Москва: Договорена нижа цијена гаса

Србија, тиме што није подржала санкције ЕУ против Русије, има добру перспективу да прошири извоз у Русију пољопривреднх производа - пише у материјалима за сусрет руског предсједника Владимира Путина и српског премијера Александра Вучића.

Свијет 29.10.2015 | 22:38
Москва: Договорена нижа цијена гаса

"Добре перспективе има сарадња у области пољопривреде, посебно у повећању извоза у Русију производа српске пољопривредне и прехрамбене индустрије. Додатне могућности у том правцу су се отвориле због принципијелног става Србије да се не придружи антируским санкцијама ЕУ", наводи се у материјалима, које преноси РИА Новости.

Додаје се да Русија и Србија одржавају политички дијалог у вези са цијелим низом питања, а посебна пажња поклања се одржавању мира и стабилности на Балкану.

"Између Русије и Србије одржава се традиционално активни политички дијалог, који обухвата широк круг питања билатералне сарадње и међународну проблематику. Посебна пажња поклања се одржавању мира и стабилности на Балкану, прије свега у оквиру косовског процеса", пише у материјалима.

Српски извоз пољопривредних производа порастао за 40 одсто
Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је извоз српских пољопривредних производа у Русију порастао за 40 одсто, без обзира на макроекономску ситуацију у свијету.

Путин је у троминутном обраћању новинарима на почетку састанка са премијером Србије Александром Вучићем у Моксви, рекао да је свјестан да се свјетска економија налази у лошем стању, али без обзира на то, економска сарадња са Србијом је добра, саопштено је из Владе Србије.

"Испорука пољопривредних прозивода из Србије порасла је за 40 одсто, што је одлично", рекао је Путин.

Вучић је захвалио Путину на гостопримству и истакао да је српска делегација посљедња три дана у Москви, и са руским премијером Дмитријем Медведевим, као и са другим саговорницима, размотрила економске и политичке односе двије земље.

"И са погледом у будућност, нашли смо рјешење за још бржи развој наших односа", рекао је Вучић.

Он је у име Србије захвалио Путину на подршци у УН и Унеско, као и свим другим међународним организацијама, гдје Србија покушава да заштити свој интегритет, али и свој углед и слободарску традицију.

"Знамо да је ситуација у цијелом свијету компликована, ништа мање није компликована ни на Балкану", рекао је Вучић, који је Путина обавијестио и о сарадњи са Приштином, Бриселском споразуму и застојима у његовој реализацији.

Сусретом са Путином, Вучић завршава тродневни боравак у Руској Федерацији.

Нижа цијена гаса
Према Вучићевим ријечима договорена је нижа цијена гаса.

Вучић након састанка са руским предсједником није желио новинарима да открива шта му је све Путин рекао, јер је, како каже, то био „разговор у четири ока“.

Он је истакао и да је договорено да ће Србија радити на ремонту руских хеликоптера, што ће, према његовим ријечима, значити нова радна мјеста.

„Договорено је да потпредсједник Владе Русије Дмитриј Рогозин почетком децембра посјети Београд, а да то руски премијер Дмитриј Медведев учини сљедеће године“, рекао је Вучиц́, додајући да ће српски предсједник Томислав Николић тада посјетити Москву.

Српски премијер је поновио да Србија неће уводити санкције Русији и да због тога не осјећа притиске Запада, односно Брисела.

„На мене се тешко могу вршити притисци“, рекао је Вучиц́.

Како је рекао, са Путином је разговарао и о мигрантској кризи, ситуацији у свијету и на Балкану, као и о ситуацији на Косову.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ангела

29.10.2015 14:40

Притисци-осим мене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гас

29.10.2015 14:54

Је.о гас када га 95% људи код нас не користи, што се мене тиче може ићи у недоглед.

Name

Мислим ја...

29.10.2015 15:46

Е да Американци тако чувају Сиптаре, ко што Руси Србе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.мислим

29.10.2015 16:58

Е да је бас тако као сто казес а стварност сасвим другација.

Name

Микаило

29.10.2015 17:04

Ста казе Путин, хоце ли бити велики или мали за насу премијерку? Мислим на кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

29.10.2015 17:17

Лијепе вијести....Само заједно И никако висе ! Далеко је запад....далеко !

ОДГОВОРИТЕ