Dragan Čović: Nemam pravo da ne glasam

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon što je u subotu ujutro u Mostaru glasao na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora, uputio je kritiku hrvatskim vlastima zbog nedovoljnog broja birališta u BiH kao i broja poslaničkih mjesta u Saboru namjenjenih za hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske.

Bosna i Hercegovina 07.11.2015 | 12:05
Dragan Čović: Nemam pravo da ne glasam

"Neprimjereno je, ako imate pravo glasa, da se samo u četiri centra u BiH može glasati. Građani iz nekog dijela BiH moraju putovati više od 150 kilometara do Mostara kako bi ostvarili svoje pravo glasa. To treba što prije riješiti koja god bila nova vlast u Hrvatskoj", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH ocijenio je kako samo tri poslanička mjesta u Saboru namjenjena za "dijasporu" ne motivišu birače u BiH da izađu na izbore, ali je uvjeren da će sva tri mjesta pripasti HDZ-u i njegovim partnerima.

"Vjerujem kako će to biti dovoljno da dođe do uspostavljanja nove parlamentarne većine u Hrvatskoj" kazao je Čović, istakavši kako od nove hrvatske vlasti očekuje jako mnogo, posebno na evropsko-atlantskom putu BiH.

"Uvjeren sam da nam Hrvatska može jako puno pomoći na tom putu" utvrdio je Čović.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da predsjednik jedne države glasa na izborima u drugoj državi, on je kazao kako je to redovna praksa od 1995. godine, te da će se to nastaviti i ubuduće.

"Nemam pravo, koje je omogućeno ustavima BiH i Hrvatske, na bilo koji način ignorisati bez obzira što ja mislim o tome" poručio je Čović.

Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro, a glasanje traje 7 i 8. novembra od 7 do 19 sati. Zasad nema gužvi na biračkim mjestima i izborni proces se odvija bez većih problema.

Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH, moći će na izborima glasati na trideset i tri biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci.

Za glasanje se registrovalo nešto više od 22 hiljade hrvatskih državljana, a u BiH prema neslužbenim podacima, ima 264 hiljada hrvatskih državljana s biračkim pravom.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasalo je oko 17.000 birača.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Holland

07.11.2015 12:58

Cuj ,nemam pravo da ne glasam...de mi sad prevedi sta si htIo time da kazes.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

07.11.2015 13:03

Човић је у праву. Дужност сваког грађанина је да изађе на изборе и гласа по својој слободној људској вољи и савјести. Они грађани који избјегавају да врше своје грађанске дужности и да изађу на изборе и гласају немају после морално право да се љуте на власт која је изабрана због њихове неодговорности, немарности и невршрња грађанске дужности да изађе на изборе и гласају по својој савјести!

ODGOVORITE
Name

Ceba

07.11.2015 15:29

A ti posto imas moralno pravo kad glasas.... Ljuti se i za mene malo molim te

Name

butros ghali

07.11.2015 20:17

Velika je glupost da oni koji zive u drugoj državi svojim glasom određuju buducnost onima koji žive u državi u kojoj su izbori

Name

vojvoda djujic

07.11.2015 15:50

Ustaša ostaje Ustaša. U BiH obavlja visoke funkcije, a glasa za izbore u drugoj državi, idi u Hrvatsku i ne vraćaj se, a ovde ostavi pare što si pokrao.

ODGOVORITE
Name

re

07.11.2015 16:57

Nije u redu niti je moralno da ti kao bošnjak se potpisuješ kao "Vojvoda Đujić"

Name

korektno

09.11.2015 09:51

Po covicu trebala je doci Angela Merkel ili Putin,da glasaju za hrvatski sabor treba da ga je sramota.

ODGOVORITE