ID ojačala zbog neodgovornosti SAD

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je neodgovorna politika SAD doprinijela jačanju Islamske države i da su za borbu protiv terorističkih pretnji nephodni konsolidovani napori svih saveznika.

Svijet 22.11.2015 | 19:08
ID ojačala zbog neodgovornosti SAD

On je tako prokomentarisao izjavu američkog predsjednika Baraka Obame o ulozi Rusije u sirijskom konfliktu, prenosi Tass.

Iako je Rusija pojačala svoje vazdušne udare u Siriji, Obama je juče primjetio da je Moskva fokusirala svoju pažnju na umjerene pobunjenike, koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Insistirajući da nasilje u Siriji ne može da bude zaustavljeno sve dok je Asad na vlasti, Obama je pozvao Rusiju na "strateško prilagođavanje" uz okončanje podrške sirijskom predsjedniku.

"Islamska država je toliko ojačala zbog neodgovorne politike Sjedinjenih Američkih Država. Umjesto da se fokusiraju na zajedničke napore u suzbijanju terorizma, SAD i njihovi saveznici su ušli u borbu protiv legitimnog sirijskog predsjednika Bašara al Asada", rekao je Medvedev novinarima u Kuala Lumpuru.

On je istakao da bi razumna politika u zemljama Bliskog istoka, bila to Sirija, Egipat ili Irak, za sve zemlje, uključući SAD, trebalo da bude podrška legitimnim vlastima, koja bi omogućila poštovanje integriteta tih država, a ne pogoršanje situacije.

Prema njegovim riječima, postoje žalosni primjeri takve neodgovorne politike.

"SAD su svojevremeno stajale iza uspona Al Kaide koji je doveo do tragedije 11. septembra. Ove pouke samo dokazuju da su konsolidovani napori neophodni u borbi protiv terorizma, bez dijeljenja saveznika na svoje i tuđe", naglasio je on.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

22.11.2015 18:22

САД за инат Русији никада неће признати да су погрешили. Зато садашњи Предсједник Сирије Башар ал Асад може лако да постане изговор за оружани сукоб Русије и САД!

ODGOVORITE
Name

za Mihaila

22.11.2015 19:18

Ti si prava sveznalica,nema teme da ne komentarises.

Name

Crni

23.11.2015 00:02

Šta je reći politika ???? Igra se Šah

ODGOVORITE
Name

Hm

23.11.2015 07:42

A ja se čudio od koga je Dodik naučio da onoliko laže.

ODGOVORITE