na Alijanc areni), Inter, Valensija, očekuje se da i gazda Napolija Aurelio de Laurentis lupi šakom u sto, da je Zlatan Ibrahimović verovatno završio odiseju u Pari Sen Žermenu, a da šeici još nemaju adekvatnog superstara kao zamenu, da je u Italiji samo Roma makar i pokušala nešto ozbiljnije da uradi (došli Žerson i Stefan el Šaravi), da je u Španiji prva zvezda prelaznog roka bio Denis Čerišev, a u Nemačkoj Jonas Hofman... Sve u svemu - mršav učinak ove zime.

Ali samo jedan je dovoljan da povuče lavinu.

Komentari / 0

Ostavite komentar