Анализа: Ово је био најдосаднији прелазни рок... Или...

Или смиривање тла пред Пепов домино ефекат и тектонске поремећаје на лето! Гвардиоли 200.000.000 евра за појачања у Ситију. Новог тренера чекају и у Челсију, вероватно и у Манчестер јунајтеду, Карло Анчелоти стиже у Бајерн, Гери Невил виси у Валенсији...

Фудбал 03.02.2016 | 23:00
Анализа: Ово је био најдосаднији прелазни рок... Или...

Општи је утисак - један од најдосаднијих прелазник рокова у последњих неколико година. Клубови широм Европе били су неуобичајено штедљиви, па су овог јануара три од четири највреднија трансфера завршили кинески клубови пазаривши Рамиреса (Ђангсу/28.000.000 евра), Елкесона (Шангај СИПГ/18.500.000) и Жервиња (Хебеј/18.000.000). Потпуно разочарање у времену у коме смо навикли да се разбацујемо астрономским сумама.

Али ако постоји нешто што може да врати осмех на лица фудбалских занесењака то је онда осећај да је ово били само затишје пред буру која ће уследити на лето, јер се на крају сезоне очекује потпуни ремонт бројних европских клубова, а међу њима и оних највећих који по правилу изазивају домино ефекат широм Европе.

Овога пута ће окидаш бити Пеп Гвардиола, јер не постоји апсолутно никаква сумња да ће пребогати власници Манчестер Ситија после 200.000.000 евра потрошених на појачања у овој сезони још дубље завући руку у џеп не би ли остварили амбицију да се умувају међу великане на европском нивоу.

Подрхтавање тла почело је већ јутрос помињањем Роберта Левандовског и Давида Алабе из Бајерна, па Пола Погбе из Јувентуса, Евертоновог Џона Стоунса (мада нам и даље није јасна одакле баш толика помама за 21-годишњим штопером), Реаловог Марсела, Филипеа Кутиња из Ливерпула, па за лето 2017. године - дакле оне тамо сезоне - чак и Лионела Месија. Јасно, већина спекулација вероватно ће се завршити на обичним гласинама, али реконструкција тима је извесна и ту долазимо до тог домино ефекта.

Енглези већ сада нагађају који се то Ситијеви играчи сигурно неће уклопити у Гвардиолину филозофију и понајвише истичу Вилфреда Бонија, Фернанда, Јају Туреа, па и Александра Коларова и Хезуса Наваса, мада је ту цела последња линија под великим знаком питања.

Тај одјек који ће се ширити попут таласа посебно ће се осетити међ острвским ривалима, јер је јасно да ни управе остале премијерлигашких великана неће смети да себи дозволе да седе скрштених руку. Посебно имајући у виду да је и Гус Хидинк само привремено решење на клупи Челсија, те да је мало вероватно да ће Луј ван Гал, ако и дочека крај сезоне на Олд Трафорду, предводити Манчестер јунајтед и у наредном циклусу такмичења.

Жозе Мурињо и даље фигурира као први фаворит за диригентску палицу на Театру снова, Мануел Пелегрини је виђен као Хидинков наследник на Стамфорду мада би навијачи сигурно пре дигли глас за Чола Симеона - у тој варијанти бисмо, какав би то циркус био, у Премијер лиги гледали окршаје Венгера, Гвардиоле, Муриња, Клопа и Симеонеа! - што све наводи на луду трку за највећим бисерима светског фудбала.

И баш зато што су сви били тако атипично мирни у јануару очекује се експлозија на лету када у Премијер лиги ступа на снагу и већ чувени 6.750.000.000 евра вредни уговор о ТВ правима због чега ће и клубови попут Норича, Борнумута, Стоука и осталих просечних енглеских тимова моћи да се гађају милионима као да су шишарке.

Назнаке смо добили већ ове зиме. Њукасл је потрошио око 37.000.000 евра на Џонџоа Шелвија, Андроса Таунсенда, Сејдуа Думбију и Анрија Севеа (извисио је додуше за Саида Берахина, Лоика Ремија...), Стоук је Ђанелија Имбулу, упркос ужасној полусезони у Порту, промовисао у најскупљег играча Старог континента са ценом од 24.250.000 евра, Вотфорд је потрошио 32.000.000 евра на Нордина Амрабата, Абдулајеа Дукуреа и Марија Суареза између осталих, испрсио се и Сандерленд са скоро 28.000.000 евра за Вахбија Казрија из Бордоа, Бајерновог Јана Кирхофа, Дамеа Н’Дојеа, Ламина Конеа...

Само се Астон Вила, иако је јурила Казрија, Ремија, Думбију и Матјеа Дебишија, чини се помирила са испадањем и губитком тог профита око којег се премијерлигаши отимају.

Са друге стране, великани су тиховали...

Челси је на клупском буџету продајом Рамиреса увећао салдо за 28.000.000 евра (4.600.000 је отишло на перспективног дефанзивца из САД Мета Мијазгу, Алесандро Пато је стигао на позајмицу), а Тотенхем на Таунсенду поравнао рачуне, па ће се испоставити да је целу сезону 2015/2016 свео на нулу кад се упореде расходи и приходи. Арсен Венгер је поново штедљив, па је купио само Базеловог Мохамеда Елненија за 10.000.000 евра, Сити је из Аустралије довео Ентонија Касереса, Јунајтед вратио Аднана Јанузаја, навијачи Ливерпула највише су се обрадовали Марку Грујићу...

И још једном - врело лето у најави.

Евертон је купио Умара Нијасеа, сматра се баш како би могао да Ромелуа Лукакуа прода Манчестер јунајтеду, Ван Галова жеља је и Портов Бруно Мартинс Инди, шушка се већ дуго о Фелипеу Андерсону из Лација, ПСЖ-овом Единсоном Каванију, Харију Кејну из Тотенхема, па и голману Матији Перину, Атлетиковом Саулу Њигуезу... Алеш Тешеира је овај пут измакао Ливерпулу, али тешко да ће Ринат Ахметов успети да идржи нову удар на лето, а тада ће и Шалке остати без аргумената да задржи Џоела Матипа.

Кавани се доводио у везу и са Арсеналом, али је први Венгеров пик за сам шпиц и даље Гонзало Игуаин, док се и даље помно прати ситуација са Иском. О Челсију се прича још гласније, а и имена су углавном иста - Ријад Махрез и Џејми Варди (њихов останак је највећи бинго Лестера овог јануара), Џон Стоунс, па трио Атлетика Антоан Гризман, Хозе Хименез, Џексон Мартинез као још један разлог зашто се многима Симеоне чини као прави избор.

Са једном битном разликом - следећи пут ће сви премијерлигаши кренути напред спуштеног гарда. А кад се богати размашу испада на све стране, па ће се и многи други окористити њиховом тучом за најзвучније асове. Сви они квалитетни, а опет недовољно упадљиви играчи, представљате монету за поткусиривање.

А немојмо заборавити, сва је прилика да ће нове тренере имати и Бајерн (Карло Анчелоти је већ најављен на Алијанц арени), Интер, Валенсија, очекује се да и газда Наполија Аурелио де Лаурентис лупи шаком у сто, да је Златан Ибрахимовић вероватно завршио одисеју у Пари Сен Жермену, а да шеици још немају адекватног суперстара као замену, да је у Италији само Рома макар и покушала нешто озбиљније да уради (дошли Жерсон и Стефан ел Шарави), да је у Шпанији прва звезда прелазног рока био Денис Черишев, а у Немачкој Јонас Хофман... Све у свему - мршав учинак ове зиме.

Али само један је довољан да повуче лавину.

Коментари / 0

Оставите коментар