Џихадисти се боје курдских дјевојака

Огранак курдске милиције "ЈПГ" - "Јединице за заштиту жена" формиран је прије три године и сматра се виталном снагом за ослобађање града Кобанија на граници између Турске и Сирије.

Свијет 13.12.2015 | 16:50
Џихадисти се боје курдских дјевојака

Јединица сада има око 10.000 добровољаца.

Један од војних лидера јединице 21-годишња Телхелден рекла је да и сада представља "спектакл" то што жене могу да буду предност у борби против "Исламске државе".

"Они мисле да се боре у име ислама и да неће отићи у рај ако их убије жена. Једноставно речено, боје се дјевојака", казала је Телхелден, чије ратно име на језику Курда значи "освета".

Телхелден је за амерички Си-Ен-Ен изјаву дала на првој линији сукоба у провинцији Ал Хасаках одакле су она и њена јединица недавно избациле екстремисте.

Војни успјеси жена су далеко од улоге коју им "Исламска држава" даје под својом управом, гдје муслиманке већ са девет година могу "легитимно" да се удају за милитанте а оне које су из вјерских мањина буду силоване и заробљене.

Недавно је "Исламска држава" објавила манифест на арапском језику гдје описују "сједећу" улогу жене као домаћице, супруге и мајке жестоко критикујући западне жене и људска права којим је предвиђена равноправност полова.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

драган

13.12.2015 16:08

На форографији су жене војници "исламске државе". Курдске жене нису покривене, носе маскирну униформу припадају народној заштитној јединици (YПГ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто

13.12.2015 17:11

Све је то иста багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

13.12.2015 20:11

Боје се дјевојака а наводно их у име смрти за Алаха горе цека по 72 дјевице !!! Па колико вас отегне папке неце бити цура горе...Ви сте у заблуди козо.ебци..!

ОДГОВОРИТЕ