Nova ABA liga - sve što je važno da znate!

Ko je predsednik i kako se bira? Ko je direktor? Šta je Čabarkapin posao? Koliko predstavnika će imati Srbija sledeće sezone? ABA liga za sezonu 2015/16 samo je naizgled isto takmičenje koje je bilo u 14 prethodnih sezona.

Košarka 02.10.2015 | 00:00
Nova ABA liga - sve što je važno da znate!

Podbacivanjem lopte na utakmicama Zadar - Cibona i Olimpija - MZT Skoplje, u četvrtak od 17 časova, počela je nova era klupske košarke u zemljama bivše SFR Jugoslavije!

Klubovi učesnici su najvećim delom isti kao pre, takmičenje će se odvijati na isti način i tu za "običnog" gledaoca neće biti naročite razlike.

Ipak, tokom prethodnih meseci su dogovorene i sprovedene brojne promene, prvenstveno na polju organizacije lige kao pravnog subjekta - u skladu sa zahtevima FIBA i standardima koji se primenjuju širom Evrope - i sve to bi na duže staze trebalo da rezultira kvalitetnijim i profitabilnijim sportskim proizvodom.

STRUKTURA I ORGANIZACIJA

- Prvo i najvažnije, nova liga se nalazi 100 odsto u rukama klubova, koji su do sada imali 80 odsto vlasničkog, ali samo 40 odsto upravljačkog udela.

Novo preduzeće na kome počiva takmičenje zove se "ABA liga j.t.d" i registrovano je u Zagrebu. Kompanija "ABA Sidro d.o.o", na čelu sa šest fizičkih lica (Lorbek, Lisac, Sagadin, Radić, Bilić, Miličević) otišla je u istoriju.

"ABA liga j.t.d" je od "ABA Sidro d.o.o" otkupila udeo u preduzeću "ECA", koje rukovodi Evroligom i postala njen deoničar.

- Skupština klubova ABA lige imenovala je Predsedništvo, koje čine predsednik (Dragan Bokan - Budućnost) i dva potpredsednika (Mladen Veber - Cedevita, Nebojša Čović - Crvena zvezda Telekom), obavezno iz tri različite države.

Dogovor je da se na te tri pozicije obavlja rotacija na godišnjem nivou, tako da potpredsednik postane predsednik, a na njegovo mesto da po abecednom redu dođe predstavnik drugog kluba, ali iz zemlje koja prethodno nije bila zastupljena u Predsedništvu. Konkretno, u sezoni 2016/17 bi predsednika "ABA lige j.t.d" trebalo da delegira Cedevita, a potpredsednike Zvezda i Igokea.

- Za rukovođenje i operativno upravljanje ligom odgovoran je direktor, a to je Krešimir Novosel, dojučerašnji operativac Cedevite. Novosel će obavljati poslove iz delokruga nekadašnjeg generalnog menadžera ABA lige Romana Lisca, što se u prvom redu odnosi na ekonomske parametre (sponzori, marketing...), pri čemu neće delovati sam, nego će imati tim saradnika.

- Neposredno sprovođenje takmičenja u novoj organizaciji je nadležnost sportskog direktora (registrovanje utakmica, određivanje kazni...), a Skupština je na tu funkciju izabrala nekadašnjeg reprezentativca SR Jugoslavije i NBA igrača Žarka Čabarkapu, prethodnih sezona delegata Evrolige.

Čabarkapi će u ulozi savetnika asistirati Josip Bilić, koji je u staroj ABA ligi bio komesar za takmičenje.

- I direktor i sportski direktor biraju se na trogodišnji period, ali su dužni da na kraju svake sezone podnesu izveštaj, koji Skupština može da usvoji ili ne usvoji, u skladu sa čim se direktorski mandat produžava ili prekida.

- Komesar za suđenje ostao je Aleš Kamnikar. On će delegirati sudije za utakmice ABA lige, ali za razliku od dosadašnje prakse neće i razmatrati žalbe na učinak arbitara, nego će to raditi Sudijska komisija na čelu sa Brankom Jovanovićem, bivši srpski košarkaški sudija.

- Finansiranje lige u značajnom delu je rešeno prodajom TV prava za ukupno 6,3 miliona evra u petogodišnjem periodu. Utakmice će direktno prenositi TV Arena sport.

To je što se tiče strukture i organizacije...

SPORT I TEREN

- Regionalnu ligu u sezoni 2015/16 i nadalje činiće isključivo klubovi iz nekadašnjih šest republika SFR Jugoslavije - Srbije (Zvezda, Partizan, Mega Leks, Metalac), Hrvatske (Cedevita, Cibona, Zadar), Slovenije (Krka, Tajfun, Olimpija), Crne Gore (Budućnost, Sutjeska), Bosne i Hercegovine (Igokea) i Makedonije (MZT Skoplje).

Primarno zbog zatvaranja finansijske konstrukcije, tokom prethodnih pet godina su ABA ligu igrali češki Nimburk, izraelski Makabi, mađarski Solnok i bugarski Levski, koji su plaćali "vajld kard" po posebnoj tarifi. Sezona 2014/15 ostaće upisana kao jedina u kojoj su nastupala dva kluba izvan područja ex-YU, ali toj praksi je "odzvonilo".

- Samo za sezonu 2015/16 ustanovljene su dve specijalne pozivnice, po ceni od 150.000 evra. Prva je odmah dodeljena Olimpiji, koja nije stekla pravo nastupa "redovnim" putem, kroz prvenstvo Slovenije, dok je drugu platila nikšićka Sutjeska, nakon što su ostali potencijalni učesnici kvalifikacionog turnira - odustali.

- ABA liga, u dogovoru sa nacionalnim košarkaškim savezima, od sezone 2016/17 će biti smanjena na 12 klubova - po tri iz Srbije i Hrvatske, dva iz Slovenije i po jedan iz Crne Gore, BiH i Makedonije.

Dvanaestog učesnika daće zemlja čiji klubovi u sezoni 2015/16 ostvare najveći nacionalni koeficijent (broj pobeda podeljen sa brojem klubova).

- Sezona 2015/16 biće druga uzastopna u kojoj će se prvak i učesnici Evrolige rešavati u plej-ofu. Zbog zgusnutog kalendara, odlučeno je da se polufinalne serije ovog puta igraju na dve dobijene utakmice, umesto na tri. S obzirom na važnost tih mečeva - finalisti stiču pravo nastupa u Evroligi - objektivno je bilo bolje ostaviti polufinale na tri dobijene, a skratiti finale...

- Postoji ideja da se od sezone 2016/17 organizuje i "B" ABA liga, čime bi se u sistem uključilo još više klubova i dobilo šansu da igra atraktivnije i isplativije takmičenje. Više nema dileme oko potrebe za takvim takmičenjem, ali se - kao i obično - postavlja pitanje njegovog finansiranja.

SVI ŠAMPIONI
2002 – Olimpija
2003 – Zadar
2004 – FMP Železnik
2005 – Hemofarm
2006 – FMP Železnik
2007 – Partizan
2008 – Partizan
2009 – Partizan
2010 – Partizan
2011 – Partizan
2012 – Makabi
2013 – Partizan
2014 – Cibona
2015 – Crvena zvezda

Komentari / 0

Ostavite komentar