Šarović: Vlast Srpsku gura u izolaciju

U Vladi Republike Srpske i SNSD-u su suviše ostrašćeni i zaslepljeni, usled čega i sebe, i sve nas, guraju u totalnu izolaciju. To nije dobro za Republiku Srpsku. Ovo u intervjuu za „EuroBlic" poručuje Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i potpredsednik Glavnog odbora SDS-a, odgovarajući na optužbe vlasti Republike Srpske na račun predstavnika Saveza za promene koji rade u institucijama BiH.

Republika Srpska 15.10.2015 | 22:49
Šarović: Vlast Srpsku gura u izolaciju

Da li su ministri SzP izdajnici interesa Republike Srpske u Sarajevu?

To je jedna prava floskula u nedostatku argumenata. Savet ministara radi korektno svoj posao i predstavnici iz srpskog naroda su možda najbolji njegov deo, jer su BiH doneli niz korisnih poteza i mera. S druge strane, apsolutno je netačno da se radi o bilo kakvom delovanju koje je suprotno ustavu. Možda se SNSD ili Vladi Republike Srpske ne sviđa kako mi radimo, ali to je neko sasvim drugo pitanje. Da li smo mi izdajnici što smo rešili pitanje izvoza mleka u EU ili ako smo obezbedili izvoz mesa u Tursku, na čijem projektu radi više firmi iz Republike Srpske? Jesmo li izdajnici zato što smo obezbedili gradnju mosta u Gradiški, a oni su to bezuspešno pokušavali osam godina? Onda kada nemate argumenata, potežete priču o nekim izdajnicima.

Hoće li posebna sednica NS Republike Srpske pokazati ko su izdajnici Republike Srpske?

Mislim da je potpuno nepotrebna ovakva vrsta sednice NS Republike Srpske. Iz samog naziva tačke dnevnog reda se vidi u kom pravcu će to ići. Međutim, prevarili su se oni koji misle da ćemo pristati na raspravu te vrste. Vladi Republike Srpske nismo ni u kom smislu odgovorni, na način kako oni to misle, ali za saradnju smo apsolutno. Ako želimo da unapredimo naš rad u interesu Republike Srpske, moramo imati takav pristup. Bez obzira na to da li smo iz jedne ili više političkih opcija, to nije bitno. Suština je da smo obavezni, i jedni i drugi, da radimo za opšte dobro.

Guverner ste u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Da li ta institucija traži od BiH povećanje akciza na gorivo, kako to tvrde u Vladi Republike Srpske?

Zašto bi jedna banka bila relevantna za traženje zahteva za povećanje akciza za gorivo? Zašto bi mi to prihvatali, bez obzira na to što poštujemo tu banku? Niti su predlagali Savetu ministara, niti bi mi razmatrali njihov predlog na takav način. Ako hoćemo da povećamo akcize na gorivo, onda treba da pitamo o tome potrošače, poljoprivrednike, privrednike i da vidimo uticaj tog povećanja.

Ako ne dođe do povećanja akciza na gorivo, može li to ugroziti infrastrukturne projekte?

Nema nikakvog uslova EBRD po tom pitanju. Valjda bih ja to prvi trebalo da znam. Da budem jasan i u SzP i SDS-u smo apsolutno opredeljeni za provođenje Reformske agende, uključujući i ova pitanja koja se tiču povećanja akciza na gorivo, ali onako kako je to regulisano u agendi i da se u institucijama o tome raspravi i odluči.

Hoće li Aerodrom Tuzla dobiti licencu za izvoz mesa iz BiH, što u Republici Srpskoj smatraju izdajom njenih interesa, jer je oštećen Aerodrom Banjaluka?

Nikada se ne bi transportovalo meso sa banjalučkog aerodroma da moje ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo nismo insistirali na tome. Sada se neki prave pametni po tom pitanju i predstavljaju se kao zaštitnici Aerodroma u Banjaluci. Prvo, sada im nije mrsko da se meso izvozi u Tursku, a drugo nisu učinili nijedan potez da Aerodrom u Banjaluci radi to što danas radi. Ali to ne znači da i neki drugi aerodromi u zemlji ne mogu da krenu u aktivnost dobijanja dozvole za status međunarodnog aerodroma sa kog se izvozi hrana životinjskog porekla.

Republiku Srpsku ponovo potresa afera „snimak". Zašto SDS taj snimak nije prosledio istražnim organima?

Nisam mnogo merodavan da to komentarišem, ali jedino što mogu da kažem jeste da taj snimak i treba dostaviti nadležnim organima. Snimak zaista ima elemente koji ne samo da interesuju javnost, nego treba da zainteresuju i nadležne pravosudne institucije.

Da li imate čvrsta obećanja partnera iz FBiH da će SzP ostati u Savetu ministara, nakon ulaska SBB-a u vlast?

Parlamentarna većina u FBiH je stvar partnera koji žele da stvore stabilniju i jaču većinu u FBiH i to nije nešto što je predmet interesovanja SDS-a. Mislimo da je SzP vrlo stabilan deo Saveta ministara i da u ovom trenutku nema osnova za promenu. Sa nama, a ni drugim partnerima, ovih dana nije razgovarano o toj temi.

Da li je SzP spreman da se odazove pozivu predsednika Republike Srpske na sastanak lidera stranaka, ako vam se izvini zbog optužbi izrečenih na vaš račun?

Prava adresa za ovo pitanje su Bosić, Ivanić i Čavić i drugi lideri SzP. Meni se iz ove perspektive čini da su izgledi vrlo mali. Predsednik Republike Srpske mora da izađe iz „ljušture" predsednika stranke, koja je u čitavoj ovoj priči dominantna. Ako to uspe, onda možda ima nekog smisla da razgovaramo sa čovekom koji bi odražavao to neko državno jedinstvo svih nas u Republici Srpskoj.

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

xy

15.10.2015 11:21

Opet oni o mogućnosti razgovora sa bandom.

ODGOVORITE
Name

Tako je!

15.10.2015 12:13

Dok se oni osmisle da li bi ili ipak ne bi...

Name

Михаило Микић

15.10.2015 12:50

Поред оволико великог броја ПАМЕТНИХ ЉУДИ не знам само како Србима годинама све иде наопако? Мора да су наши "Политичари" паметни само за себе али не и за народ у чије име они говоре и раде!

Name

Luka

15.10.2015 13:34

Svaka cast gospodinu Sarovicu. Odlicno odradjeno oko izvoza mlijeka, koje se nastavilo na izvoz mesa i licenciranje aerodroma za izvoz prehrambeni proizvoda. Turska je ogromno trziste. E sad Baji i ekipi ovo je ozbiljan problem. Prica o naprektu i nekim normalnim odnosima je neprihvatljiva. Napasce ga zbog ovog. Valjda nize ne moze.

Name

Pitanje

15.10.2015 11:22

Gdje je završilo 105 miliona maraka u građevinskom materijalu, donacije Srbije za izgradnju Srpskog Sarajeva? Od čega je napravljen ''Gitros'' i ko je uzimao novac od zakupnine u vrijeme boravka SJP SIPA u tom objektu?

ODGOVORITE
Name

Ti znas

15.10.2015 11:28

Sto ne uhapsite ko je kriv, a na vlasti ste 12 godina.

Name

Beg

15.10.2015 11:28

Postovani Srbi ima li pametnijeg covjeka koji bi vas predstavljao bilo gdje od ovoga covjeka.Sigurno stiti interese Srpske i razmislja pametno jer ne mora znaciti ako radi za dobrobit BiH da radi protiv Srpske jer samo tako ce svima biti bolje.Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Pepa

15.10.2015 11:30

Ljudi moji šta je sa Ognjenom Tadićem, šta je sa tim čovjekom?

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

15.10.2015 11:33

Podrska najboljem ministru....Svaka cast!!!

ODGOVORITE
Name

Igor

15.10.2015 13:08

Mileva jesi mu ti nosila ranu dok je bio u frizideru ..

Name

srbenko

15.10.2015 11:35

Pa oni su stvoreni zbog toga.Nisu oni postavljeni da pljackaju muslimane i ustase nego da nas Srbe pljackaju i unistavaju dok nas ne zbrisu sa lica zemlje.

ODGOVORITE
Name

Socijalista

15.10.2015 12:00

Ja sam socijalista po političkom opredjeljenju u Republici Srpskoj. Gospodina Šarovića smatram veoma pametnim i konstruktivnim čovjekom čije izjave su odmjerene i zavrjeđuju pažnju. Preporučujem i ostalim političarima da se ugledaju na njega. Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

A SUVARA

15.10.2015 13:02

GOCIJA ZA PREDSJEDNIKA, ON JE GARANT PROTIV IZOLACIJE.

ODGOVORITE
Name

јово

15.10.2015 13:10

КО ТЕБЕ ЗАШТО ПИТА?

ODGOVORITE
Name

jovo re

15.10.2015 21:18

Pitaj mamu dal se pita?

Name

goja

15.10.2015 13:29

Kako je ovo pametan čovjek, svaka čast!

ODGOVORITE
Name

Zoran

15.10.2015 14:25

Nekako u poslednje vrijeme sam počeo bolje da živim nesto posebno nisam promenio u svom radu niti vise radim ali je bolje nego do sada. I stalno mozgam sta li se to promijenilo kad dodjoh do zakljucka da su za to zasluzni G-in Sarovic i SzP neznam jeli kod vas tako.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

15.10.2015 22:18

Jak komentar. Pa i ja bolje živim zadnju godinu kako su oni u tim nekim saraj-institucijama