Он ће бити сљедећи предсједник Русије!

Јељцин је Шојгуа описивао као највећу звезду модерне Русије, међутим, он је одлучио да се повуче и препусти лидерску позицију Путину, уз образложење да једно дрво не може да издржи два медведа.

Свијет 10.11.2015 | 22:55
Он ће бити сљедећи предсједник Русије!

Човек од поверења, једина особа која је била члан сваке владе од пада Совјетског Савеза – Сергеј Шојгу би могао да буде следећи председник Русије.Тако бар наводи портал Економист, који наводи да је актуелни министар одбране свом председнику за рођендан донео специјални поклон, војну интервенцију у Сирији.

“Исте вечери су то прославили играјући хокеј на леду, Путин је постигао седам голова, Шојгу се једном уписао у стрелце. Њихов тим је лако победио”, пише Економист.

Портал наводи да је од 2012. године, када је Шојгу именован за министра одбране, његово партнерство са Путином напредовало у сваком погледу и од тада су руске војне снаге постале главни инструмент Путинове спољне политике.

”На Криму, у источној Украјини, дуж граница земаља које су у НАТО, у Сирији, Русија се показала као сила која је веома добро заштићена, а има и нову, досад невиђену ефективност. Под Шојгуом, руске оружане снаге су демонстрирале моћ, организацију и логистички систем који до сада није виђен”, рекао је недавно Евелин Фаркаш, донедавно први човек у Пентагону за праћење руских послова.

Економист наводи да је Шојгу далеко више од обичног министра одбране.“Три године је млађи од Путина, а од 1990. године је у власти. Скоро 22 године је водио Министарство за ванредне ситуације, користио је предности руске бирократије, сакупио моћ и популарност, а притом није створио себи непријатеље”, наводи портал, потом и цитира речи аналитичара Евгенија Минченка.”Не постоји нико сличан њему у владајућој класи…

Фото: ФоНет/АП

Шојгу је пажњу на себе скренуо решавањем конфликата у Јужној Осетији, Таџикистану и Чеченији, а када је некадашњи председник Русије Борис Јељцин припремао терен за предавање власти Владимиру Путину, управо је Шојгу постао председник партије Јединство, која је касније променила име у Јединствена Русија. Јељцин је Шојгуа описивао као највећу звезду модерне Русије, међутим, он је одлучио да се повуче и препусти лидерску позицију Путину, уз образложење да “једно дрво не може да издржи два медведа”.“

Ипак, када је Анатолиј Сердјуков изгубио Путиново поверење, он је знао коме да се обрати. Шојгу је постао министар одбране, војска је поново повратила поверење, а он се окренуо и новој сфери – односима с јавношћу. Његов прагматичан приступ први пут је виђен у сусрету са бившим америчким секретаром за одбрану, Чаком Хејгелом, када га је ословљавао личним именом, а не презименом, како је до тада била пракса”, пише Економист.

Према појединим стручњацима, Шојгу нема превелику амбицију да преузме функцију председника Русије, али како се у јавности све чешће појављује питање “шта после Путина” врло је могуће да ће он поново одиграти улогу тимског играча и прихватити место од које са собом носи велику одговорност, али и огроман притисак.Шојгу је први министар одбране Руске Федерације који се прекрстио пролазећи кроз Спаску капију током војне параде на Дан победе.

Извор: Цдм.ме/Правда

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ДРАГАН КАТАЛИНА

10.11.2015 18:29

СВАКА ЧАСТ ЗА СЕРГЕЈА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

10.11.2015 18:35

Ко ће бити будући Предсједник Русије то нико од људи на земљи више НЕ ЗНА. Време Пророка и Велики и Мали попут Старца Тадеја, Тарабића, бабе Ванге и многи други знани и незнани је давно прошло. Они су помрли а грешим људи на земљи пророштва њихова тумаче сада по својој личној жељи. Русија ће ускоро бити Царевина са Царем Путином на челу државе и народа,јер људи снују а Бог одређује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

10.11.2015 22:48

А демократски избори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

11.11.2015 14:46

Демократски избори су далека прошлост и лијепа прича за наивне будале. Демократски избора никада није било, нити има, нити ће да буде. Народ бира на изборима као што се на коњским тркама клади на једног од коња који се такмиче а који су власништво једног те истог газде!