"Dolazak izbjeglica je šansa za budućnost"

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je u novogodišnjoj poruci građanima da je rekordan priliv izbjeglica "šansa za sutrašnjicu" i pozvala Nijemce da ne slušaju rasiste i njihov govor mržnje.

Svijet 31.12.2015 | 10:17
"Dolazak izbjeglica je šansa za budućnost"

Godina iza nas, u kojoj je NJemačka primila više od milion azilanata, bila je veoma izazovna, navodi se u tekstu Merkeline poruke, koja je unaprijed objavljena.

Ona je naglasila da će se na kraju sve isplatiti, jer su "države uvijek imale koristi od uspješne imigracije, u ekonomskom i društvenom pogledu", prenio je AFP.

"Važno je da ne dozvolimo da nas dijele. Od suštinskog značaja je da ne pratimo one koji, hladno i sa mržnjom u srcima, polažu pravo na ono što znači biti Nijemac i traže da ostali budu isključeni", poručila je Merkelova.

Ona je ranije najavila korake za smanjenje priliva migranata sljedeće godine, uključujući prijedlog da ostale zemlje EU prime više izbjeglica, koji do sada nije imao mnogo uspjeha.

Merkelova je rekla da se "rijetko dogodila godina u kojoj je bilo toliko izazova da se potvrdimo na riječima i djelima".

Ona se zahvalila volonterima, policiji, vojnicima i službenicima na svemu što su učinili, a što "daleko premašuje njihove dužnosti".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

31.12.2015 09:29

Da, da od Njemacke napravis dzamahiriju, mada to vec i jeste! Leglo zmija...

ODGOVORITE
Name

Piksi

31.12.2015 09:52

Sve ih prvo Njemačka primi, pa 50% onih koji su nekorisni odmah proslijedi drugima na teret (kvote). Ove normalne i vrijedne zaposle sebi, a i od njih će vremenom još pola otpasti. Tako da će na kraju Njemačka sebi uzeti 25% najsposobnijih, a ostale prepustiti drugima na teret.

ODGOVORITE
Name

Austriji

01.01.2016 01:02

Austriji naprimjer