Шаровић: Власт Српску гура у изолацију

У Влади Републике Српске и СНСД-у су сувише острашћени и заслепљени, услед чега и себе, и све нас, гурају у тоталну изолацију. То није добро за Републику Српску. Ово у интервјуу за „ЕуроБлиц" поручује Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ и потпредседник Главног одбора СДС-а, одговарајући на оптужбе власти Републике Српске на рачун представника Савеза за промене који раде у институцијама БиХ.

Република Српска 15.10.2015 | 22:49
Шаровић: Власт Српску гура у изолацију

Да ли су министри СзП издајници интереса Републике Српске у Сарајеву?

То је једна права флоскула у недостатку аргумената. Савет министара ради коректно свој посао и представници из српског народа су можда најбољи његов део, јер су БиХ донели низ корисних потеза и мера. С друге стране, апсолутно је нетачно да се ради о било каквом деловању које је супротно уставу. Можда се СНСД или Влади Републике Српске не свиђа како ми радимо, али то је неко сасвим друго питање. Да ли смо ми издајници што смо решили питање извоза млека у ЕУ или ако смо обезбедили извоз меса у Турску, на чијем пројекту ради више фирми из Републике Српске? Јесмо ли издајници зато што смо обезбедили градњу моста у Градишки, а они су то безуспешно покушавали осам година? Онда када немате аргумената, потежете причу о неким издајницима.

Хоће ли посебна седница НС Републике Српске показати ко су издајници Републике Српске?

Мислим да је потпуно непотребна оваква врста седнице НС Републике Српске. Из самог назива тачке дневног реда се види у ком правцу ће то ићи. Међутим, преварили су се они који мисле да ћемо пристати на расправу те врсте. Влади Републике Српске нисмо ни у ком смислу одговорни, на начин како они то мисле, али за сарадњу смо апсолутно. Ако желимо да унапредимо наш рад у интересу Републике Српске, морамо имати такав приступ. Без обзира на то да ли смо из једне или више политичких опција, то није битно. Суштина је да смо обавезни, и једни и други, да радимо за опште добро.

Гувернер сте у Европској банци за обнову и развој. Да ли та институција тражи од БиХ повећање акциза на гориво, како то тврде у Влади Републике Српске?

Зашто би једна банка била релевантна за тражење захтева за повећање акциза за гориво? Зашто би ми то прихватали, без обзира на то што поштујемо ту банку? Нити су предлагали Савету министара, нити би ми разматрали њихов предлог на такав начин. Ако хоћемо да повећамо акцизе на гориво, онда треба да питамо о томе потрошаче, пољопривреднике, привреднике и да видимо утицај тог повећања.

Ако не дође до повећања акциза на гориво, може ли то угрозити инфраструктурне пројекте?

Нема никаквог услова ЕБРД по том питању. Ваљда бих ја то први требало да знам. Да будем јасан и у СзП и СДС-у смо апсолутно опредељени за провођење Реформске агенде, укључујући и ова питања која се тичу повећања акциза на гориво, али онако како је то регулисано у агенди и да се у институцијама о томе расправи и одлучи.

Хоће ли Аеродром Тузла добити лиценцу за извоз меса из БиХ, што у Републици Српској сматрају издајом њених интереса, јер је оштећен Аеродром Бањалука?

Никада се не би транспортовало месо са бањалучког аеродрома да моје министарство и Канцеларија за ветеринарство нисмо инсистирали на томе. Сада се неки праве паметни по том питању и представљају се као заштитници Аеродрома у Бањалуци. Прво, сада им није мрско да се месо извози у Турску, а друго нису учинили ниједан потез да Аеродром у Бањалуци ради то што данас ради. Али то не значи да и неки други аеродроми у земљи не могу да крену у активност добијања дозволе за статус међународног аеродрома са ког се извози храна животињског порекла.

Републику Српску поново потреса афера „снимак". Зашто СДС тај снимак није проследио истражним органима?

Нисам много меродаван да то коментаришем, али једино што могу да кажем јесте да тај снимак и треба доставити надлежним органима. Снимак заиста има елементе који не само да интересују јавност, него треба да заинтересују и надлежне правосудне институције.

Да ли имате чврста обећања партнера из ФБиХ да ће СзП остати у Савету министара, након уласка СББ-а у власт?

Парламентарна већина у ФБиХ је ствар партнера који желе да створе стабилнију и јачу већину у ФБиХ и то није нешто што је предмет интересовања СДС-а. Мислимо да је СзП врло стабилан део Савета министара и да у овом тренутку нема основа за промену. Са нама, а ни другим партнерима, ових дана није разговарано о тој теми.

Да ли је СзП спреман да се одазове позиву председника Републике Српске на састанак лидера странака, ако вам се извини због оптужби изречених на ваш рачун?

Права адреса за ово питање су Босић, Иванић и Чавић и други лидери СзП. Мени се из ове перспективе чини да су изгледи врло мали. Председник Републике Српске мора да изађе из „љуштуре" председника странке, која је у читавој овој причи доминантна. Ако то успе, онда можда има неког смисла да разговарамо са човеком који би одражавао то неко државно јединство свих нас у Републици Српској.

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

xy

15.10.2015 11:21

Опет они о могућности разговора са бандом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је!

15.10.2015 12:13

Док се они осмисле да ли би или ипак не би...

Name

Михаило Микић

15.10.2015 12:50

Поред оволико великог броја ПАМЕТНИХ ЉУДИ не знам само како Србима годинама све иде наопако? Мора да су наши "Политичари" паметни само за себе али не и за народ у чије име они говоре и раде!

Name

Лука

15.10.2015 13:34

Свака цаст господину Саровицу. Одлицно одрадјено око извоза млијека, које се наставило на извоз меса и лиценцирање аеродрома за извоз прехрамбени производа. Турска је огромно трзисте. Е сад Баји и екипи ово је озбиљан проблем. Прица о напректу и неким нормалним односима је неприхватљива. Напасце га због овог. Ваљда низе не мозе.

Name

Питање

15.10.2015 11:22

Гдје је завршило 105 милиона марака у грађевинском материјалу, донације Србије за изградњу Српског Сарајева? Од чега је направљен ''Гитрос'' и ко је узимао новац од закупнине у вријеме боравка СЈП СИПА у том објекту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти знас

15.10.2015 11:28

Сто не ухапсите ко је крив, а на власти сте 12 година.

Name

Бег

15.10.2015 11:28

Постовани Срби има ли паметнијег цовјека који би вас представљао било гдје од овога цовјека.Сигурно стити интересе Српске и размисља паметно јер не мора знацити ако ради за добробит БиХ да ради против Српске јер само тако це свима бити боље.Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепа

15.10.2015 11:30

Људи моји шта је са Огњеном Тадићем, шта је са тим човјеком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

15.10.2015 11:33

Подрска најбољем министру....Свака цаст!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

15.10.2015 13:08

Милева јеси му ти носила рану док је био у фризидеру ..

Name

србенко

15.10.2015 11:35

Па они су створени због тога.Нису они постављени да пљацкају муслимане и устасе него да нас Србе пљацкају и униставају док нас не збрису са лица земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјалиста

15.10.2015 12:00

Ја сам социјалиста по политичком опредјељењу у Републици Српској. Господина Шаровића сматрам веома паметним и конструктивним човјеком чије изјаве су одмјерене и заврјеђују пажњу. Препоручујем и осталим политичарима да се угледају на њега. Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А СУВАРА

15.10.2015 13:02

ГОЦИЈА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА, ОН ЈЕ ГАРАНТ ПРОТИВ ИЗОЛАЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

15.10.2015 13:10

КО ТЕБЕ ЗАШТО ПИТА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово ре

15.10.2015 21:18

Питај маму дал се пита?

Name

гоја

15.10.2015 13:29

Како је ово паметан човјек, свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.10.2015 14:25

Некако у последње вријеме сам почео боље да живим несто посебно нисам променио у свом раду нити висе радим али је боље него до сада. И стално мозгам ста ли се то промијенило кад додјох до закљуцка да су за то заслузни Г-ин Саровиц и СзП незнам јели код вас тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

15.10.2015 22:18

Јак коментар. Па и ја боље живим задњу годину како су они у тим неким сарај-институцијама