Putin poručio Zapadu: Ništa mi ne možete

Oživljavanje priče o ubistvu špijuna Aleksandra Litvinjenka ponovo su bacile sumnju na to da Vladimir Putin vešto uklanja svoje neprijatelje.

Svijet 23.01.2016 | 21:40
Putin poručio Zapadu: Ništa mi ne možete

Litvinjenko je samo jedan od neprijatelja Volođinog režima koji su ubijeni baš u trenutku kada su njihove kritike protiv Kremlja bile najglasnije.

Ana Politkovskaja, novinarka koja je ime izgradila pišući tekstove u kojima je žestoko kritikovala poteze Vladimira Putina, koga je optužila za ratni zločin nad Čečenima, ubijena je ispred svoje kuće u oktobru 2006. godine, svega mesec dana pre nego što je Litvinjenko otrovan.

Opozicionar Boris Njemcov, možda i jedini iole dostojan Putinov protivnik, ubijen je prošlog februara, nekoliko sati pošto je javno kritikovao intervenciju u Ukrajini.

Iako su za sve ove zločine krivci uhapšeni i adekvatno kažnjeni, motiv ubistava nije otkriven, a Zapad smatra da je za njih odgovoran Putin.

Osim „antiputinovski“ nastojenih medija, nijedan britanski zvaničnik nije se usudio da ruskog predsednika direktno optuži za ove zločine.

Čak je i premijer Dejvid Kameron stidljivo poručio kako će „razmotriti dalje akcije protiv Rusije“.

S druge strane, ruski predsednik se ne obazire na kritike koje stižu na njegov račun.

Britanski „Gardijan“ naveo je da je ovakvo Putinovo ponašanje samo usputna stanica na putu do ostvarenja njegovog cilja - da Rusija ponovo postane super-sila. Ubistva političkih protivnika, od kojih je nekolicina smaknuta na tlu Velike Britanije, jasna je poruka Vladimira Putina Zapadu: „Ja igram po svojim pravilima, i vi tu ništa ne možete“, zaključuje „Gardijan“.

Bivši kagebeovac nije se libio da napadne ruskog predsednika kad god je za to imao priliku. Čak je i napisao knjigu u kojoj je žestoko kritikovao politiku Vladimira Putina. Umro je u londonskoj bolnici od posledica trovanja polonijumom.

Ruski oligarh i jedan od najžustrijih kritičara Kremlja pronađen je mrtav u svom domu u Berkšajeru 2013. godine. Iako je Berezovski pronađen obešen, slučaj njegove smrti nikada nije rešen. Bio je deo takozvanog „Londonskog kruga“ ruskih izgnanika u Britaniji.

Biznismen se pridružio timu švajcarskih tužilaca koji su istraživali korupciju u vrhu Kremlja. Perepilčnij je umro u svom domu u Suriju 2012. godine, navodno od infarkta. Međutim, na autopsiji je u njegovom stomaku pronađena otrovna hemikalija.

Za ubistvo velikog kritičara komunizma Georgija Markova na Vaterlo mostu u Londonu Britanci ne mogu da optuže Putina iz prostog razloga jer se incident dogodio u jeku Hladnog rata, 1978. godine. Markov je navodno bio prva žrtva „ubica iz Kremlja“, navode Britanci.

Mlađi brat ubijenog ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka rekao je da iza likvidacije stoje britanske tajne službe. Maksim Litvinjenko odbacio je zaključke istrage o smrti svog brata i rekao da su tvrdnje da iza ubistva u Londonu stoji Kremlj smešne.

"Otac i ja smo sigurni da ruske vlasti nisu umešane u to. To je sve namešteno kako bi bio izvršen pritisak na ruske vlasti", rekao je Maksim.

Izvor: Blic

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

ii

23.01.2016 10:05

Ali je zato rublja na istorijskom minimumu.

ODGOVORITE
Name

klapac

23.01.2016 10:06

I Titin rezim je to rsdio. I sve vlasti to rade.Samo sebe ne optuzuju. A nema razlike.

ODGOVORITE
Name

profesor

23.01.2016 13:33

Tako i treba,a nije kod nas Sonja Biserko navija za istrebljenje sopstvene zemlje,svjedoci u hagu protiv Srbije i jos joj daju i medijski prostor.da je Srbija prava drzava kao Rusija,davno bi takve trebalo pohapsiti i osuditi za veleizdaju,a zna se koja je kazna.

Name

VRS RVI

23.01.2016 11:07

Pročitah zanimljive komentare pa da i ja dam svoj. Ti Britanci pored silnih slavnih obavještajnih službi su dozvolili da se ovoliko stvari dogodi u njihovoj državi.Uzmimo da je sve istina. Kako prolazi špijun (ne civil) koji državne tajne odaje drugoj državi? Za ovu drugu čisto sumnjam da je bila uopšte značajna da bi je likvidrao Putinov "režim".Pogledajte samo šta kod nas rade "nevladine" organizacije kao što su žene u crnom i razne Kandićke koje bukvalno brišu pljuvačku sa lica od građana koji odlično znaju za koga rade. Takvih oganizacija ne može biti u Rusiji ili može ali da imaju u nazivu i riječ "špijunska" Boris Nemcov nije bio nikakav ni blizu dostojan protivnik Putina. Uostalom on je bio Ukrajinac. Malo mi nije logično da neko takav pokuša da "kroji kapu" drugoj državi. Što se oligarha tiče vjerovatno nisu htjeli da daju reket Britancima jer su tamo živjeli a ne Rusiji. Što se rublje tiče njena vrijednost će već ove godine početi da raste. Zaboga nećeš valjda prodati najveću, najmoćniju, i najbogatiju resursima državu na svijetu zbog inflacije. To je čista Budalaština. Britanci su opsesivno opterećeni da vladaju drugima mada im to sve manje i manje polazi za rukom (ostali su im još samo Foklandi) čak i uz pomoć velikog brata (SAD-a). Ostaje im samo da prave nekakve teorije zavjere jer Rusija cijeli zapad elegantno odbija njihove "političke" pokušaje da nešto urade. Pa šta i da urade kao da bi to nešto promjenilo.

ODGOVORITE
Name

Francuz

23.01.2016 11:14

Zapad sa alkaidom i isilom poubijase milione slobodni ljudi po svijetu pa nikom nista ...

ODGOVORITE
Name

OTAN

23.01.2016 11:34

A jest vam neki izvor. Antisrpski nastrojen Blic njemačkog ili švicarskog izdavača koji godinama favorizuje žutu sektu u Beogradu (DS) čak i kad je na granici cenzusa. Uozbiljite se gospodo sa BN portala i otvorite četvore oči. Sve što Blic piše na dobro ne miriše. Ova antisrpska i antiruska novina je glasnogovornik NATO na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Reklama

23.01.2016 12:35

U narodu se kaze:" kad si dobar i pljuvanje po tebi je reklama".

ODGOVORITE
Name

Md

23.01.2016 12:53

Mogu mu ovi sa zapada da popuše

ODGOVORITE
Name

Re:Md

23.01.2016 13:25

Tako je Md i ti da im se priključiš !!!

Name

Pušinović

23.01.2016 13:47

Da ti Md ne maštaš o tome ?

Name

СЕНОВИЋ

23.01.2016 13:10

Нико не каже да су сви ови противници Кремља листом Јевреји.

ODGOVORITE
Name

re re md i pusinovic

23.01.2016 22:03

A vas obojica meni

Name

Sd

24.01.2016 08:53

Zamisli recenice u tekstu,Rusija pokusava da postane svijetska sila. Pa zar vec nije?

ODGOVORITE