Толико сиромашни да је и Црвени крст без хране

Црвени крст у БиХ ради све теже, а оброци у јавним кухињама могући су захваљујући донацијама грађана. Иако корисника јавних кухиња и сада има много, њихов број би се из године у годину могао повећавати.

Босна и Херцеговина 17.12.2015 | 22:54
Толико сиромашни да је и Црвени крст без хране

По бројним истраживањима Босна и Херцеговина се по степену сиромаштва често налази при врху листе. Колико смо сиромашни говори чињеница да више ни у Црвеном Крсту нема хране.

Празне полице у складиштима. У случају елементарне непогоде или неке друге катастрофе Црвени Крст више не може пружити помоћ.

Складиште Црвеног Крста у Бањалуци зјапи празно, граду у којем живи више од 200 000 људи. Од залиха хране има свега 25 кг брашна, десетак кг шећера и шест конзерви месног нареска.

Слична је ситуација и у осталим градовима у Босни и Херцеговини. Локалне заједнице претходних година су смањивале средства. Неке су, попут Града Бањалука, од ове године Црвени Крст избациле из буџета иако су једино удружење грађана које има законом дефинисана правила финансирања. Међутим, није заживио јер нема контролног органа који ће пратити провођење закона.

И јавна кухиња функционише све теже. Посљедњих 4-5 година, намирнице поскупљују, а из буџета града издваја се исти износ. Уз помоћ донатора још се успјева обезбиједити један оброк дневно.

Данас у реду за храну све чешће стоје, некадашњи припадници радничке класе.

Зоран Дринић, без посла у Аутопревозу је остао 2005. године као технолошки вишак, од тада је на бироу.

"Да радим не бих дошао овдје. Да ме није нужда натјерала не бих се хранио овдје", казао је Зоран Дринић, корисник Јавне кухиње Бањалука.

Госпава Матовина, такође корисница Јавне кухиње Бањалука, открила је да је радила у компанији која је пропала, а њој остало пет година неплаћенога стажа.

"Неће га никада ни платити, а има их који имају и више од мене неплаћеног", казала је Матовина.

У Црвеном Крсту кажу да им сваког дана долазе нови људи који се распитују о процедури пријаве за кориснике јавне кухиње. Сматрају да би се садашњи број од 435 корисника, сљедеће године могао знатно увећати.

Извор: Н1

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мирко Брдар

17.12.2015 11:10

Патриота нас драги и вољени миле додик а народ гладан цудно П

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИКО МИКИЋ

17.12.2015 13:06

ЗАР ЈЕ МОГУЧЕ ДА СУ ГРАЂАНИ БАЊА ЛУКЕ СВЕ ЗАЛИХЕ ЦРВЕНОГ КРСТА У СВОМЕ ГРАДУ СА СКАШЋУ ПОЈЕЛИ? МОРА ДА ЈЕ ХРАНА БИЛА ПОСЕБНО УКУСНА. МЕЂУТИМ ЗБОГ ГЛАСИНА КОЈИ ОКОЛО КРУЖЕ ТРЕБА ПРОВЈЕРИТИ ДА ЛИ ХРАНА НИЈЕ МОЖДА ВИШЕ НА ЦРНО ПРОДАНА НЕГО ШТО ЈЕ ОНА НАРОДУ ГЛАДНОМ ДО САДА ПОДЕЉЕНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељ

17.12.2015 14:10

Мора нестати села празна сви сишли у градове а лоса ситуација. Асвалт се не једе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народна

17.12.2015 20:20

Ја господин, ти господин...а ко ће гориво платити?