Inspekcija pronašla otrov u igračkama

U nekim prodavnicama krajem prošle godine u Crnoj Gori su pronađene dečje igračake sa visokim procentom otrovne hemikalije ftalat, pokazali su podaci Sanitarne inspekcije. Zbog opasnosti po zdravlje dece, sve takve igračke su povučene sa rafova.

Svijet 23.01.2016 | 18:29
Inspekcija pronašla otrov u igračkama

Na našem tržištu je pronađeno 160 igračaka sa sadržajem ftalata većim od dozvoljenog, ali su uvoznici i distributeri povukli sve. Krajem godine sanitarni inspektori obavili su nadzor plastičnih igračaka kod 45 uvoznika, distributera i u maloprodaji.

"Metodom slučajnog uzorka uzeto je 28 uzoraka, a rezultati su pokazali neusaglašenost sa propisima kod pet uzoraka shodno pravilnicima o bezbednosti igračaka i o zabrani i ograničenju korišćenja, stavljanja u promet i proizvodnji hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu", naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore.

Ftalat, koji štetno utiče na plodnost i plod, remeti rad hormonskog sistema, a može da izazove i alergije, dozvoljen je u procentu od 0,1. Međutim, koncentracija veća od dozvoljene pronađena je u plastičnoj lutki "Maša", setu plastičnih pataka, muzičkoj lutki, plastičnoj lutki "diversiti fešn" i gumenoj igrački "babls tojs", sve kinsekih proizvođača.

Pošto je utvrđeno da određene igračke sadrže ovu hemikaliju, obavljene su nove provere, a u toku je pojačani inspekcijski nadzor prodavnica, kako bi se utvrdilo da li ih na tržištu ima još.

OPASNI PO ZDRAVLjE

Ftalati su supstance koje mogu izazvati teška oboljenja i kod dece i kod odraslih. Slabo se rastvaraju u vodi, ali su dobro rastvorljivi u mastima, zbog čega i imaju negativno dejstvo na zdravlje čoveka. Naučnici u Danskoj su dokazali da ftalati utiču na smanjeno stvaranje testosterona kod novorođenih dečaka, mogu biti uzrok feminizacije muških beba, a dokazano je da u visokim dozama izazivaju i oštećenja jetre, bubrega i pluća. Nalaze se i u PVC podovima, plastificiranim tapetama, predmetima od veštačke kože, PVC stolnjacima, školskim gumicama, pernicama, selotejp trakama, slušalicama za uši, zavesama za kadu, ali i u nekim kozmetičkim proizvodima, parfemima i lakovima za nokte.

Kineske igračke se prodaju svuda, od pijačnih štandova, butika specijalizovanih za ovu vrstu robe, pa do trafika. Kvalitet i cene su različiti, ali ni jedno ni drugo ne mogu garantovati bezbednost zdravlja deteta.

Jedan od prodavaca na podgoričkoj pijaci kazao nam je da se na njihovim tezgama nalaze većinom igračke iz Kine, ali i da su u većini prodavnica u Crnoj Gori iste takve nekoliko puta skuplje.

"Na pijaci i kod uličnih prodavaca su gotovo sve igračke kineske proizvodnje. Slabijeg su kvaliteta, ali su zato jeftine. Ali po buticima i prodavnicama takve iste igračake poreklom iz Kine imaju više cene, pa kupci misle da su kvalitetnije ili da su uvezene iz neke evropske države. Većina igračaka je bukvalno smeće, koje je jeftino za proizvodnju, jer se koriste nekvalitetni i reciklirani materijali" trvrdi jedan od vlasnika pijačne tezge.

Ovo nije prvi put da se na rafovima prodavnica nađu igračke koje sadrže otrovne materije. U učionicama državnih vrtića, ali i gotovo svim prodavnicama igračaka, pre nekoliko godina su pronađene podne slagalice za decu, čiju je prodaju, zbog opasnosti po zdravlje, EU zabranila. Penaste ploče, koje služe kao meka podna obloga, uklonjene su iz ustanova i prodavnica, zbog štetnih formamida. Belgija je zbog formamida, koji su kancerogeni, zabranila prodaju svih podnih slagalica-podloga, a isto to je učinila i Slovenija i još neke zemlje EU.

Stručnjaci daju nekoliko saveta kako bi se smanjila šansa da se dođe u kontakt sa otrovnim igračkama. Treba birati pouzdane i proverene proizvođače i uvoznike igračaka. Sastojci od kojih su izrađene igračke trebalo bi da budu navedeni na etiketi. Treba izbegavati PVC. PVC se izrađuje od ostataka plastike i može sadržati ftalate. Dečje igračke koje su napravljene od PVC-a su zabranjene u Evropi, a u Americi su neke kompanije prestale dobrovoljno da ih proizvode. Igračke napravljene od PVC-a se i dalje masovno proizvode u Kini.

Iako se više veruje drvenim igračkama, opasne supstance mogu se naći i u njima, recimo PAU, nonilfenol, nikl, formaldehid ili organska jedinjenja sa kalajem. Kada se kupuje igračka, trebalo bi potražiti sertifikat sa naznačenom zemljom porekla i oznaka "tested", da je proizvod odobrila Agencija za proveru kvaliteta.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

23.01.2016 17:58

ЗАВЈЕРА против наше дјеце!

ODGOVORITE
Name

ИГРАЧКЕ

23.01.2016 18:00

Не брините СРБи. Све играчке су шиптарима и муслиманина распродате!

ODGOVORITE