ФИФА: Мундијал убудуће са 40 тимова?!

Од 2026. године 40 репрезентација би требало да учествује на Светском првенству, преносе светски медији одлуку Светске фудбалске федерације (ФИФА).

Фудбал 04.12.2015 | 14:00
ФИФА: Мундијал убудуће са 40 тимова?!

У Цириху су у току преговори званичника владајућег тела светског фудбала о реформама, а проширење Мундијала је само једна у низу одлуку.

Уколико тај план добије зелено светло, у групној фази би тимови били подељени у осам група са по пет репрезентација, што значи да ће се играти 32 утакмице више него до сада, а такмичење ће трајати недељу дана дуже.

То ће такође довести до бројних додатних проблема за земљу домаћина коју ће бирати Конгрес ФИФА од 209 чланова највероватније 2019. године.

Одлука о проширењу Светског првенства, коју не мора да одобри Конгрес јер није укључена у Статут ФИФА, једна је од изненађујућих реформи.

Иронично, идеју о учешћу 40 репрезентација на Мундијалу је прво предложио суспендовани први човек Европске фудбалске уније Мишел Платини пре две године. Недавно ју је поново у центар пажње вратио генерални секретар УЕФА Ђани Инфантино, који је радио са комитетом задуженим за реформе током своје кампање за место преседника ФИФА.

Проширење Мундијала сигурно ће поздравити представници свих континената сем Европе, која традиционално има највише представника на шампионату. ’Стари континент’ ће представљати 14 репрезентација на Светском првенству 2018. године – 13 ће проћи кроз квалификације, уз Русију као домаћина.

Тренутно Африка има пет места на Мундијалу, Азија четири сигурна, Северна и Централна Америка и Кариби три и Јужна Америка четири. Два места добијају победници баража између представника Азије, Океаније, Северне и Централне Америке и Кариба и Јужне Америке, уз резервисано место за домаћина.

Коментари / 0

Оставите коментар