"IDF počeo evakuaciju palestinskih civila iz Rafe"

Izraelska vojska (IDF) počela je evakuaciju palestinskih civila iz Rafe na jugu Pojasa Gaze pre otpočinjanja ofanzive na taj grad, javio je danas izraelski vojni radio.

Svijet 06.05.2024 | 08:00
"IDF počeo evakuaciju palestinskih civila iz Rafe"

Izraelska vojska nije zvanično potvrdila tu informaciju, prenosi Rojters.

Radio je javio da je evakuacija trenutno fokusirana na nekoliko perifernih okruga Rafe iz kojih će Palestinci biti upućeni u naselja sa šatorima u obližnjem Kan Junisu i Al Muvasiju.

Istovremeno, Tajms of Izrael piše da IDF poziva Palestince da se evakuišu iz istočnih naselja Rafe pred planiranu ofanzivu. 

Kako se navodi, civili se pozivaju da se evakuišu u proširenu humanitarnu zonu u oblastima Al Mavasija i Kan Junisa.

Više od milion Palestinaca našlo je utočište u Rafi, gde su se sklonili od sukoba u ostalim delovima Pojasa Gaze, a zapadne zemlje i Egipat izrazile su ozbiljnu zabrinutost da bi izraelska ofanziva na taj grad dovela do velikog broja civilnih žrtava.

(Tanjug) Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Trn

06.05.2024 08:32

Ćifuti=Fasisti

ODGOVORITE
Name

Mare

06.05.2024 08:53

Kakvi su to ekonomski ili bilo kakvi interesi koji su vrijedni zivota djece, ljudi..? Zar smo toliko glupi da nas prethodni ratovi nisu nista naucili? Bar Jevreji znaju sta je stradanje cijelog naraoda, cemu sve ovo? Rat u Bosni je pokazao svu glupost ratovanja. Hiljade poginulih,invalida, sirocadi,pitoci krvi, nepregledna groblja....zbog cega, sta su postigli? Nista. I nikada niti jedan rat nece nista promjeniti. Ti palestinci ,bar vecina njih ,su sirotinja. Zasto ih mucite, unistavate? Vratice vam Gospod,kad tad.

ODGOVORITE
Name

Re Mare

06.05.2024 09:05

Tako je. Bravo, odlično i poučno.

Name

Ranzo

06.05.2024 09:59

👍

Name

Re Mare

06.05.2024 10:48

Svaka ti je ka Njegoševa! Bravo.

Name

Zoki

06.05.2024 09:02

Žao mi je Palestinaca koje Izrail uništava decenijama,Zaboravili su šta m je Hitler uradio,a sad kad vidim šta rade palestincima,nije mi ih uopšte žao.

ODGOVORITE
Name

Zoki

06.05.2024 12:15

Nađi sve o Beit Aliya i kako su 1933 imali sastanak sa Hitkerom gdje su mu dali odriješene ruke da radi sa Jevrejima šta želi a da pusti da emigrira u Palestinu određeni br Jevreja koji su imali viši status, obrazivanje kako bi im pomogli u budućoj izgradnji države...

Name

Dokle više!?

06.05.2024 09:50

Zašto svijet ne reaguje da konačno zaustavi GENOCID KOJI ČINE NACISTI NAJGORE VRSTE,NAD NEDUŽNIM CIVILIMA!?!?!?AMERIKA,JE UMISLILA DA JE NAJJAČA,I TO ZLO,MORA OSJETITI KOLIKO JE U ZABLUDI.USTANI,SVIJETE,ŠTA ČEKAŠ,NE DOZVOLI DA KOSE ŽIVOTE NEVINE DJEČICE,ZAMISLIMO DA TO ČINE NAŠOJ DJECI,I TAKO SE PONAŠAJMO.DOLE IZRAEL!!!DOLE,AMERIKA,I SVI ZLOČINCI SVIJETA!!!DRAGI BOŽE, SAČUVAJ PALESTINU,OD GENOCIDAŠA,MOLIM TI SE🙏🙏🙏

ODGOVORITE