Кад је ''Царло'' постао ''Карл'' за 15 милиона годишње?!

Заборавите на Карла Анћелотија. Кажу да је донео одлуку. И то наплатио платом од 15 милиона евра годишње, без бонуса...

Фудбал 20.12.2015 | 14:30
Кад је ''Царло'' постао ''Карл'' за 15 милиона годишње?!

Није више Царло, сада је Карл.

Велики италијански тренер Карло Анћелоти (56), један од двојице људи са три титуле првака Европе, према писању италијанских и немачких медија прихватио је понуду Бајерна из Минхена и наредног лета ће наследити ривала Пепа Гвардиолу на клупи славног баварског клуба.

Понуду од 15 милиона евра по сезони, без бонуса који му следују у случају трофеја, али ни величину минхенског клуба није могао, ни желео да одбије. Анћелоти је, такође наводно, у петак ујутру одбио позив Романа Абрамовича да се врати на "Стамфорд бриџ", уверен да је Бајерн један од ретких изазова достојних његове каријере.

А, о каквој каријери се ради, довољно је само набројати клубове које је "Карлито" водио: Ређана, Парма, Јувентус, Милан, Челси, Пари Сен Жермен, Реал Мадрид и – иако још незванично – Бајерн Минхен. Ови клубови заједно имају 25 титула првака Европе, а Анћелоти је лично освојио три, две са Миланом 2003. и 2007. и једну са Реалом, 2014. године.

Само је још легендарни менаџер Ливерпула, сер Боб Пејсли, успео три пута да буде првак Европе и то сва три пута са "редсима", 1977, 1978. и 1981. године. Пејсли није међу живима од 1996. године...

Анћелотијев долазак у Минхен изазван је још једним великим трансфером, који чека да буде објављен негде око Божића по Грегоријанском календару, а тиче се Гвардиолиног одласка у Манчестер сити, иако га Роман Абрамович жељно очекује на "Стафморд бриџу" нудећи Гусу Хидинку само привремени посао у Челсију.

Лако би могло да се догоди да у периоду од лета 2015. до лета до 2016. године тренере промене Реал Мадрид, Бајерн Минхен, Челси, Ливерпул, Манчестер јунајтед, Манчестер сити, Милан, Рома, Борусија Дортмунд и још неки велики европски клубови, што би био својеврстан куриозитет, а смена тренера у неколицини поменутих клубова већ се догодила на "половини" пута.

Ова у Бајерну неће се догодити пре јуна 2016. године, када би Гвардиола требало да напусти "Алијанц арену", а видећемо обављеног или необављеног посла, с обзиром на то да му се свака од претходне две сезоне у којима није успевао да освоји Лигу шампиона "рачунала" као неуспешна. Делом и због тога што је у Минхен дошао управо после историјске "Триплете" у изведби унапред смењеног Јупа Хајнкеса.

Ако би Гвардиола освојио шесту титулу првака за Бајерн, на крају ове сезоне у којој ће се Анћелоти ипак својски одморити (што му је и била жеља када је напуштао Сантијаго Бернабеу), велики терет оставио би на леђима свом наследнику, који би – ипак – добио озбиљну шансу да постане први човек са четири титуле првака Европе. Јер, Бајерн ретко када у својој историји није имао тим за највећа дела.

Уз претпоставку да Гвардиола, који у Минхену ради за невероватну плату од 17 милиона евра годишње, неће отићи у Манчестер сити (или где већ) за мање од тога, ускоро би на листи најплаћенијих тренера поредак могао да изгледа овако:

1. Гвардиола 17+
2. Анћелоти 15+
(3. Мурињо 11,5)
4. Венгер 9
5. Ван Гал 8
6. Енрике 7,5
7. Конте 5
8. Бенитез 5
9. Клоп 5
10. Пелегрини 4

*напомена: Док не пронађе нови клуб, Мурињо ће највероватније наставити да прима плату у Челсију, која износи 11,5 милиона евра годишње.

Анћелоти, бивши репрезентативац Италије и првак те земље као фудбалер Роме и Милана (а, два пута је играјући за "росонере" био и шампион Европе), постао би други Италијан тренер Бајерна, након Ђованија Трапатонија који је Баварце водио у два наврата, у сезони 1994/95 и потом од 1996. до 1998. године.

Од када је фудбал у Немачкој постао професионалан, у смислу организовања Бундеслиге и подизања клубова на виши ниво (1963. година), Бајерн је до данас водило девет тренера из иностранства. Прва двојица тренера Бајерна били су – Југословени, Златко Чајковски и Бранко Зебец, иначе бивши тренер и Црвене звезде и Партизана, који су формирали Бајерн као клуб у првих седам година постојања.

Потом, Бајерн су тренирала и двојица Мађара, у периоду од 1977. до 1983. године, Ђула Лорант и Пал Чернаи, Данац Сорен Лерби пробао је у сезони 1991/92, Трапатонија смо поменули, а потом су радила и двојица Холанђани, у размаку од 2009. до 2011. године, Луј ван Гал и Андрис Јонкер, да би 2013. године на ред дошао и један Шпанац, Гвардиола.

Специјалиста за Лигу шампиона
Милан је титулу првака Европе чекао од 1994. када је 2001. одлучио да доведе Анћелотија. Већ 2003. имао је новог "ушатог" у витрини. Реал је титулу првака Европе чекао од 2001. када је 2013. одлучио да доведе Анћелотија. Већ наредне сезоне имао је "ушатог" у витрини.

Коментари / 0

Оставите коментар