Драган Човић: Немам право да не гласам

Предсједавајући Предсједништва БиХ и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, након што је у суботу ујутро у Мостару гласао на изборима за осми сазив Хрватског сабора, упутио је критику хрватским властима због недовољног броја биралишта у БиХ као и броја посланичких мјеста у Сабору намјењених за хрватске држављане који живе изван Хрватске.

Босна и Херцеговина 07.11.2015 | 12:05
Драган Човић: Немам право да не гласам

"Непримјерено је, ако имате право гласа, да се само у четири центра у БиХ може гласати. Грађани из неког дијела БиХ морају путовати више од 150 километара до Мостара како би остварили своје право гласа. То треба што прије ријешити која год била нова власт у Хрватској", казао је Човић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ оцијенио је како само три посланичка мјеста у Сабору намјењена за "дијаспору" не мотивишу бираче у БиХ да изађу на изборе, али је увјерен да ће сва три мјеста припасти ХДЗ-у и његовим партнерима.

"Вјерујем како ће то бити довољно да дође до успостављања нове парламентарне већине у Хрватској" казао је Човић, истакавши како од нове хрватске власти очекује јако много, посебно на европско-атлантском путу БиХ.

"Увјерен сам да нам Хрватска може јако пуно помоћи на том путу" утврдио је Човић.

На питање да прокоментарише чињеницу да предсједник једне државе гласа на изборима у другој држави, он је казао како је то редовна пракса од 1995. године, те да ће се то наставити и убудуће.

"Немам право, које је омогућено уставима БиХ и Хрватске, на било који начин игнорисати без обзира што ја мислим о томе" поручио је Човић.

Биралишта у БиХ на изборима за осми сазив Хрватског сабора отворена су у суботу ујутро, а гласање траје 7 и 8. новембра од 7 до 19 сати. Засад нема гужви на бирачким мјестима и изборни процес се одвија без већих проблема.

Хрватски држављани који живе у БиХ или привремено бораве у БиХ, моћи ће на изборима гласати на тридесет и три бирачка мјеста у Сарајеву, Мостару, Тузли и Бањалуци.

За гласање се регистровало нешто више од 22 хиљаде хрватских држављана, а у БиХ према неслужбеним подацима, има 264 хиљада хрватских држављана с бирачким правом.

На изборима за Хрватски сабор проведеним прије четири године, у БиХ је било отворено 30 бирачких мјеста, а гласало је око 17.000 бирача.

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Холланд

07.11.2015 12:58

Цуј ,немам право да не гласам...де ми сад преведи ста си хтИо тиме да казес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

07.11.2015 13:03

Човић је у праву. Дужност сваког грађанина је да изађе на изборе и гласа по својој слободној људској вољи и савјести. Они грађани који избјегавају да врше своје грађанске дужности и да изађу на изборе и гласају немају после морално право да се љуте на власт која је изабрана због њихове неодговорности, немарности и невршрња грађанске дужности да изађе на изборе и гласају по својој савјести!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеба

07.11.2015 15:29

А ти посто имас морално право кад гласас.... Љути се и за мене мало молим те

Name

бутрос гхали

07.11.2015 20:17

Велика је глупост да они који зиве у другој држави својим гласом одређују будуцност онима који живе у држави у којој су избори

Name

војвода дјујиц

07.11.2015 15:50

Усташа остаје Усташа. У БиХ обавља високе функције, а гласа за изборе у другој држави, иди у Хрватску и не враћај се, а овде остави паре што си покрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.11.2015 16:57

Није у реду нити је морално да ти као бошњак се потписујеш као "Војвода Ђујић"

Name

коректно

09.11.2015 09:51

По цовицу требала је доци Ангела Меркел или Путин,да гласају за хрватски сабор треба да га је срамота.

ОДГОВОРИТЕ