On će biti sljedeći predsjednik Rusije!

Jeljcin je Šojgua opisivao kao najveću zvezdu moderne Rusije, međutim, on je odlučio da se povuče i prepusti lidersku poziciju Putinu, uz obrazloženje da jedno drvo ne može da izdrži dva medveda.

Svijet 10.11.2015 | 22:55
On će biti sljedeći predsjednik Rusije!

Čovek od poverenja, jedina osoba koja je bila član svake vlade od pada Sovjetskog Saveza – Sergej Šojgu bi mogao da bude sledeći predsednik Rusije.Tako bar navodi portal Ekonomist, koji navodi da je aktuelni ministar odbrane svom predsedniku za rođendan doneo specijalni poklon, vojnu intervenciju u Siriji.

“Iste večeri su to proslavili igrajući hokej na ledu, Putin je postigao sedam golova, Šojgu se jednom upisao u strelce. Njihov tim je lako pobedio”, piše Ekonomist.

Portal navodi da je od 2012. godine, kada je Šojgu imenovan za ministra odbrane, njegovo partnerstvo sa Putinom napredovalo u svakom pogledu i od tada su ruske vojne snage postale glavni instrument Putinove spoljne politike.

”Na Krimu, u istočnoj Ukrajini, duž granica zemalja koje su u NATO, u Siriji, Rusija se pokazala kao sila koja je veoma dobro zaštićena, a ima i novu, dosad neviđenu efektivnost. Pod Šojguom, ruske oružane snage su demonstrirale moć, organizaciju i logistički sistem koji do sada nije viđen”, rekao je nedavno Evelin Farkaš, donedavno prvi čovek u Pentagonu za praćenje ruskih poslova.

Ekonomist navodi da je Šojgu daleko više od običnog ministra odbrane.“Tri godine je mlađi od Putina, a od 1990. godine je u vlasti. Skoro 22 godine je vodio Ministarstvo za vanredne situacije, koristio je prednosti ruske birokratije, sakupio moć i popularnost, a pritom nije stvorio sebi neprijatelje”, navodi portal, potom i citira reči analitičara Evgenija Minčenka.”Ne postoji niko sličan njemu u vladajućoj klasi…

Foto: FoNet/AP

Šojgu je pažnju na sebe skrenuo rešavanjem konflikata u Južnoj Osetiji, Tadžikistanu i Čečeniji, a kada je nekadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin pripremao teren za predavanje vlasti Vladimiru Putinu, upravo je Šojgu postao predsednik partije Jedinstvo, koja je kasnije promenila ime u Jedinstvena Rusija. Jeljcin je Šojgua opisivao kao najveću zvezdu moderne Rusije, međutim, on je odlučio da se povuče i prepusti lidersku poziciju Putinu, uz obrazloženje da “jedno drvo ne može da izdrži dva medveda”.“

Ipak, kada je Anatolij Serdjukov izgubio Putinovo poverenje, on je znao kome da se obrati. Šojgu je postao ministar odbrane, vojska je ponovo povratila poverenje, a on se okrenuo i novoj sferi – odnosima s javnošću. Njegov pragmatičan pristup prvi put je viđen u susretu sa bivšim američkim sekretarom za odbranu, Čakom Hejgelom, kada ga je oslovljavao ličnim imenom, a ne prezimenom, kako je do tada bila praksa”, piše Ekonomist.

Prema pojedinim stručnjacima, Šojgu nema preveliku ambiciju da preuzme funkciju predsednika Rusije, ali kako se u javnosti sve češće pojavljuje pitanje “šta posle Putina” vrlo je moguće da će on ponovo odigrati ulogu timskog igrača i prihvatiti mesto od koje sa sobom nosi veliku odgovornost, ali i ogroman pritisak.Šojgu je prvi ministar odbrane Ruske Federacije koji se prekrstio prolazeći kroz Spasku kapiju tokom vojne parade na Dan pobede.

Izvor: Cdm.me/Pravda

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DRAGAN KATALINA

10.11.2015 18:29

SVAKA ČAST ZA SERGEJA...

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

10.11.2015 18:35

Ко ће бити будући Предсједник Русије то нико од људи на земљи више НЕ ЗНА. Време Пророка и Велики и Мали попут Старца Тадеја, Тарабића, бабе Ванге и многи други знани и незнани је давно прошло. Они су помрли а грешим људи на земљи пророштва њихова тумаче сада по својој личној жељи. Русија ће ускоро бити Царевина са Царем Путином на челу државе и народа,јер људи снују а Бог одређује!

ODGOVORITE
Name

He he

10.11.2015 22:48

A demokratski izbori?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

11.11.2015 14:46

Демократски избори су далека прошлост и лијепа прича за наивне будале. Демократски избора никада није било, нити има, нити ће да буде. Народ бира на изборима као што се на коњским тркама клади на једног од коња који се такмиче а који су власништво једног те истог газде!