Egipat: Sud oslobodio Mubarakove sinove

Egipatski sud naložio je danas oslobađanje sinova svrgnutog predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, osuđenih na tri godine zatvora zbog korupcije, javile su agencije.

Svijet 12.10.2015 | 13:40
Egipat: Sud oslobodio Mubarakove sinove

Sud je naložio da Ala i Gamal Mubarak budu pušteni iz zatvora jer im je u odsluženje kazne uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru od hapšenja 2011, navodi AFP.

Na ročištu je advokat osuđenika izjavio da su njegovi klijenti proveli zatvoreni duže od tri godine - šest meseci i 18 dana više od propisane kazne, prenosi RIA Novosti.

Krivični sud Kaira 9. maja ove godine osudio je Mubaraka (87), svrgnutog u "Revoluciji 25. januara" na talasu "Arapskog proleća" početkom 2011, i njegove sinove, na tri godine zatvora zbog mahinacija sa državnim sredstvima, namenjenim za rekonstrukciju predsedničkih rezidencija.

Advokati tvrde da su osim odslužene kazne, osuđeni nadoknadili državi svu materijalnu štetu.

Prema presudi, Mubarakovi su milione dolara iz budžeta umesto za rekonstrukciju predsedničkih, trošili za opremanje privatnih objekata.

Podsećajući da su protiv dvojice Mubarakovih sinova zbog privrednih mahinacija i nezakonitog sticanja imovine podignute još neke optužnice u dva odvojena predmeta, Rojters navodi da će oni suđenje čekati na slobodi.

Za bivšeg investicionog bankara i visokog funkcionera raspuštene Narodne demokratske partije, Gamala, britanska agencija navodi da se pre pobune 2011. očekivalo da će naslediti oca na predsedničkoj poziciji.

Bivši predsednik Egipta trenutno se nalazi u vojnoj bolnici u Kairu.

Komentari / 0

Ostavite komentar