EP ne poštuje ustavno uređenje BiH?

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta završio je danas u Sarajevu dvodnevno zasjedanje bez ikakvog rezultata. Članovi Odbora nisu usvojili ni Poslovnik o radu, pošto se nisu mogli dogovoriti oko načina glasanja i odlučivanja,jer evropski parlamentarci ne žele da poštuju ustavno uređenje,odnosno, princip odlučivanja u BiH.

Bosna i Hercegovina 06.11.2015 | 22:56
EP ne poštuje ustavno uređenje BiH?

Delegacija Evropskog parlamenta smatra da odluke u zajedničkom Odboru treba donositi većinom glasova članova delegacije Evropskog parlamenta i članova Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH. Zaboravljaju, ili ignorišu činjenicu da se u Komisiji Parlamentarne skupštine BiH mora poštovati volja članova iz oba entiteta i sva tri konstitutivana naroda.

"Tražilo se da preslikamo Poslovnik, odnosno, način odlučivanja kao što je to slučaj u BiH kada se traži neka kvalifikovana većina. Ovdje se radi o principu odlučivanja u zejedničkom tijelu u kojem je jedna strana Evropski parlament i za nas je takav način odlučivanja, kao u BiH, nedopustiv", kaže Tonino Picula, predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH.

Predsjedavajući Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za evropske integracije Ognjen Tadić, kaže, da se na sjednici Zajedničkog odbora branio integritet Parlamentarne skupštine BiH, ustavni poredak BiH, te interes BiH u provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je novac. Mi, koji hoćemo ravnopravno odlučivanje, želimo da sačuvamo novac BiH, njenu privredu i radna mjesta, i sve ono što smo dužni da čuvamo i na šta treba da pazimo", ističe Tadić.

(BN TV)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Penzioner

06.11.2015 17:42

Ako hecomo u EU, moramo svoje zakone, pa tako i Ustav i izborni zakon i odlucivanje prostom vecinom, prilagoditi zakonima EU.

ODGOVORITE
Name

Re penzioner

06.11.2015 18:12

Vidi se da si izlapio ili nekim naivcima zelis prodavati jaja pod burege .Tesko srbima i hrvatima kada bih se po tvom u BiH odrzavali izbori.

Name

Re Re penzioner

06.11.2015 18:38

Penzioner je realan i pametan. A sta to nije dobro za Hrvate i Srbe u Evropi???

Name

Penzioner

06.11.2015 18:42

Re penzioner, ti izgleda zivis u kamenom dobu. Procitaj ponovo sta sam napisao. "Ako hocemo, onda se moramo prilagoditi njima, a ne oni nama" Svakakvih nepismenih i zatucanih ljudi!

Name

Zero

06.11.2015 21:40

Svaka drzava clanica je morala promjeniti xy zakona i djelimicno Ustave.Ne vidim zasto mi sad bili pametniji od svih?

Name

Bosanac

06.11.2015 17:54

E moj penzioner, da se usklade sa zakonima EU??? Znaju oni da se u EU ide u apsanu za krađu narodnih para, da se lopovi smjenjuju za najmanju sitnicu.

ODGOVORITE
Name

klubska pravila

06.11.2015 18:00

Nece oni u nas klub nego mi molimo pristup u njihov, shodno tome mi smo ti koji treba da se prilagodjavamo valjda a ne obrnuto.A da kod nas je svakako sve naopako zato se i nalazimo tu gdje jesmo. 300 % pogotovu na drzavnom nivou osiguranje da slucajno neki kamion ne udje ili izadje bez nasih dragih politicara.

ODGOVORITE
Name

valter

06.11.2015 18:17

.... Pa da blokirate EU, kao sto blokirate BiH!? Taj ce se princip odlucivanja nekome obiti o glavu, jer je, bez pravog razloga, cesto bio profanisan i besmisleno zloupotrijeblje zbog benignih stvari! Zivi bili, pa vidjeli!

ODGOVORITE
Name

Petrinjac

06.11.2015 18:57

Mozda treba odustati od entiteta i vidjeti ima li nade za ovu drzavu. Ovo kako je sad je sigurna propast. Zivim vani i slabo pratim politiku. Dodjem dole svake godine 1dom il' dva puta. Tako mogu vidjeti u presjecima kako se stvari odvijaju. Odem i u Srbiju, i tamo mi je rod iz Krajine. Mogu samo reci da su RS i BiH propala drustva. U Srbiji se nekako i moze raditi i saradjivati, ali u RS/BiH katastrofa. Pitanje je samo dana kad ce zdravstvo, skole i policija prestati raditi. Korupcija i siromastvo je nasha buducnost..

ODGOVORITE
Name

sporo sve

07.11.2015 07:13

Čuj Tadiću čim ti sjediš pored tog Bajinog da bi narodu od vas bilo bolje, a znaš koji je on sa svojom hobotnicom za propali narod RS koji još traje, obećali ste bolji život godina prođe a od ovoga šugavog života koji imamo nema još onog vašeg boljitka za tvoje glasače iz RS.

ODGOVORITE
Name

Postovanje?

07.11.2015 17:37

Nikada gazda nije morao i hteo da postuje podanike.

ODGOVORITE