''Tur de Frans'' od 2017. u nižoj kategoriji trka!

Organizatori trke Tur d’Frans kompanija ASO objavila je da njene trke neće biti deo Svetskog tura od 2017. godine.

Ostali sportovi 19.12.2015 | 19:40
''Tur de Frans'' od 2017. u nižoj kategoriji trka!

Umesto toga, sve trke koje organizuje ASO, među kojima su uz Tur, između ostalih, i Vuelta, Pariz – Nica, Pariz – Rube i Lijež – Bastonj – Lijež, biće prebačene u nižu kategoriju (HC).

ASO i Međunarodna biciklistička unija su se nedavno sukobili oko predviđenih reformi Svetskog tura, koje bi trebalo da budu uvedene 2017. godine.

“Amari sportska organizacija je obavestila UCI da se odlučila da svoje trke registruje u kalendar seniorske klase za 2017. godinu. UCI je nedavno usvojio reform kalendara Svetskog tura od 2017. godine, koja se karakteriše kao sistem zatvorenog sporta. Više nego ikada, ASO ostaje posvećen evropskom modelu i ne može da kompromituje vrednosti koje predstavlja, a to je otvoreni sistem koji prioritet daje sportskim kriterijumima. Zbog tgoa će u novom kontekstu i kroz svoje istorijske trke ASO nastaviti da drži te vrednosti žive”, stoji u saopštenju kompanije ASO.

Za sada nema odgovora vladajućeg tela svetskog biciklizma na odluku organizatora najveće trke na svetu, ali će to bez sumnje dovesti do velikih promena u sportu. Ostaje samo da se vidi u kolikoj meri i da li će UCI popustiti zbog odluke ASO, pod čijem okriljem se održavaju i Kriterijum Dofin, Trka oko Katara i Omana…

Komentari / 0

Ostavite komentar