Kad je ''Carlo'' postao ''Karl'' za 15 miliona godišnje?!

Zaboravite na Karla Anćelotija. Kažu da je doneo odluku. I to naplatio platom od 15 miliona evra godišnje, bez bonusa...

Fudbal 20.12.2015 | 14:30
Kad je ''Carlo'' postao ''Karl'' za 15 miliona godišnje?!

Nije više Carlo, sada je Karl.

Veliki italijanski trener Karlo Anćeloti (56), jedan od dvojice ljudi sa tri titule prvaka Evrope, prema pisanju italijanskih i nemačkih medija prihvatio je ponudu Bajerna iz Minhena i narednog leta će naslediti rivala Pepa Gvardiolu na klupi slavnog bavarskog kluba.

Ponudu od 15 miliona evra po sezoni, bez bonusa koji mu sleduju u slučaju trofeja, ali ni veličinu minhenskog kluba nije mogao, ni želeo da odbije. Anćeloti je, takođe navodno, u petak ujutru odbio poziv Romana Abramoviča da se vrati na "Stamford bridž", uveren da je Bajern jedan od retkih izazova dostojnih njegove karijere.

A, o kakvoj karijeri se radi, dovoljno je samo nabrojati klubove koje je "Karlito" vodio: Ređana, Parma, Juventus, Milan, Čelsi, Pari Sen Žermen, Real Madrid i – iako još nezvanično – Bajern Minhen. Ovi klubovi zajedno imaju 25 titula prvaka Evrope, a Anćeloti je lično osvojio tri, dve sa Milanom 2003. i 2007. i jednu sa Realom, 2014. godine.

Samo je još legendarni menadžer Liverpula, ser Bob Pejsli, uspeo tri puta da bude prvak Evrope i to sva tri puta sa "redsima", 1977, 1978. i 1981. godine. Pejsli nije među živima od 1996. godine...

Anćelotijev dolazak u Minhen izazvan je još jednim velikim transferom, koji čeka da bude objavljen negde oko Božića po Gregorijanskom kalendaru, a tiče se Gvardiolinog odlaska u Mančester siti, iako ga Roman Abramovič željno očekuje na "Stafmord bridžu" nudeći Gusu Hidinku samo privremeni posao u Čelsiju.

Lako bi moglo da se dogodi da u periodu od leta 2015. do leta do 2016. godine trenere promene Real Madrid, Bajern Minhen, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Milan, Roma, Borusija Dortmund i još neki veliki evropski klubovi, što bi bio svojevrstan kuriozitet, a smena trenera u nekolicini pomenutih klubova već se dogodila na "polovini" puta.

Ova u Bajernu neće se dogoditi pre juna 2016. godine, kada bi Gvardiola trebalo da napusti "Alijanc arenu", a videćemo obavljenog ili neobavljenog posla, s obzirom na to da mu se svaka od prethodne dve sezone u kojima nije uspevao da osvoji Ligu šampiona "računala" kao neuspešna. Delom i zbog toga što je u Minhen došao upravo posle istorijske "Triplete" u izvedbi unapred smenjenog Jupa Hajnkesa.

Ako bi Gvardiola osvojio šestu titulu prvaka za Bajern, na kraju ove sezone u kojoj će se Anćeloti ipak svojski odmoriti (što mu je i bila želja kada je napuštao Santijago Bernabeu), veliki teret ostavio bi na leđima svom nasledniku, koji bi – ipak – dobio ozbiljnu šansu da postane prvi čovek sa četiri titule prvaka Evrope. Jer, Bajern retko kada u svojoj istoriji nije imao tim za najveća dela.

Uz pretpostavku da Gvardiola, koji u Minhenu radi za neverovatnu platu od 17 miliona evra godišnje, neće otići u Mančester siti (ili gde već) za manje od toga, uskoro bi na listi najplaćenijih trenera poredak mogao da izgleda ovako:

1. Gvardiola 17+
2. Anćeloti 15+
(3. Murinjo 11,5)
4. Venger 9
5. Van Gal 8
6. Enrike 7,5
7. Konte 5
8. Benitez 5
9. Klop 5
10. Pelegrini 4

*napomena: Dok ne pronađe novi klub, Murinjo će najverovatnije nastaviti da prima platu u Čelsiju, koja iznosi 11,5 miliona evra godišnje.

Anćeloti, bivši reprezentativac Italije i prvak te zemlje kao fudbaler Rome i Milana (a, dva puta je igrajući za "rosonere" bio i šampion Evrope), postao bi drugi Italijan trener Bajerna, nakon Đovanija Trapatonija koji je Bavarce vodio u dva navrata, u sezoni 1994/95 i potom od 1996. do 1998. godine.

Od kada je fudbal u Nemačkoj postao profesionalan, u smislu organizovanja Bundeslige i podizanja klubova na viši nivo (1963. godina), Bajern je do danas vodilo devet trenera iz inostranstva. Prva dvojica trenera Bajerna bili su – Jugosloveni, Zlatko Čajkovski i Branko Zebec, inače bivši trener i Crvene zvezde i Partizana, koji su formirali Bajern kao klub u prvih sedam godina postojanja.

Potom, Bajern su trenirala i dvojica Mađara, u periodu od 1977. do 1983. godine, Đula Lorant i Pal Černai, Danac Soren Lerbi probao je u sezoni 1991/92, Trapatonija smo pomenuli, a potom su radila i dvojica Holanđani, u razmaku od 2009. do 2011. godine, Luj van Gal i Andris Jonker, da bi 2013. godine na red došao i jedan Španac, Gvardiola.

Specijalista za Ligu šampiona
Milan je titulu prvaka Evrope čekao od 1994. kada je 2001. odlučio da dovede Anćelotija. Već 2003. imao je novog "ušatog" u vitrini. Real je titulu prvaka Evrope čekao od 2001. kada je 2013. odlučio da dovede Anćelotija. Već naredne sezone imao je "ušatog" u vitrini.

Komentari / 0

Ostavite komentar