Džihadisti se boje kurdskih djevojaka

Ogranak kurdske milicije "JPG" - "Jedinice za zaštitu žena" formiran je prije tri godine i smatra se vitalnom snagom za oslobađanje grada Kobanija na granici između Turske i Sirije.

Svijet 13.12.2015 | 16:50
Džihadisti se boje kurdskih djevojaka

Jedinica sada ima oko 10.000 dobrovoljaca.

Jedan od vojnih lidera jedinice 21-godišnja Telhelden rekla je da i sada predstavlja "spektakl" to što žene mogu da budu prednost u borbi protiv "Islamske države".

"Oni misle da se bore u ime islama i da neće otići u raj ako ih ubije žena. Jednostavno rečeno, boje se djevojaka", kazala je Telhelden, čije ratno ime na jeziku Kurda znači "osveta".

Telhelden je za američki Si-En-En izjavu dala na prvoj liniji sukoba u provinciji Al Hasakah odakle su ona i njena jedinica nedavno izbacile ekstremiste.

Vojni uspjesi žena su daleko od uloge koju im "Islamska država" daje pod svojom upravom, gdje muslimanke već sa devet godina mogu "legitimno" da se udaju za militante a one koje su iz vjerskih manjina budu silovane i zarobljene.

Nedavno je "Islamska država" objavila manifest na arapskom jeziku gdje opisuju "sjedeću" ulogu žene kao domaćice, supruge i majke žestoko kritikujući zapadne žene i ljudska prava kojim je predviđena ravnopravnost polova.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dragan

13.12.2015 16:08

Na forografiji su žene vojnici "islamske države". Kurdske žene nisu pokrivene, nose maskirnu uniformu pripadaju narodnoj zaštitnoj jedinici (YPG).

ODGOVORITE
Name

Isto

13.12.2015 17:11

Sve je to ista bagra

ODGOVORITE
Name

spartak

13.12.2015 20:11

Boje se djevojaka a navodno ih u ime smrti za Alaha gore ceka po 72 djevice !!! Pa koliko vas otegne papke nece biti cura gore...Vi ste u zabludi kozo.ebci..!

ODGOVORITE