FIFA: Mundijal ubuduće sa 40 timova?!

Od 2026. godine 40 reprezentacija bi trebalo da učestvuje na Svetskom prvenstvu, prenose svetski mediji odluku Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Fudbal 04.12.2015 | 14:00
FIFA: Mundijal ubuduće sa 40 timova?!

U Cirihu su u toku pregovori zvaničnika vladajućeg tela svetskog fudbala o reformama, a proširenje Mundijala je samo jedna u nizu odluku.

Ukoliko taj plan dobije zeleno svetlo, u grupnoj fazi bi timovi bili podeljeni u osam grupa sa po pet reprezentacija, što znači da će se igrati 32 utakmice više nego do sada, a takmičenje će trajati nedelju dana duže.

To će takođe dovesti do brojnih dodatnih problema za zemlju domaćina koju će birati Kongres FIFA od 209 članova najverovatnije 2019. godine.

Odluka o proširenju Svetskog prvenstva, koju ne mora da odobri Kongres jer nije uključena u Statut FIFA, jedna je od iznenađujućih reformi.

Ironično, ideju o učešću 40 reprezentacija na Mundijalu je prvo predložio suspendovani prvi čovek Evropske fudbalske unije Mišel Platini pre dve godine. Nedavno ju je ponovo u centar pažnje vratio generalni sekretar UEFA Đani Infantino, koji je radio sa komitetom zaduženim za reforme tokom svoje kampanje za mesto presednika FIFA.

Proširenje Mundijala sigurno će pozdraviti predstavnici svih kontinenata sem Evrope, koja tradicionalno ima najviše predstavnika na šampionatu. ’Stari kontinent’ će predstavljati 14 reprezentacija na Svetskom prvenstvu 2018. godine – 13 će proći kroz kvalifikacije, uz Rusiju kao domaćina.

Trenutno Afrika ima pet mesta na Mundijalu, Azija četiri sigurna, Severna i Centralna Amerika i Karibi tri i Južna Amerika četiri. Dva mesta dobijaju pobednici baraža između predstavnika Azije, Okeanije, Severne i Centralne Amerike i Kariba i Južne Amerike, uz rezervisano mesto za domaćina.

Komentari / 0

Ostavite komentar