Холандија од данас предсједава ЕУ

Холандија данас преузима предсједавање Европском унијом, а Србија очекује да током тих шест мјесеци буду отворена бар још два преговарачка поглавља у процесу приступања ЕУ.

Свијет 01.01.2016 | 13:39
Холандија од данас предсједава ЕУ

Ротирајуће предсједавање ЕУ Холандија преузима од Луксембурга, а 1. јула предат ће га Словачкој, коју ће потом наслиједити Малта.

Хаг 12. пут долази на чело Уније, али овог пута у тренутку када је Европа суочена са великим безбједносним изазовима, али и најгором избјегличком кризом од Другог свјетског рата.

Најављујући принципе предсједавања Савјетом ЕУ, шеф холандске дипломатије Берт Кендерс је рекао да ће се Хаг посветити суштинским питањима ЕУ, економском расту и повећању запослености, а тежиште ће бити и на већем повезивању грађана и цивилног друштва са Бриселом.

"Холандија преузима предсједавање у тренутку када јавност више не изражава безрезервну подршку одлукама Уније. Након напада у Француској и са приливом избјеглица и мигранта, ЕУ се нашла на озбиљном тесту", рекао је Кендерс.

Холандија ће, како је навео, имати важан задатак да помогне да ЕУ пронађе заједничка рјешења за бројна питања.

Када је ријеч о проширењу ЕУ на земље западног Балкана и Турску, оно није приоритет холандског предсједавања, али се процес приступних преговора са овим земљама наставља.

Коментари / 0

Оставите коментар