Sud BiH mora biti u fokusu reforme

Malo je argumenata koji upućuju na pozitivan ishod reforme pravosuđa posredstvom strukturalnog dijaloga sve dok predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso ne shvati da se ta reforma odnosi i na Sud BiH, rekao je danas potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

Republika Srpska 02.10.2015 | 12:13
Sud BiH  mora biti u fokusu reforme

"Teško se oteti utisku da upravo logika kojom nastupa gospođa Kreso `Sud BiH - to sam ja` ne predstavlja najsnažniju podršku zahtjevu za održavanje referenduma u Republici Srpskoj", rekao je Špirić, reagujući na juče iznesene stavove predsjednika Suda BiH tokom Taieks seminara o reformi pravosudnih institucija na nivou BiH, koji se u organizaciji Delegacije EU u BiH održava u Sarajevu.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso naglasila je da je prije potpisivanja protokola u Briselu trebalo provesti stručnu raspravu, a potom kompilacijom rješenja i svih nacrta zakona doći do "zajedničke tačke" i potpisati protokol.

"Dva ponuđena nacrta zakona, iz Republike Srpske i Ministarstva pravde BiH iz 2013. godine iniciraju kompromis nauštrb struke. Kompromisa na račun vladavine prava ne smije biti, kao i na račun gubitka ili smanjenja nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH", rekla je Kreso.

Seminar je organizovan nakon sastanka ministara pravde 10. septembra u Briselu, na kojem je ponovljena opredijeljenost za strukturalni dijalog o pravosuđu između EU i BiH, te potpisan Protokol koji predviđa niz mjera za rješavanje reformskih prioriteta u sektoru pravde.

Dvodnevni seminar o reformi pravosudnih institucija na nivou BiH otvorio je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, a prisustvuju predstavnici ministarstava pravde BiH, Srpske i Federacije BiH, te najviši predstavnici pravosudnih institucija BiH, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH BiH Milan Tegeltija i predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso.

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Miki

02.10.2015 10:17

Ovaj je bronzani,sad imamo sve.Srebrenku i Zlatka.

ODGOVORITE
Name

Niko

02.10.2015 10:36

Zar ti Spirke nisi u Foci??

ODGOVORITE
Name

Vasilije

02.10.2015 11:27

Odakle se ti pojavi u pokušaju spasavanja najvećih kriminalaca,među kojma si ti u prvom redu.

Name

frka jest ali

02.10.2015 11:37

Čeka se da bude gotov novi zatvor.

Name

sa

02.10.2015 11:43

Dovoljno je vidjeti ko je najglasniji i ko prednjaci u napadima.jasno ko dan da im prijeti opasnost od sudjenja.uostalom,Sud BiH sporo radi,ali za razliku od ostalih sudova ovaj je jos i dobar.Specijalno tuzilastvo RS-a godinama ni jedan slucaj da istrazi i podigne optuznicu.da se ne govori o Okruznom sudu Banja Luka.evo Kantonalni sud u Sarajevu poceo da cisti neke lopovluke

Name

hot spot

02.10.2015 11:36

Ša ovaj lik koji je upetljan u silne kriminalne afere zna o pravnoj struci?

ODGOVORITE
Name

Vienna calling

02.10.2015 11:59

Poruka Špiriću: Prodaj stan u Beču i vrati ukradene narodne pare. Bog te upozorio Špiriću, imao si saobraćajku u Drvaru. Nisi poslušao. Pa ti je brat poginuo u nesreći (Bog da mu dušu prosti, možda je nevin stradao). Žena ti je u nesvjest pala kad si kući donosio keš da kupiš taj stan. I to je tek prvi korak...ima toga mnogo više.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

03.10.2015 08:34

Stiće njih kazna . Koga narod kune teško njemu . Platiće oni to samo nisu svjesni . To tek skontaju na kraju . Ovaj je samo još jedno lopovsko djubre medju ostalim . Netrebalo im ništa

Name

Brod

02.10.2015 13:28

Ima te li vi iz crvene bande ikakvu drugu priču osim tužilaštva i suda ?

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

02.10.2015 14:15

SNSD i Sud BiH...prpa frajeri, a? Karma is bitch!

ODGOVORITE