Toliko recikliraju da moraju uvoziti smeće

Nemačka je pravi dokaz kako smeće jedne zemlje predstavlja bogatstvo drugoj

Zanimljivosti 22.10.2015 | 09:30
Toliko recikliraju da moraju uvoziti smeće

Stanovnici Nemačke toliko marljivo recikliraju smeće, da su malo i preterali.

Naime, visoka stopa recikliranja u Nemačkoj (trenutno se reciklira oko 65 odsto svog odbačenog otpada), u kombinaciji s opadanjem populacije, predstavlja velik gubitak za spalionice kojima godišnje nedostaje nekoliko miliona tona otpada.

To ne bi bio nikakav problem da spalionice ne pretvaraju smeće u energiju.

Kako bi smanjili nedostatke, nekolicina spalionica počela je da uvozi smeće iz susednih država, poput Italije, Velike Britanije, Irske i Švajcarske.

Nemačka inače nije prva zemlja koje uvozi smeće, jer to čini i Švedska, kako bi osigurala strujom stanovnike koji manje troše, a više recikliraju. Švedska je 2014. godine tako uvezla 800.000 tona otpada kako bi osigurala grejanje za 260.000 građana.

Spalionice koje otpad pretvaraju u energiju daleko su dogurale od prvobitnih toksičnih postrojenja.

Danas su opremljene različitim filterima koji zadržavaju zagađivače poput žive i olova, te nakon što gotovo u potpunosti očiste smeće, pretvaraju ga u energiju, usput smanjujući metan - kojeg bi isti otpad stvorio da je odložen na odlagalištu smeća, piše Fortune.

B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kum

22.10.2015 09:03

To je stvarno za pohvalu. Mi kad bi mi to radili pomglo bi i onako slaboj Kanalizacion mrezi a stime i ucestalim poplavama a sigurno bi bilo i koje novo radno mjesto. Postoje Automati za sve vrste flasa a kante bi mogli sami proizvesti. Mi imamo samo strucnjaka na papiru i koje jos kupit.

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.10.2015 09:36

A šta rade naši eksperti iz državnih institucija?

ODGOVORITE