Слога и стваралаштво најбоља одбрана

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да су слога и стваралаштво најбоља одбрана и да Србија просперитету Републике Српске највише може да допринесе добрим пројектима и програмима у областима науке и привреде.

Република Српска 06.01.2016 | 16:33
Слога и стваралаштво најбоља одбрана

"Најтеже је одбранити се од себе, али је могуће ако се искрено и предано ствара. Од других се најбоље бранимо тако што побјеђујемо у себи све страхове и спречавамо било какву мржњу. Просперитету Републике Српске највише можемо допринијети добрим пројектима и програмима у областима науке и привреде", рекао је патријарх Иринеј за божићно издање "Вечерњих новости".

Патријарх Иринеј је нагласио да је Богословски факултет у Фочи један од добрих примјера, као и сарадња на нивоу универзитета у Београду, Бањалуци и Источном Сарајеву.

"Томе треба додати и друге видове сарадње у различитим привредним гранама. Тако сви доприносимо успешности дипломатских активности у свету", рекао је партијах Иринеј, одговарајући на питање треба ли Србија као гарант Дејтонског мировног споразума и држава матица српског народа да снажније подржи одбрану Републике Српске.

Његова светост оцијенио је да се унутар Србије цртају нове границе и упитао се зашто се то чини када се већ Европа уједињује тако што се границе међу државама бришу.

"Када ово говорим не бавим се политиком, већ као првојерарх Српске православне цркве промишљам даље посљедице живљења распарчане Србије у `уједњеној` Европи. Ово је превише озбиљно питање да би се њиме бавили само политичари са ограниченим роком трајања", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски предлаже да косовско, али и деликатно европско питање буду ријешени широким међународним дијалогом.

"Потребно је да се у све ово укључе и верске вође и интелектуална елита свих народа и држава. Умјесто надгласавања, потребно је разговарати о свим споровима и у другим европским државама, попут Шпаније и Велике Британије", оцијенио је патријарх Иринеј.

Српски патријарх истакао да је добро што Ватикан има чврст став у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

"То би требало да буде добар путоказ другима. Дакле, не затварање и изолација, већ сарадња и разумијевање уз уважавање других и њихових ставова без наметања готових рјешења и једностраних одлука", рекао је патријарх српски.

Говорећи о евро-интеграцијама, патријарх Иринеј је рекао да је добро приближавање народа с циљем превазилажења сукоба и да то треба подржати, али да је својеврсно поробљавање уколико се то схвати као глобализација која елиминише различитости и као правило намеће насиље великих над малима.

Коментаришући ставове да ће Србија, на европском путу, морати да се одрекне пријатељства са Русијом, патријарх Иринеј је рекао да је неискрена понуда када се неко условљава да у име новог пријатељства прекине сва ранија.

"То је покоравање и ропство, а не добронамјеран позив за ново пријатељство.
Нажалост, наш свакодневни живот обилује уцјенама и наметањима у којима се губи снага истине", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски каже да жели да вјерује у искреност државног врха Србије када каже да неће бити признања независности самопроглашеног Косова.

"Желим да вјерујем да су искрени сви које именујемо као државни врх, у својим тврдњама да ће истрајати у ставу којим чувамо своје достојанство као народ и као држава, не пркосећи притом никоме", изјавио је српски патријарх.

Говорећи о позиву Црној Гори за чланство у НАТО-у, патријарх Иринеј је истакао да је то унутрашње питање те државе, али да би власт у Црној Гори сигурно дала могућност народу да се изјасни о том питању, да је имала повјерења у њега.

"Овако остаје отворено питање", рекао је патријарх српски Иринеј.

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Јулио

06.01.2016 15:39

Касно,касно мој Иринеју.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

06.01.2016 15:58

Јулију трази, не лази...

Name

хјклл

06.01.2016 16:21

Каква слога, какви бакраци, не мозе цовјек у фамилији да се слози а камо ли у дрзави. Само правна дрзава, а бог се носи у срцу и нема се се са њим кад коме треба. Свима који славе сретно бадње веце.

Name

марко самардзиц

06.01.2016 16:52

Никад није касно!Радујмо се Бозиц стизе сутра,вјерујуцу И молеци свим светим свануце И нама!Стрпљење је спасење!!!

Name

Михаило Микић

06.01.2016 17:40

Лијепе ријечи без добрих дјела су МРТВЕ саме по себи!

Name

само

06.01.2016 18:05

КАЧАВЕНДУ ЗА ПАТРИЈАРХА

Name

Хм

06.01.2016 22:50

Упоран је у одбрани криминалца и комплетне банде.

Name

Брко

06.01.2016 16:01

Буду ли нас савјетовали ови као овај и господа из Београда попу..цемо као и они људи на Косову..зиви били па видили а бице оно Српска ради а Београд се гради.Примјер је нас преседник који је вец увелико поцео да гради..зивили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огњен

06.01.2016 19:23

Не савјетују они ту никог. Они су ту да покупе политицке поене и да извуку дебелу корист. Сјесно је вјеровати да је Николиц заборавио Бајине увреде за свесрпско добро. Он и Вуциц су намирисали несто у РС. Електропривреда или несто друго врјеме це показати.

Name

Микаило

06.01.2016 16:06

Кад год се патријарх обраца ја се сјетим поцивсег патријарха Павла и ста би он рекао да види којим путем данас црква иде. Сретно Бадње веце свим православним вјерницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрц

06.01.2016 16:27

Два сребљољубца Иринеј и Додик узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоби

07.01.2016 06:26

Бакировац. Не квари Бозиц, кусх одавде...

Name

зворник

06.01.2016 18:25

Позива Иринеј србе са Косова да се врате својим домовима!!? Лако је теби са српским политицким врхом и оним из Лактаса да прицас тако неке глупости. Јбт нико нормалан у СПЦ. Србине спасавај се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2016 20:10

Ајд не паметуј...

Name

ПЕТАР

06.01.2016 19:36

МОЛИО БИ ДОБРЕ БОШЊАНЕ КОЈИ СЕ ОВДЕ ПРЕСТАВЉАЈУ СРПСКИМ ИМЕНИМА, ДА КОМЕНТАРИШУ СВОЈЕ ВЈЕРСКЕ ПОГЛАВАРЕ ЗУКОРЛИЋА, ЦЕРИЋА. ИСПОШТУЈТЕ НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК ПРАВОСЛАВНИ И НЕ ПЉУЈТЕ ДАНАС НА НАШЕГ ПАТРИЈАРХА И СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО. СРЕТНО БАДЊЕ ВЕЧЕ СВИМ ПРАВОСЛАВНИМ ХРИШЋАНИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

06.01.2016 21:31

Хвала брате Петре! Сретан Бадњи дан и теби!

Name

за Петра

06.01.2016 21:31

Превисе серуцкас,јаде јадни.

Name

Србин

06.01.2016 19:45

Цувајмо Републику Српску ,Зивиоо Милорад Додик и сви срби на свијету.Срецно свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

06.01.2016 22:07

Зивјела наса дрзава Република Српска.Само слога Србина спасава.Зивјели брацо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Перица

06.01.2016 22:30

Оптерецен бити нецим је другар болест.