Инспекција пронашла отров у играчкама

У неким продавницама крајем прошле године у Црној Гори су пронађене дечје играчаке са високим процентом отровне хемикалије фталат, показали су подаци Санитарне инспекције. Због опасности по здравље деце, све такве играчке су повучене са рафова.

Свијет 23.01.2016 | 18:29
Инспекција пронашла отров у играчкама

На нашем тржишту је пронађено 160 играчака са садржајем фталата већим од дозвољеног, али су увозници и дистрибутери повукли све. Крајем године санитарни инспектори обавили су надзор пластичних играчака код 45 увозника, дистрибутера и у малопродаји.

"Методом случајног узорка узето је 28 узорака, а резултати су показали неусаглашеност са прописима код пет узорака сходно правилницима о безбедности играчака и о забрани и ограничењу коришћења, стављања у промет и производњи хемикалија које представљају неприхватљив ризик по здравље људи и животну средину", навели су из Управе за инспекцијске послове Црне Горе.

Фталат, који штетно утиче на плодност и плод, ремети рад хормонског система, а може да изазове и алергије, дозвољен је у проценту од 0,1. Међутим, концентрација већа од дозвољене пронађена је у пластичној лутки "Маша", сету пластичних патака, музичкој лутки, пластичној лутки "диверсити фешн" и гуменој играчки "баблс тојс", све кинсеких произвођача.

Пошто је утврђено да одређене играчке садрже ову хемикалију, обављене су нове провере, а у току је појачани инспекцијски надзор продавница, како би се утврдило да ли их на тржишту има још.

ОПАСНИ ПО ЗДРАВЉЕ

Фталати су супстанце које могу изазвати тешка обољења и код деце и код одраслих. Слабо се растварају у води, али су добро растворљиви у мастима, због чега и имају негативно дејство на здравље човека. Научници у Данској су доказали да фталати утичу на смањено стварање тестостерона код новорођених дечака, могу бити узрок феминизације мушких беба, а доказано је да у високим дозама изазивају и оштећења јетре, бубрега и плућа. Налазе се и у ПВЦ подовима, пластифицираним тапетама, предметима од вештачке коже, ПВЦ столњацима, школским гумицама, перницама, селотејп тракама, слушалицама за уши, завесама за каду, али и у неким козметичким производима, парфемима и лаковима за нокте.

Кинеске играчке се продају свуда, од пијачних штандова, бутика специјализованих за ову врсту робе, па до трафика. Квалитет и цене су различити, али ни једно ни друго не могу гарантовати безбедност здравља детета.

Један од продаваца на подгоричкој пијаци казао нам је да се на њиховим тезгама налазе већином играчке из Кине, али и да су у већини продавница у Црној Гори исте такве неколико пута скупље.

"На пијаци и код уличних продаваца су готово све играчке кинеске производње. Слабијег су квалитета, али су зато јефтине. Али по бутицима и продавницама такве исте играчаке пореклом из Кине имају више цене, па купци мисле да су квалитетније или да су увезене из неке европске државе. Већина играчака је буквално смеће, које је јефтино за производњу, јер се користе неквалитетни и рециклирани материјали" трврди један од власника пијачне тезге.

Ово није први пут да се на рафовима продавница нађу играчке које садрже отровне материје. У учионицама државних вртића, али и готово свим продавницама играчака, пре неколико година су пронађене подне слагалице за децу, чију је продају, због опасности по здравље, ЕУ забранила. Пенасте плоче, које служе као мека подна облога, уклоњене су из установа и продавница, због штетних формамида. Белгија је због формамида, који су канцерогени, забранила продају свих подних слагалица-подлога, а исто то је учинила и Словенија и још неке земље ЕУ.

Стручњаци дају неколико савета како би се смањила шанса да се дође у контакт са отровним играчкама. Треба бирати поуздане и проверене произвођаче и увознике играчака. Састојци од којих су израђене играчке требало би да буду наведени на етикети. Треба избегавати ПВЦ. ПВЦ се израђује од остатака пластике и може садржати фталате. Дечје играчке које су направљене од ПВЦ-а су забрањене у Европи, а у Америци су неке компаније престале добровољно да их производе. Играчке направљене од ПВЦ-а се и даље масовно производе у Кини.

Иако се више верује дрвеним играчкама, опасне супстанце могу се наћи и у њима, рецимо ПАУ, нонилфенол, никл, формалдехид или органска једињења са калајем. Када се купује играчка, требало би потражити сертификат са назначеном земљом порекла и ознака "тестед", да је производ одобрила Агенција за проверу квалитета.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

23.01.2016 17:58

ЗАВЈЕРА против наше дјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГРАЧКЕ

23.01.2016 18:00

Не брините СРБи. Све играчке су шиптарима и муслиманина распродате!

ОДГОВОРИТЕ