Путин поручио Западу: Ништа ми не можете

Оживљавање приче о убиству шпијуна Александра Литвињенка поново су бациле сумњу на то да Владимир Путин вешто уклања своје непријатеље.

Свијет 23.01.2016 | 21:40
Путин поручио Западу: Ништа ми не можете

Литвињенко је само један од непријатеља Волођиног режима који су убијени баш у тренутку када су њихове критике против Кремља биле најгласније.

Ана Политковскаја, новинарка која је име изградила пишући текстове у којима је жестоко критиковала потезе Владимира Путина, кога је оптужила за ратни злочин над Чеченима, убијена је испред своје куће у октобру 2006. године, свега месец дана пре него што је Литвињенко отрован.

Опозиционар Борис Њемцов, можда и једини иоле достојан Путинов противник, убијен је прошлог фебруара, неколико сати пошто је јавно критиковао интервенцију у Украјини.

Иако су за све ове злочине кривци ухапшени и адекватно кажњени, мотив убистава није откривен, а Запад сматра да је за њих одговоран Путин.

Осим „антипутиновски“ настојених медија, ниједан британски званичник није се усудио да руског председника директно оптужи за ове злочине.

Чак је и премијер Дејвид Камерон стидљиво поручио како ће „размотрити даље акције против Русије“.

С друге стране, руски председник се не обазире на критике које стижу на његов рачун.

Британски „Гардијан“ навео је да је овакво Путиново понашање само успутна станица на путу до остварења његовог циља - да Русија поново постане супер-сила. Убиства политичких противника, од којих је неколицина смакнута на тлу Велике Британије, јасна је порука Владимира Путина Западу: „Ја играм по својим правилима, и ви ту ништа не можете“, закључује „Гардијан“.

Бивши кагебеовац није се либио да нападне руског председника кад год је за то имао прилику. Чак је и написао књигу у којој је жестоко критиковао политику Владимира Путина. Умро је у лондонској болници од последица тровања полонијумом.

Руски олигарх и један од најжустријих критичара Кремља пронађен је мртав у свом дому у Беркшајеру 2013. године. Иако је Березовски пронађен обешен, случај његове смрти никада није решен. Био је део такозваног „Лондонског круга“ руских изгнаника у Британији.

Бизнисмен се придружио тиму швајцарских тужилаца који су истраживали корупцију у врху Кремља. Перепилчниј је умро у свом дому у Сурију 2012. године, наводно од инфаркта. Међутим, на аутопсији је у његовом стомаку пронађена отровна хемикалија.

За убиство великог критичара комунизма Георгија Маркова на Ватерло мосту у Лондону Британци не могу да оптуже Путина из простог разлога јер се инцидент догодио у јеку Хладног рата, 1978. године. Марков је наводно био прва жртва „убица из Кремља“, наводе Британци.

Млађи брат убијеног руског шпијуна Александра Литвињенка рекао је да иза ликвидације стоје британске тајне службе. Максим Литвињенко одбацио је закључке истраге о смрти свог брата и рекао да су тврдње да иза убиства у Лондону стоји Кремљ смешне.

"Отац и ја смо сигурни да руске власти нису умешане у то. То је све намештено како би био извршен притисак на руске власти", рекао је Максим.

Извор: Блиц

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ии

23.01.2016 10:05

Али је зато рубља на историјском минимуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

23.01.2016 10:06

И Титин резим је то рсдио. И све власти то раде.Само себе не оптузују. А нема разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

23.01.2016 13:33

Тако и треба,а није код нас Соња Бисерко навија за истребљење сопствене земље,свједоци у хагу против Србије и јос јој дају и медијски простор.да је Србија права дрзава као Русија,давно би такве требало похапсити и осудити за велеиздају,а зна се која је казна.

Name

ВРС РВИ

23.01.2016 11:07

Прочитах занимљиве коментаре па да и ја дам свој. Ти Британци поред силних славних обавјештајних служби су дозволили да се оволико ствари догоди у њиховој држави.Узмимо да је све истина. Како пролази шпијун (не цивил) који државне тајне одаје другој држави? За ову другу чисто сумњам да је била уопште значајна да би је ликвидрао Путинов "режим".Погледајте само шта код нас раде "невладине" организације као што су жене у црном и разне Кандићке које буквално бришу пљувачку са лица од грађана који одлично знају за кога раде. Таквих оганизација не може бити у Русији или може али да имају у називу и ријеч "шпијунска" Борис Немцов није био никакав ни близу достојан противник Путина. Уосталом он је био Украјинац. Мало ми није логично да неко такав покуша да "кроји капу" другој држави. Што се олигарха тиче вјероватно нису хтјели да дају рекет Британцима јер су тамо живјели а не Русији. Што се рубље тиче њена вриједност ће већ ове године почети да расте. Забога нећеш ваљда продати највећу, најмоћнију, и најбогатију ресурсима државу на свијету због инфлације. То је чиста Будалаштина. Британци су опсесивно оптерећени да владају другима мада им то све мање и мање полази за руком (остали су им још само Фокланди) чак и уз помоћ великог брата (САД-а). Остаје им само да праве некакве теорије завјере јер Русија цијели запад елегантно одбија њихове "политичке" покушаје да нешто ураде. Па шта и да ураде као да би то нешто промјенило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

23.01.2016 11:14

Запад са алкаидом и исилом поубијасе милионе слободни људи по свијету па ником ниста ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАН

23.01.2016 11:34

А јест вам неки извор. Антисрпски настројен Блиц њемачког или швицарског издавача који годинама фаворизује жуту секту у Београду (ДС) чак и кад је на граници цензуса. Уозбиљите се господо са БН портала и отворите четворе очи. Све што Блиц пише на добро не мирише. Ова антисрпска и антируска новина је гласноговорник НАТО на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реклама

23.01.2016 12:35

У народу се казе:" кад си добар и пљување по теби је реклама".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

23.01.2016 12:53

Могу му ови са запада да попуше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Мд

23.01.2016 13:25

Тако је Мд и ти да им се прикључиш !!!

Name

Пушиновић

23.01.2016 13:47

Да ти Мд не машташ о томе ?

Name

СЕНОВИЋ

23.01.2016 13:10

Нико не каже да су сви ови противници Кремља листом Јевреји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре мд и пусиновиц

23.01.2016 22:03

А вас обојица мени

Name

Сд

24.01.2016 08:53

Замисли реценице у тексту,Русија покусава да постане свијетска сила. Па зар вец није?

ОДГОВОРИТЕ