Sloga i stvaralaštvo najbolja odbrana

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da su sloga i stvaralaštvo najbolja odbrana i da Srbija prosperitetu Republike Srpske najviše može da doprinese dobrim projektima i programima u oblastima nauke i privrede.

Republika Srpska 06.01.2016 | 16:33
Sloga i stvaralaštvo najbolja odbrana

"Najteže je odbraniti se od sebe, ali je moguće ako se iskreno i predano stvara. Od drugih se najbolje branimo tako što pobjeđujemo u sebi sve strahove i sprečavamo bilo kakvu mržnju. Prosperitetu Republike Srpske najviše možemo doprinijeti dobrim projektima i programima u oblastima nauke i privrede", rekao je patrijarh Irinej za božićno izdanje "Večernjih novosti".

Patrijarh Irinej je naglasio da je Bogoslovski fakultet u Foči jedan od dobrih primjera, kao i saradnja na nivou univerziteta u Beogradu, Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

"Tome treba dodati i druge vidove saradnje u različitim privrednim granama. Tako svi doprinosimo uspešnosti diplomatskih aktivnosti u svetu", rekao je partijah Irinej, odgovarajući na pitanje treba li Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i država matica srpskog naroda da snažnije podrži odbranu Republike Srpske.

NJegova svetost ocijenio je da se unutar Srbije crtaju nove granice i upitao se zašto se to čini kada se već Evropa ujedinjuje tako što se granice među državama brišu.

"Kada ovo govorim ne bavim se politikom, već kao prvojerarh Srpske pravoslavne crkve promišljam dalje posljedice življenja rasparčane Srbije u `ujednjenoj` Evropi. Ovo je previše ozbiljno pitanje da bi se njime bavili samo političari sa ograničenim rokom trajanja", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski predlaže da kosovsko, ali i delikatno evropsko pitanje budu riješeni širokim međunarodnim dijalogom.

"Potrebno je da se u sve ovo uključe i verske vođe i intelektualna elita svih naroda i država. Umjesto nadglasavanja, potrebno je razgovarati o svim sporovima i u drugim evropskim državama, poput Španije i Velike Britanije", ocijenio je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh istakao da je dobro što Vatikan ima čvrst stav u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"To bi trebalo da bude dobar putokaz drugima. Dakle, ne zatvaranje i izolacija, već saradnja i razumijevanje uz uvažavanje drugih i njihovih stavova bez nametanja gotovih rješenja i jednostranih odluka", rekao je patrijarh srpski.

Govoreći o evro-integracijama, patrijarh Irinej je rekao da je dobro približavanje naroda s ciljem prevazilaženja sukoba i da to treba podržati, ali da je svojevrsno porobljavanje ukoliko se to shvati kao globalizacija koja eliminiše različitosti i kao pravilo nameće nasilje velikih nad malima.

Komentarišući stavove da će Srbija, na evropskom putu, morati da se odrekne prijateljstva sa Rusijom, patrijarh Irinej je rekao da je neiskrena ponuda kada se neko uslovljava da u ime novog prijateljstva prekine sva ranija.

"To je pokoravanje i ropstvo, a ne dobronamjeran poziv za novo prijateljstvo.
Nažalost, naš svakodnevni život obiluje ucjenama i nametanjima u kojima se gubi snaga istine", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski kaže da želi da vjeruje u iskrenost državnog vrha Srbije kada kaže da neće biti priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

"Želim da vjerujem da su iskreni svi koje imenujemo kao državni vrh, u svojim tvrdnjama da će istrajati u stavu kojim čuvamo svoje dostojanstvo kao narod i kao država, ne prkoseći pritom nikome", izjavio je srpski patrijarh.

Govoreći o pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO-u, patrijarh Irinej je istakao da je to unutrašnje pitanje te države, ali da bi vlast u Crnoj Gori sigurno dala mogućnost narodu da se izjasni o tom pitanju, da je imala povjerenja u njega.

"Ovako ostaje otvoreno pitanje", rekao je patrijarh srpski Irinej.

 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Julio

06.01.2016 15:39

Kasno,kasno moj Irineju.....

ODGOVORITE
Name

***

06.01.2016 15:58

Juliju trazi, ne lazi...

Name

hjkll

06.01.2016 16:21

Kakva sloga, kakvi bakraci, ne moze covjek u familiji da se slozi a kamo li u drzavi. Samo pravna drzava, a bog se nosi u srcu i nema se se sa njim kad kome treba. Svima koji slave sretno badnje vece.

Name

marko samardzic

06.01.2016 16:52

Nikad nije kasno!Radujmo se Bozic stize sutra,vjerujucu I moleci svim svetim svanuce I nama!Strpljenje je spasenje!!!

Name

Михаило Микић

06.01.2016 17:40

Лијепе ријечи без добрих дјела су МРТВЕ саме по себи!

Name

samo

06.01.2016 18:05

KAČAVENDU ZA PATRIJARHA

Name

Hm

06.01.2016 22:50

Uporan je u odbrani kriminalca i kompletne bande.

Name

Brko

06.01.2016 16:01

Budu li nas savjetovali ovi kao ovaj i gospoda iz Beograda popu..cemo kao i oni ljudi na Kosovu..zivi bili pa vidili a bice ono Srpska radi a Beograd se gradi.Primjer je nas presednik koji je vec uveliko poceo da gradi..zivili

ODGOVORITE
Name

Ognjen

06.01.2016 19:23

Ne savjetuju oni tu nikog. Oni su tu da pokupe politicke poene i da izvuku debelu korist. Sjesno je vjerovati da je Nikolic zaboravio Bajine uvrede za svesrpsko dobro. On i Vucic su namirisali nesto u RS. Elektroprivreda ili nesto drugo vrjeme ce pokazati.

Name

Mikailo

06.01.2016 16:06

Kad god se patrijarh obraca ja se sjetim pocivseg patrijarha Pavla i sta bi on rekao da vidi kojim putem danas crkva ide. Sretno Badnje vece svim pravoslavnim vjernicima

ODGOVORITE
Name

posmatrc

06.01.2016 16:27

Dva srebljoljubca Irinej i Dodik uzas

ODGOVORITE
Name

cobi

07.01.2016 06:26

Bakirovac. Ne kvari Bozic, kush odavde...

Name

zvornik

06.01.2016 18:25

Poziva Irinej srbe sa Kosova da se vrate svojim domovima!!? Lako je tebi sa srpskim politickim vrhom i onim iz Laktasa da pricas tako neke gluposti. Jbt niko normalan u SPC. Srbine spasavaj se

ODGOVORITE
Name

Re

06.01.2016 20:10

Ajd ne pametuj...

Name

ПЕТАР

06.01.2016 19:36

МОЛИО БИ ДОБРЕ БОШЊАНЕ КОЈИ СЕ ОВДЕ ПРЕСТАВЉАЈУ СРПСКИМ ИМЕНИМА, ДА КОМЕНТАРИШУ СВОЈЕ ВЈЕРСКЕ ПОГЛАВАРЕ ЗУКОРЛИЋА, ЦЕРИЋА. ИСПОШТУЈТЕ НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК ПРАВОСЛАВНИ И НЕ ПЉУЈТЕ ДАНАС НА НАШЕГ ПАТРИЈАРХА И СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО. СРЕТНО БАДЊЕ ВЕЧЕ СВИМ ПРАВОСЛАВНИМ ХРИШЋАНИМА.

ODGOVORITE
Name

драган

06.01.2016 21:31

Хвала брате Петре! Сретан Бадњи дан и теби!

Name

za Petra

06.01.2016 21:31

Previse seruckas,jade jadni.

Name

Srbin

06.01.2016 19:45

Cuvajmo Republiku Srpsku ,Zivioo Milorad Dodik i svi srbi na svijetu.Srecno svima

ODGOVORITE
Name

perica

06.01.2016 22:07

Zivjela nasa drzava Republika Srpska.Samo sloga Srbina spasava.Zivjeli braco.

ODGOVORITE
Name

re Perica

06.01.2016 22:30

Opterecen biti necim je drugar bolest.