Привредници до тендера долазе митом

Већина послодаваца у Републици Српској сматра да кроз поступак јавне набавке не могу добити посао без подмићивања и исплата званичницима одговорним за тендер или другим повезаним лицима, показало је најновије истраживање Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Република Српска 10.11.2015 | 07:05
Привредници до тендера долазе митом

Наиме, 42 одсто послодаваца из Републике Српске који су учествовали у овом истраживању сматра да најбољи понуђач може ријетко добити јавни тендер, а да не врши недопуштене исплате званичницима одговорним за тендер или другим повезаним лицима. На исто питање 14 одсто испитаних послодаваца је навело да најбољи понуђач никада не може добити јавни тендер без подмићивања, што заједно чини више од половине испитаника.

Поред тога, више од 60 одсто испитаника сматра да постојеће праксе у јавним набавкама у Републици Српској доприносе постојању сиве економије. У образложењу овог истраживања наводи се и да ови одговори имају своју потврду и у резултатима истраживања других институција и релевантних међународних организација.

Као примјер наводе истраживање Свјетског економског форума о глобалној конкурентности, гдје се, између осталог, указује на постојање праксе давања мита и нерегуларних плаћања од стране привредних субјеката, било да се ради о пословима увоза или извоза, комуналним услугама, плаћању пореза, добијању уговора и дозвола од стране јавних институција или о исходовању повољних судских пресуда. Према показатељу праксе подмићивања и нерегуларног плаћања, БиХ је најгоре рангирана у односу на посматране земље - Хрватску, Македонију, Србију и Аустрију.

У истраживању је још наведено да је недостатак транспарентности у раду јавних институција, посебно у поступку провођења јавних набавки, нешто на шта послодавци у Републици Српској често указују када је ријеч о повјерењу у рад јавних институција.

Рајко Кецман, члан Предсједништва Удружења грађана "Тендер" Бањалука, рекао је да је кривац за овакво стање управо Закон о јавним набавкама, који није регулисао та питања, као што је то учињено, примјера ради, у Србији или Хрватској.

"Ми смо у мају ове године предложили нови Закон о јавним набавкама БиХ, који би овог мјесеца требало да уђе у парламентарну процедуру", рекао је Кецман. Према његовим ријечима, важећи Закон о јавним набавкама је ступио на снагу 27. новембра прошле године и "он је најкоруптивнији закон о јавним набавкама који свијет познаје".

"Проблем је тај што су свјесно отворене рупе у њему да може радити шта ко хоће и да нема одговорности. Значи, корупција може бити легална, јер нико неће одговарати. У суштини свако одговара само партији која га је поставила, док судови не раде", рекао је Кецман.

Иначе, из овог удружења су раније казали да би досљедним поштовањем и примјеном предложених измјена и допуна Закона о јавним набавкама од стране уговорних органа и понуђача, као и кључних надлежних институција, које располажу са довољним бројем стручних кадрова, годишња уштеда новчаних средстава у буџетима премашила износ од 400 милиона марака.

(Независне новине)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Привредник

10.11.2015 06:28

- Само се запитајте ако један директор или нацелник одјељења или сеф комерцијале у дрзавним предузецима опстинама министарствима има куцу два-три стана нов ауто па и зена па и дјеца и јос који локал .одакле кад је плата зна се колика . ЛОПОВИ А ЈА БИ ВОЛИО ДА СВАКО ОД ЊИХ ПОКУСА ОТВОРИТ ПРИВАТНУ ФИРМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

10.11.2015 06:51

Какав газда таква и кућа. Ако је Миле Ронхил сво богаство стекао на незаконит начин, на исти начин то чине и његови послушници. Лопови су најсложнији од свих занатлија. То више није тајна, то је данас кул, што но рече Миле Ронхил.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре купујмо домаце

10.11.2015 08:33

За твоју информацију Миле Додик је прије тендера био богат,то се мозе и видјети и провјерити.Знамо ми који смо са њим сваки дан.Боље ти је да се ухватис каквог посла па да радис несто,него да лупетас по порталима.

Name

Купујмо домаће

10.11.2015 08:46

Нема потребе да ми такви савјете дају, што бране сличне себи. Да си као и ја радио би што и ја, а не лупетао у току радног времена.

Name

ре

10.11.2015 10:52

Ради и не лупај неписмени цовјеце...узми лопату у руке и зарадјуј,а не просипај.Ја сам на телефону па ти ово писем у лету. Неписмени

Name

Ветеран

10.11.2015 06:56

Има их који имају фирму па или раде мутно , или су у дуговима до гусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

10.11.2015 09:43

Ма ти знаш поуздано.

Name

Спорт

10.11.2015 10:23

Роле, нисмо слијепи да видимо у каквом стању је економија. Можда за вас мањину је ово екстра добро.

Name

Роле

10.11.2015 11:13

Највећи проблем овог примитивног народа је што сваки мисли да зна СВЕ, да је магистар у свакој области - од политике, економије социологије до права и историје а реално немамо појам о животу! Најбољи доказ за то што исти чобани шишају деценијама, ми их бирали...

Name

Освит

10.11.2015 07:08

Криминал и корупција су назалост постали правило понасања у Републици Српској. Не да се друство не бори против те посасне појаве,него се доносењем цитавог низа закона,покусавају легализовати лоповлуци и увести их у друствено прихватљиве норме понасања.Такво понасање мозе издрзати образ јер смо дозивјели морални суноврат али новцаник сигурно неце.Довели смо земљу пред банкрот у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

10.11.2015 08:19

Ништа чудно. Похлепа је природна особина човјека, ограничена једино похлепама других, па зато и постоје закони, прописи, правила, кодекси..., да ограниче похлепу између људи, да не пада крв. Ситуација се мијења када један ојача, један или више њих, створи се дружина, удружење злочиначко. Онда они поклопе све, све присвајају, узимају, отимају, из очију кидају, како то народ вели. Јачи су, границе нема, ни милости, јер похлепа је на сцени. Други нека скапавају, цркавају, или нека се смичу, ако ће да живе и гамижу.

ОДГОВОРИТЕ