ЕП не поштује уставно уређење БиХ?

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Парламентарне скупштине БиХ и Европског парламента завршио је данас у Сарајеву дводневно засједање без икаквог резултата. Чланови Одбора нису усвојили ни Пословник о раду, пошто се нису могли договорити око начина гласања и одлучивања,јер европски парламентарци не желе да поштују уставно уређење,односно, принцип одлучивања у БиХ.

Босна и Херцеговина 06.11.2015 | 22:56
ЕП не поштује уставно уређење БиХ?

Делегација Европског парламента сматра да одлуке у заједничком Одбору треба доносити већином гласова чланова делегације Европског парламента и чланова Комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ. Заборављају, или игноришу чињеницу да се у Комисији Парламентарне скупштине БиХ мора поштовати воља чланова из оба ентитета и сва три конститутивана народа.

"Тражило се да пресликамо Пословник, односно, начин одлучивања као што је то случај у БиХ када се тражи нека квалификована већина. Овдје се ради о принципу одлучивања у зеједничком тијелу у којем је једна страна Европски парламент и за нас је такав начин одлучивања, као у БиХ, недопустив", каже Тонино Пицула, предсједник Делегације Европског парламента за односе са БиХ.

Предсједавајући Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ и члан Комисије за европске интеграције Огњен Тадић, каже, да се на сједници Заједничког одбора бранио интегритет Парламентарне скупштине БиХ, уставни поредак БиХ, те интерес БиХ у провођењу Споразума о стабилизацији и придруживању. "Споразум о стабилизацији и придруживању је новац. Ми, који хоћемо равноправно одлучивање, желимо да сачувамо новац БиХ, њену привреду и радна мјеста, и све оно што смо дужни да чувамо и на шта треба да пазимо", истиче Тадић.

(БН ТВ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Пензионер

06.11.2015 17:42

Ако хецомо у ЕУ, морамо своје законе, па тако и Устав и изборни закон и одлуцивање простом вецином, прилагодити законима ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пензионер

06.11.2015 18:12

Види се да си излапио или неким наивцима зелис продавати јаја под буреге .Теско србима и хрватима када бих се по твом у БиХ одрзавали избори.

Name

Ре Ре пензионер

06.11.2015 18:38

Пензионер је реалан и паметан. А ста то није добро за Хрвате и Србе у Европи???

Name

Пензионер

06.11.2015 18:42

Ре пензионер, ти изгледа зивис у каменом добу. Процитај поново ста сам написао. "Ако хоцемо, онда се морамо прилагодити њима, а не они нама" Свакаквих неписмених и затуцаних људи!

Name

Зеро

06.11.2015 21:40

Свака дрзава цланица је морала промјенити xy закона и дјелимицно Уставе.Не видим засто ми сад били паметнији од свих?

Name

Босанац

06.11.2015 17:54

Е мој пензионер, да се ускладе са законима ЕУ??? Знају они да се у ЕУ иде у апсану за крађу народних пара, да се лопови смјењују за најмању ситницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клубска правила

06.11.2015 18:00

Неце они у нас клуб него ми молимо приступ у њихов, сходно томе ми смо ти који треба да се прилагодјавамо ваљда а не обрнуто.А да код нас је свакако све наопако зато се и налазимо ту гдје јесмо. 300 % поготову на дрзавном нивоу осигурање да слуцајно неки камион не удје или изадје без насих драгих политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

06.11.2015 18:17

.... Па да блокирате ЕУ, као сто блокирате БиХ!? Тај це се принцип одлуцивања некоме обити о главу, јер је, без правог разлога, цесто био профанисан и бесмислено злоупотријебље због бенигних ствари! Зиви били, па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петрињац

06.11.2015 18:57

Мозда треба одустати од ентитета и видјети има ли наде за ову дрзаву. Ово како је сад је сигурна пропаст. Зивим вани и слабо пратим политику. Додјем доле сваке године 1дом ил' два пута. Тако могу видјети у пресјецима како се ствари одвијају. Одем и у Србију, и тамо ми је род из Крајине. Могу само реци да су РС и БиХ пропала друства. У Србији се некако и мозе радити и сарадјивати, али у РС/БиХ катастрофа. Питање је само дана кад це здравство, сколе и полиција престати радити. Корупција и сиромаство је насха будуцност..

ОДГОВОРИТЕ
Name

споро све

07.11.2015 07:13

Чуј Тадићу чим ти сједиш поред тог Бајиног да би народу од вас било боље, а знаш који је он са својом хоботницом за пропали народ РС који још траје, обећали сте бољи живот година прође а од овога шугавог живота који имамо нема још оног вашег бољитка за твоје гласаче из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постовање?

07.11.2015 17:37

Никада газда није морао и хтео да постује поданике.

ОДГОВОРИТЕ