Ivanić: Ekonomske reforme a ne sukobi

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uvjeren je da će BiH u narednoj godini steći status kandidata za članstvo u Evropsku uniju, a smisao tog procesa je prvenstveno na reformisanju društva u cjelini i snaženju ekonomije što će prioritetno dovesti do jačanja životnog standarda svih građana.

Bosna i Hercegovina 26.12.2015 | 21:45
Ivanić: Ekonomske reforme a ne sukobi

Ivanić očekuje da naglasak u 2016. bude na ekonomskim reformama.

"Očekujem više brige za ekonomiju, jer je to ono od čega se živi i građani imaju koristi i o čemu ne bi trebalo da postoje razlike i sukobi", naglašava Ivanić u razgovoru za Fenu.

Stoga se nada ida će u 2016. godini, umjesto otvaranja tema o kojima nije moguć dogovor u BiH, fokus biti na ekonomskim pitanjima.

Garanciju da treba da se krećemo tim smjerom daje i Reformska agenda potpisana od svih relevatnih političkih subjekata u BiH.

Podsjetio je da je i taj proces počeo izjavom Predsjedništva BiH, a završio se ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sama ta činjenica govori, kako je naveo, da je Predsjedništvo BiH sihronizovano i aktivno funkcionisalo na ključnim političkim pravcima o kojima postoji konsenzus u BiH.

Ivanić sumnja da bi moglo doći do otvorene i direktne opstrukcije Reformske agende, iz prostog razloga što bi svi nivoi vlasti ostali bez neophodnih finansijskih sredstava.

"Mislim da su svi zainteresovani za reforme i to iz vrlo sebičnih razloga, jer provođenje Reformske agende podrazumijeva i finansijsku podršku Međunarodnog monetranog fonda, bez koga bi vlasti i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH teško uspjele da obezbijede stabilne budžete", ističe Ivanić.

Predsjedništvo BiH, samo po sebi, nije bilo generator sukoba, a svojim angažmanom i snažnom diplomatskom aktivnošću u ovoj godini je, i stiče, na izvjestan način počelo da mijenja sliku o BiH.

"Članovi Predsjedništva su bili u posjeti Beogradu, Zagrebu, ali i imali posjetu  BiH predsjednice te susjedne države Kolinde Grabar-Kitarović, pape Franje, njemačke kancelarke Angele Merkel, turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana..., što je vrlo snažna diplomatska aktivnost", ukazao je Ivanić.

I učešće predstavnika iz Republike Srpske u bh.institucijama u ovoj godini ocjenjuje konkretnim i korektnim.

"Nismo proizvodili probleme i nismo imali probleme s partnerima u Federaciji BiH. Blo je dosta nestabilnosti, a ova godina je prošla u promjenama partija koje čine većinu u FBiH i nadam se da će vlast u tom entitetu naredne godine ostati stabilna, što je važno za ukupne prilike u BiH", rekao je Ivanić.

Kao negativan događaj u 2015.godini izdvojio je nepotrebne sukobe, koji su se razvijali povodom Srebenice, što je, kaže, sve nas značajno vratilo unazad.

"Ipak, zahvaljujući toleranciji i iz Srbije, a i našim određenim aktivnostima, smatram da su se prilike smirile i da se tako nešto posebno u narednoj godini neće ponoviti", istakao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u razgovoru za Fenu.

Izvor: Fena

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sasa

26.12.2015 10:08

Jedini normalan lik

ODGOVORITE
Name

Ilija Čvorović

26.12.2015 13:06

Lik koji 20 godina jedno te isto. Sta ima iza njega u toku 20 godina prdjenja

Name

Hanifa

26.12.2015 23:58

Meni je Bakir normalniji.

Name

Re

27.12.2015 09:44

Cista teorija. Nigdje nista nije uradio. Samo kritikuje uradjeno. Sta bi bilo, kad bi bilo... Lako je tako

Name

XXL

26.12.2015 10:15

Uvaženi profesore nema daljnjeg napretka BiH bez ozbiljne borbe protiv kriminala i korupcije koja je vidljiva na svakom mjestu.

ODGOVORITE
Name

re xxl

26.12.2015 10:55

Gospodine ako su Vucicu rekli u Americi da nesmije hapsiti tajkune,privredne krimose itd onda se zna ko stoji iza njih.Znaci sve ide po planu dok se zemlja totalno ne unisti i dovede u duznicko ropstvo.MMF.Tako su i u protektoratu tj BH doveli svoje ljude na vlast i niko im nemoze nista.Pod njihovom kontrolom je vrh policije i sudstvo,znac kraj price.

ODGOVORITE
Name

Zero

26.12.2015 23:48

Mi smo taj protektorat prihvatili,potpisali. U cemu je problem?U BiH se moze zivjet solidno al mora se 12 sati sljakat na dan.Od nista ne postane nesto.

Name

glad i bijeda

26.12.2015 11:42

Sklonite Baju covijek je izvor tapkanja BIH a u njoj i RS u mijestu RS ne moze sama u EU ali ne moze i da Baja sam odlucuje o BIH Zaustavite zaduzivanje rs to ce biti uzrok nestanka RS a ne Sarajevo STOP--Baja

ODGOVORITE
Name

Hubatruba

26.12.2015 12:52

Rad rad i samo rad

ODGOVORITE
Name

Tuga

26.12.2015 13:06

I ovaj prica gluposti-koja kandidatura za EU dok Dodik govori o navodnom ekonomskom uspjehu R.Srpske-Narod sve losije zivi,bas njih obojicu zaboli neka stvar za NAROD!

ODGOVORITE
Name

Ratko

27.12.2015 08:49

Evo vam Srbi pa sad slusajte.Nije spomenuo Baju ni jednom.Ne smije kupio ga Baja i sad laprda trice i kucine.Eto koga ste birali a tako ce uskoro i ostali pricati.

ODGOVORITE