Иванић: Економске реформе а не сукоби

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић увјерен је да ће БиХ у наредној години стећи статус кандидата за чланство у Европску унију, а смисао тог процеса је првенствено на реформисању друштва у цјелини и снажењу економије што ће приоритетно довести до јачања животног стандарда свих грађана.

Босна и Херцеговина 26.12.2015 | 21:45
Иванић: Економске реформе а не сукоби

Иванић очекује да нагласак у 2016. буде на економским реформама.

"Очекујем више бриге за економију, јер је то оно од чега се живи и грађани имају користи и о чему не би требало да постоје разлике и сукоби", наглашава Иванић у разговору за Фену.

Стога се нада ида ће у 2016. години, умјесто отварања тема о којима није могућ договор у БиХ, фокус бити на економским питањима.

Гаранцију да треба да се крећемо тим смјером даје и Реформска агенда потписана од свих релеватних политичких субјеката у БиХ.

Подсјетио је да је и тај процес почео изјавом Предсједништва БиХ, а завршио се ратификацијом Споразума о стабилизацији и придруживању.

Сама та чињеница говори, како је навео, да је Предсједништво БиХ сихронизовано и активно функционисало на кључним политичким правцима о којима постоји консензус у БиХ.

Иванић сумња да би могло доћи до отворене и директне опструкције Реформске агенде, из простог разлога што би сви нивои власти остали без неопходних финансијских средстава.

"Мислим да су сви заинтересовани за реформе и то из врло себичних разлога, јер провођење Реформске агенде подразумијева и финансијску подршку Међународног монетраног фонда, без кога би власти и у Републици Српској и у Федерацији БиХ тешко успјеле да обезбиједе стабилне буџете", истиче Иванић.

Предсједништво БиХ, само по себи, није било генератор сукоба, а својим ангажманом и снажном дипломатском активношћу у овој години је, и стиче, на извјестан начин почело да мијења слику о БиХ.

"Чланови Предсједништва су били у посјети Београду, Загребу, али и имали посјету  БиХ предсједнице те сусједне државе Колинде Грабар-Китаровић, папе Фрање, њемачке канцеларке Ангеле Меркел, турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана..., што је врло снажна дипломатска активност", указао је Иванић.

И учешће представника из Републике Српске у бх.институцијама у овој години оцјењује конкретним и коректним.

"Нисмо производили проблеме и нисмо имали проблеме с партнерима у Федерацији БиХ. Бло је доста нестабилности, а ова година је прошла у промјенама партија које чине већину у ФБиХ и надам се да ће власт у том ентитету наредне године остати стабилна, што је важно за укупне прилике у БиХ", рекао је Иванић.

Као негативан догађај у 2015.години издвојио је непотребне сукобе, који су се развијали поводом Сребенице, што је, каже, све нас значајно вратило уназад.

"Ипак, захваљујући толеранцији и из Србије, а и нашим одређеним активностима, сматрам да су се прилике смириле и да се тако нешто посебно у наредној години неће поновити", истакао је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у разговору за Фену.

Извор: Фена

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

саса

26.12.2015 10:08

Једини нормалан лик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Чворовић

26.12.2015 13:06

Лик који 20 година једно те исто. Ста има иза њега у току 20 година прдјења

Name

Ханифа

26.12.2015 23:58

Мени је Бакир нормалнији.

Name

Ре

27.12.2015 09:44

Циста теорија. Нигдје ниста није урадио. Само критикује урадјено. Ста би било, кад би било... Лако је тако

Name

XXЛ

26.12.2015 10:15

Уважени професоре нема даљњег напретка БиХ без озбиљне борбе против криминала и корупције која је видљива на сваком мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре xxл

26.12.2015 10:55

Господине ако су Вуцицу рекли у Америци да несмије хапсити тајкуне,привредне кримосе итд онда се зна ко стоји иза њих.Знаци све иде по плану док се земља тотално не унисти и доведе у дузницко ропство.ММФ.Тако су и у протекторату тј БХ довели своје људе на власт и нико им немозе ниста.Под њиховом контролом је врх полиције и судство,знац крај прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

26.12.2015 23:48

Ми смо тај протекторат прихватили,потписали. У цему је проблем?У БиХ се мозе зивјет солидно ал мора се 12 сати сљакат на дан.Од ниста не постане несто.

Name

глад и биједа

26.12.2015 11:42

Склоните Бају цовијек је извор тапкања БИХ а у њој и РС у мијесту РС не мозе сама у ЕУ али не мозе и да Баја сам одлуцује о БИХ Зауставите задузивање рс то це бити узрок нестанка РС а не Сарајево СТОП--Баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хубатруба

26.12.2015 12:52

Рад рад и само рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

26.12.2015 13:06

И овај прица глупости-која кандидатура за ЕУ док Додик говори о наводном економском успјеху Р.Српске-Народ све лосије зиви,бас њих обојицу заболи нека ствар за НАРОД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

27.12.2015 08:49

Ево вам Срби па сад слусајте.Није споменуо Бају ни једном.Не смије купио га Баја и сад лапрда трице и куцине.Ето кога сте бирали а тако це ускоро и остали прицати.

ОДГОВОРИТЕ