Moskva: Dogovorena niža cijena gasa

Srbija, time što nije podržala sankcije EU protiv Rusije, ima dobru perspektivu da proširi izvoz u Rusiju poljoprivrednh proizvoda - piše u materijalima za susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Svijet 29.10.2015 | 22:38
Moskva: Dogovorena niža cijena gasa

"Dobre perspektive ima saradnja u oblasti poljoprivrede, posebno u povećanju izvoza u Rusiju proizvoda srpske poljoprivredne i prehrambene industrije. Dodatne mogućnosti u tom pravcu su se otvorile zbog principijelnog stava Srbije da se ne pridruži antiruskim sankcijama EU", navodi se u materijalima, koje prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da Rusija i Srbija održavaju politički dijalog u vezi sa cijelim nizom pitanja, a posebna pažnja poklanja se održavanju mira i stabilnosti na Balkanu.

"Između Rusije i Srbije održava se tradicionalno aktivni politički dijalog, koji obuhvata širok krug pitanja bilateralne saradnje i međunarodnu problematiku. Posebna pažnja poklanja se održavanju mira i stabilnosti na Balkanu, prije svega u okviru kosovskog procesa", piše u materijalima.

Srpski izvoz poljoprivrednih proizvoda porastao za 40 odsto
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju porastao za 40 odsto, bez obzira na makroekonomsku situaciju u svijetu.

Putin je u trominutnom obraćanju novinarima na početku sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moksvi, rekao da je svjestan da se svjetska ekonomija nalazi u lošem stanju, ali bez obzira na to, ekonomska saradnja sa Srbijom je dobra, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Isporuka poljoprivrednih prozivoda iz Srbije porasla je za 40 odsto, što je odlično", rekao je Putin.

Vučić je zahvalio Putinu na gostoprimstvu i istakao da je srpska delegacija posljednja tri dana u Moskvi, i sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, kao i sa drugim sagovornicima, razmotrila ekonomske i političke odnose dvije zemlje.

"I sa pogledom u budućnost, našli smo rješenje za još brži razvoj naših odnosa", rekao je Vučić.

On je u ime Srbije zahvalio Putinu na podršci u UN i Unesko, kao i svim drugim međunarodnim organizacijama, gdje Srbija pokušava da zaštiti svoj integritet, ali i svoj ugled i slobodarsku tradiciju.

"Znamo da je situacija u cijelom svijetu komplikovana, ništa manje nije komplikovana ni na Balkanu", rekao je Vučić, koji je Putina obavijestio i o saradnji sa Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji.

Susretom sa Putinom, Vučić završava trodnevni boravak u Ruskoj Federaciji.

Niža cijena gasa
Prema Vučićevim riječima dogovorena je niža cijena gasa.

Vučić nakon sastanka sa ruskim predsjednikom nije želio novinarima da otkriva šta mu je sve Putin rekao, jer je, kako kaže, to bio „razgovor u četiri oka“.

On je istakao i da je dogovoreno da će Srbija raditi na remontu ruskih helikoptera, što će, prema njegovim riječima, značiti nova radna mjesta.

„Dogovoreno je da potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin početkom decembra posjeti Beograd, a da to ruski premijer Dmitrij Medvedev učini sljedeće godine“, rekao je Vučić, dodajući da će srpski predsjednik Tomislav Nikolić tada posjetiti Moskvu.

Srpski premijer je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da zbog toga ne osjeća pritiske Zapada, odnosno Brisela.

„Na mene se teško mogu vršiti pritisci“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, sa Putinom je razgovarao i o migrantskoj krizi, situaciji u svijetu i na Balkanu, kao i o situaciji na Kosovu.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

angela

29.10.2015 14:40

Pritisci-osim mene

ODGOVORITE
Name

Gas

29.10.2015 14:54

Je.o gas kada ga 95% ljudi kod nas ne koristi, što se mene tiče može ići u nedogled.

Name

Mislim ja...

29.10.2015 15:46

E da Amerikanci tako čuvaju Siptare, ko što Rusi Srbe...

ODGOVORITE
Name

Re.mislim

29.10.2015 16:58

E da je bas tako kao sto kazes a stvarnost sasvim drugacija.

Name

Mikailo

29.10.2015 17:04

Sta kaze Putin, hoce li biti veliki ili mali za nasu premijerku? Mislim na kredit.

ODGOVORITE
Name

spartak

29.10.2015 17:17

Lijepe vijesti....Samo zajedno I nikako vise ! Daleko je zapad....daleko !

ODGOVORITE