BiH u EU samo bez visokog predstavnika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je večeras u Sarajevu da BiH ne može sa visokim predstavnikom u Evropu.

Bosna i Hercegovina 17.12.2015 | 21:20
BiH u EU samo bez visokog predstavnika

"Moramo imati institucije koje će odgovarati za svoje odluke", rekao je Čović novinarima na prijemu koji je organizovao povodom predstojećeg katoličkog Božića.

Prema njegovim riječima, treba razgovarati o onome što su ciljevi i što je stavljeno u Reformsku agendu, a onda sve što dolazi iza toga, pa i rješenje nacionalnog pitanja.

On naglašava da nacionalno pitanje mora biti kompromisno riješeno, bez obzira šta ko želi, i svako rješenje mora imati dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, smatra da se o reogranizacija BiH realno može razgovarati krajem 2016. i početkom 2017. godine.

"Treba stabilizovati ekonomske i socijalne prilike i eliminisati prepreke za investiranje u BiH. Nismo se ozbiljno pripremili za investicije i to je ključni zadatak svih nas, a o reorganizaciji BiH pričaćemo za godinu dana kada budemo napravili korake za stabilizaciju, jer sa ovakvim uređenjem u Evropu nećemo", naglasio je Čović.

On je napomenuo da je "konačno pokrenuta BiH" i da je sada samo pitanje da li postoji kontinuitet da bi drugi u tome prepoznali vjerodostojnost.

"Treba da pokažemo da posljednjih sedam-osam mjeseci nije bilo kratka iskra u našem djelovanju i da 2016. godina bude godina kada ćemo promijeniti ključne stvari i na evropskom putu i na unutarašnjem planu. Uvjeren sam da je ova godina imala dobrih rezultata koje će građani BiH osjetiti u idućoj godini", rekao je Čović.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bane

17.12.2015 20:30

Slazem se,ali ne moze ni sa ovom garniturom politicara medju kojima si i ti na celu kolone Bajom i Bakirom.

ODGOVORITE
Name

Bravo

17.12.2015 20:38

Bravo Dragane!

ODGOVORITE