Toliko siromašni da je i Crveni krst bez hrane

Crveni krst u BiH radi sve teže, a obroci u javnim kuhinjama mogući su zahvaljujući donacijama građana. Iako korisnika javnih kuhinja i sada ima mnogo, njihov broj bi se iz godine u godinu mogao povećavati.

Bosna i Hercegovina 17.12.2015 | 22:54
Toliko siromašni da je i Crveni krst bez hrane

Po brojnim istraživanjima Bosna i Hercegovina se po stepenu siromaštva često nalazi pri vrhu liste. Koliko smo siromašni govori činjenica da više ni u Crvenom Krstu nema hrane.

Prazne police u skladištima. U slučaju elementarne nepogode ili neke druge katastrofe Crveni Krst više ne može pružiti pomoć.

Skladište Crvenog Krsta u Banjaluci zjapi prazno, gradu u kojem živi više od 200 000 ljudi. Od zaliha hrane ima svega 25 kg brašna, desetak kg šećera i šest konzervi mesnog nareska.

Slična je situacija i u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini. Lokalne zajednice prethodnih godina su smanjivale sredstva. Neke su, poput Grada Banjaluka, od ove godine Crveni Krst izbacile iz budžeta iako su jedino udruženje građana koje ima zakonom definisana pravila finansiranja. Međutim, nije zaživio jer nema kontrolnog organa koji će pratiti provođenje zakona.

I javna kuhinja funkcioniše sve teže. Posljednjih 4-5 godina, namirnice poskupljuju, a iz budžeta grada izdvaja se isti iznos. Uz pomoć donatora još se uspjeva obezbijediti jedan obrok dnevno.

Danas u redu za hranu sve češće stoje, nekadašnji pripadnici radničke klase.

Zoran Drinić, bez posla u Autoprevozu je ostao 2005. godine kao tehnološki višak, od tada je na birou.

"Da radim ne bih došao ovdje. Da me nije nužda natjerala ne bih se hranio ovdje", kazao je Zoran Drinić, korisnik Javne kuhinje Banjaluka.

Gospava Matovina, takođe korisnica Javne kuhinje Banjaluka, otkrila je da je radila u kompaniji koja je propala, a njoj ostalo pet godina neplaćenoga staža.

"Neće ga nikada ni platiti, a ima ih koji imaju i više od mene neplaćenog", kazala je Matovina.

U Crvenom Krstu kažu da im svakog dana dolaze novi ljudi koji se raspituju o proceduri prijave za korisnike javne kuhinje. Smatraju da bi se sadašnji broj od 435 korisnika, sljedeće godine mogao znatno uvećati.

Izvor: N1

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

mirko Brdar

17.12.2015 11:10

Patriota nas dragi i voljeni mile dodik a narod gladan cudno P

ODGOVORITE
Name

МИХАИКО МИКИЋ

17.12.2015 13:06

ЗАР ЈЕ МОГУЧЕ ДА СУ ГРАЂАНИ БАЊА ЛУКЕ СВЕ ЗАЛИХЕ ЦРВЕНОГ КРСТА У СВОМЕ ГРАДУ СА СКАШЋУ ПОЈЕЛИ? МОРА ДА ЈЕ ХРАНА БИЛА ПОСЕБНО УКУСНА. МЕЂУТИМ ЗБОГ ГЛАСИНА КОЈИ ОКОЛО КРУЖЕ ТРЕБА ПРОВЈЕРИТИ ДА ЛИ ХРАНА НИЈЕ МОЖДА ВИШЕ НА ЦРНО ПРОДАНА НЕГО ШТО ЈЕ ОНА НАРОДУ ГЛАДНОМ ДО САДА ПОДЕЉЕНА!

ODGOVORITE
Name

Selj

17.12.2015 14:10

Mora nestati sela prazna svi sišli u gradove a losa situacija. Asvalt se ne jede?

ODGOVORITE
Name

Narodna

17.12.2015 20:20

Ja gospodin, ti gospodin...a ko će gorivo platiti?