''Тур де Франс'' од 2017. у нижој категорији трка!

Организатори трке Тур д’Франс компанија АСО објавила је да њене трке неће бити део Светског тура од 2017. године.

Остали спортови 19.12.2015 | 19:40
''Тур де Франс'' од 2017. у нижој категорији трка!

Уместо тога, све трке које организује АСО, међу којима су уз Тур, између осталих, и Вуелта, Париз – Ница, Париз – Рубе и Лијеж – Бастоњ – Лијеж, биће пребачене у нижу категорију (ХЦ).

АСО и Међународна бициклистичка унија су се недавно сукобили око предвиђених реформи Светског тура, које би требало да буду уведене 2017. године.

“Амари спортска организација је обавестила УЦИ да се одлучила да своје трке региструје у календар сениорске класе за 2017. годину. УЦИ је недавно усвојио реформ календара Светског тура од 2017. године, која се карактерише као систем затвореног спорта. Више него икада, АСО остаје посвећен европском моделу и не може да компромитује вредности које представља, а то је отворени систем који приоритет даје спортским критеријумима. Због тгоа ће у новом контексту и кроз своје историјске трке АСО наставити да држи те вредности живе”, стоји у саопштењу компаније АСО.

За сада нема одговора владајућег тела светског бициклизма на одлуку организатора највеће трке на свету, али ће то без сумње довести до великих промена у спорту. Остаје само да се види у коликој мери и да ли ће УЦИ попустити због одлуке АСО, под чијем окриљем се одржавају и Критеријум Дофин, Трка око Катара и Омана…

Коментари / 0

Оставите коментар