Privrednici do tendera dolaze mitom

Većina poslodavaca u Republici Srpskoj smatra da kroz postupak javne nabavke ne mogu dobiti posao bez podmićivanja i isplata zvaničnicima odgovornim za tender ili drugim povezanim licima, pokazalo je najnovije istraživanje Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Republika Srpska 10.11.2015 | 07:05
Privrednici do tendera dolaze mitom

Naime, 42 odsto poslodavaca iz Republike Srpske koji su učestvovali u ovom istraživanju smatra da najbolji ponuđač može rijetko dobiti javni tender, a da ne vrši nedopuštene isplate zvaničnicima odgovornim za tender ili drugim povezanim licima. Na isto pitanje 14 odsto ispitanih poslodavaca je navelo da najbolji ponuđač nikada ne može dobiti javni tender bez podmićivanja, što zajedno čini više od polovine ispitanika.

Pored toga, više od 60 odsto ispitanika smatra da postojeće prakse u javnim nabavkama u Republici Srpskoj doprinose postojanju sive ekonomije. U obrazloženju ovog istraživanja navodi se i da ovi odgovori imaju svoju potvrdu i u rezultatima istraživanja drugih institucija i relevantnih međunarodnih organizacija.

Kao primjer navode istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti, gdje se, između ostalog, ukazuje na postojanje prakse davanja mita i neregularnih plaćanja od strane privrednih subjekata, bilo da se radi o poslovima uvoza ili izvoza, komunalnim uslugama, plaćanju poreza, dobijanju ugovora i dozvola od strane javnih institucija ili o ishodovanju povoljnih sudskih presuda. Prema pokazatelju prakse podmićivanja i neregularnog plaćanja, BiH je najgore rangirana u odnosu na posmatrane zemlje - Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju i Austriju.

U istraživanju je još navedeno da je nedostatak transparentnosti u radu javnih institucija, posebno u postupku provođenja javnih nabavki, nešto na šta poslodavci u Republici Srpskoj često ukazuju kada je riječ o povjerenju u rad javnih institucija.

Rajko Kecman, član Predsjedništva Udruženja građana "Tender" Banjaluka, rekao je da je krivac za ovakvo stanje upravo Zakon o javnim nabavkama, koji nije regulisao ta pitanja, kao što je to učinjeno, primjera radi, u Srbiji ili Hrvatskoj.

"Mi smo u maju ove godine predložili novi Zakon o javnim nabavkama BiH, koji bi ovog mjeseca trebalo da uđe u parlamentarnu proceduru", rekao je Kecman. Prema njegovim riječima, važeći Zakon o javnim nabavkama je stupio na snagu 27. novembra prošle godine i "on je najkoruptivniji zakon o javnim nabavkama koji svijet poznaje".

"Problem je taj što su svjesno otvorene rupe u njemu da može raditi šta ko hoće i da nema odgovornosti. Znači, korupcija može biti legalna, jer niko neće odgovarati. U suštini svako odgovara samo partiji koja ga je postavila, dok sudovi ne rade", rekao je Kecman.

Inače, iz ovog udruženja su ranije kazali da bi dosljednim poštovanjem i primjenom predloženih izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama od strane ugovornih organa i ponuđača, kao i ključnih nadležnih institucija, koje raspolažu sa dovoljnim brojem stručnih kadrova, godišnja ušteda novčanih sredstava u budžetima premašila iznos od 400 miliona maraka.

(Nezavisne novine)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Privrednik

10.11.2015 06:28

- Samo se zapitajte ako jedan direktor ili nacelnik odjeljenja ili sef komercijale u drzavnim preduzecima opstinama ministarstvima ima kucu dva-tri stana nov auto pa i zena pa i djeca i jos koji lokal .odakle kad je plata zna se kolika . LOPOVI A JA BI VOLIO DA SVAKO OD NJIH POKUSA OTVORIT PRIVATNU FIRMU.

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

10.11.2015 06:51

Какав газда таква и кућа. Ако је Миле Ронхил сво богаство стекао на незаконит начин, на исти начин то чине и његови послушници. Лопови су најсложнији од свих занатлија. То више није тајна, то је данас kул, што но рече Миле Ронхил.

ODGOVORITE
Name

re kupujmo domace

10.11.2015 08:33

Za tvoju informaciju Mile Dodik je prije tendera bio bogat,to se moze i vidjeti i provjeriti.Znamo mi koji smo sa njim svaki dan.Bolje ti je da se uhvatis kakvog posla pa da radis nesto,nego da lupetas po portalima.

Name

Купујмо домаће

10.11.2015 08:46

Нема потребе да ми такви савјете дају, што бране сличне себи. Да си као и ја радио би што и ја, а не лупетао у току радног времена.

Name

re

10.11.2015 10:52

Radi i ne lupaj nepismeni covjece...uzmi lopatu u ruke i zaradjuj,a ne prosipaj.Ja sam na telefonu pa ti ovo pisem u letu. Nepismeni

Name

Veteran

10.11.2015 06:56

Ima ih koji imaju firmu pa ili rade mutno , ili su u dugovima do guse.

ODGOVORITE
Name

Role

10.11.2015 09:43

Ma ti znaš pouzdano.

Name

Sport

10.11.2015 10:23

Role, nismo slijepi da vidimo u kakvom stanju je ekonomija. Možda za vas manjinu je ovo ekstra dobro.

Name

Role

10.11.2015 11:13

Najveći problem ovog primitivnog naroda je što svaki misli da zna SVE, da je magistar u svakoj oblasti - od politike, ekonomije sociologije do prava i istorije a realno nemamo pojam o životu! Najbolji dokaz za to što isti čobani šišaju decenijama, mi ih birali...

Name

Osvit

10.11.2015 07:08

Kriminal i korupcija su nazalost postali pravilo ponasanja u Republici Srpskoj. Ne da se drustvo ne bori protiv te posasne pojave,nego se donosenjem citavog niza zakona,pokusavaju legalizovati lopovluci i uvesti ih u drustveno prihvatljive norme ponasanja.Takvo ponasanje moze izdrzati obraz jer smo dozivjeli moralni sunovrat ali novcanik sigurno nece.Doveli smo zemlju pred bankrot u svakom pogledu.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

10.11.2015 08:19

Ništa čudno. Pohlepa je prirodna osobina čovjeka, ograničena jedino pohlepama drugih, pa zato i postoje zakoni, propisi, pravila, kodeksi..., da ograniče pohlepu između ljudi, da ne pada krv. Situacija se mijenja kada jedan ojača, jedan ili više njih, stvori se družina, udruženje zločinačko. Onda oni poklope sve, sve prisvajaju, uzimaju, otimaju, iz očiju kidaju, kako to narod veli. Jači su, granice nema, ni milosti, jer pohlepa je na sceni. Drugi neka skapavaju, crkavaju, ili neka se smiču, ako će da žive i gamižu.

ODGOVORITE