Holandija od danas predsjedava EU

Holandija danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, a Srbija očekuje da tokom tih šest mjeseci budu otvorena bar još dva pregovaračka poglavlja u procesu pristupanja EU.

Svijet 01.01.2016 | 13:39
Holandija od danas predsjedava EU

Rotirajuće predsjedavanje EU Holandija preuzima od Luksemburga, a 1. jula predat će ga Slovačkoj, koju će potom naslijediti Malta.

Hag 12. put dolazi na čelo Unije, ali ovog puta u trenutku kada je Evropa suočena sa velikim bezbjednosnim izazovima, ali i najgorom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.

Najavljujući principe predsjedavanja Savjetom EU, šef holandske diplomatije Bert Kenders je rekao da će se Hag posvetiti suštinskim pitanjima EU, ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti, a težište će biti i na većem povezivanju građana i civilnog društva sa Briselom.

"Holandija preuzima predsjedavanje u trenutku kada javnost više ne izražava bezrezervnu podršku odlukama Unije. Nakon napada u Francuskoj i sa prilivom izbjeglica i migranta, EU se našla na ozbiljnom testu", rekao je Kenders.

Holandija će, kako je naveo, imati važan zadatak da pomogne da EU pronađe zajednička rješenja za brojna pitanja.

Kada je riječ o proširenju EU na zemlje zapadnog Balkana i Tursku, ono nije prioritet holandskog predsjedavanja, ali se proces pristupnih pregovora sa ovim zemljama nastavlja.

Komentari / 0

Ostavite komentar