Нова АБА лига - све што је важно да знате!

Ко је председник и како се бира? Ко је директор? Шта је Чабаркапин посао? Колико представника ће имати Србија следеће сезоне? АБА лига за сезону 2015/16 само је наизглед исто такмичење које је било у 14 претходних сезона.

Кошарка 02.10.2015 | 00:00
Нова АБА лига - све што је важно да знате!

Подбацивањем лопте на утакмицама Задар - Цибона и Олимпија - МЗТ Скопље, у четвртак од 17 часова, почела је нова ера клупске кошарке у земљама бивше СФР Југославије!

Клубови учесници су највећим делом исти као пре, такмичење ће се одвијати на исти начин и ту за "обичног" гледаоца неће бити нарочите разлике.

Ипак, током претходних месеци су договорене и спроведене бројне промене, првенствено на пољу организације лиге као правног субјекта - у складу са захтевима ФИБА и стандардима који се примењују широм Европе - и све то би на дуже стазе требало да резултира квалитетнијим и профитабилнијим спортским производом.

СТРУКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЈА

- Прво и најважније, нова лига се налази 100 одсто у рукама клубова, који су до сада имали 80 одсто власничког, али само 40 одсто управљачког удела.

Ново предузеће на коме почива такмичење зове се "АБА лига ј.т.д" и регистровано је у Загребу. Компанија "АБА Сидро д.о.о", на челу са шест физичких лица (Лорбек, Лисац, Сагадин, Радић, Билић, Миличевић) отишла је у историју.

"АБА лига ј.т.д" је од "АБА Сидро д.о.о" откупила удео у предузећу "ЕЦА", које руководи Евролигом и постала њен деоничар.

- Скупштина клубова АБА лиге именовала је Председништво, које чине председник (Драган Бокан - Будућност) и два потпредседника (Младен Вебер - Цедевита, Небојша Човић - Црвена звезда Телеком), обавезно из три различите државе.

Договор је да се на те три позиције обавља ротација на годишњем нивоу, тако да потпредседник постане председник, а на његово место да по абецедном реду дође представник другог клуба, али из земље која претходно није била заступљена у Председништву. Конкретно, у сезони 2016/17 би председника "АБА лиге ј.т.д" требало да делегира Цедевита, а потпредседнике Звезда и Игокеа.

- За руковођење и оперативно управљање лигом одговоран је директор, а то је Крешимир Новосел, дојучерашњи оперативац Цедевите. Новосел ће обављати послове из делокруга некадашњег генералног менаџера АБА лиге Романа Лисца, што се у првом реду односи на економске параметре (спонзори, маркетинг...), при чему неће деловати сам, него ће имати тим сарадника.

- Непосредно спровођење такмичења у новој организацији је надлежност спортског директора (регистровање утакмица, одређивање казни...), а Скупштина је на ту функцију изабрала некадашњег репрезентативца СР Југославије и НБА играча Жарка Чабаркапу, претходних сезона делегата Евролиге.

Чабаркапи ће у улози саветника асистирати Јосип Билић, који је у старој АБА лиги био комесар за такмичење.

- И директор и спортски директор бирају се на трогодишњи период, али су дужни да на крају сваке сезоне поднесу извештај, који Скупштина може да усвоји или не усвоји, у складу са чим се директорски мандат продужава или прекида.

- Комесар за суђење остао је Алеш Камникар. Он ће делегирати судије за утакмице АБА лиге, али за разлику од досадашње праксе неће и разматрати жалбе на учинак арбитара, него ће то радити Судијска комисија на челу са Бранком Јовановићем, бивши српски кошаркашки судија.

- Финансирање лиге у значајном делу је решено продајом ТВ права за укупно 6,3 милиона евра у петогодишњем периоду. Утакмице ће директно преносити ТВ Арена спорт.

То је што се тиче структуре и организације...

СПОРТ И ТЕРЕН

- Регионалну лигу у сезони 2015/16 и надаље чиниће искључиво клубови из некадашњих шест република СФР Југославије - Србије (Звезда, Партизан, Мега Лекс, Металац), Хрватске (Цедевита, Цибона, Задар), Словеније (Крка, Тајфун, Олимпија), Црне Горе (Будућност, Сутјеска), Босне и Херцеговине (Игокеа) и Македоније (МЗТ Скопље).

Примарно због затварања финансијске конструкције, током претходних пет година су АБА лигу играли чешки Нимбурк, израелски Макаби, мађарски Солнок и бугарски Левски, који су плаћали "вајлд кард" по посебној тарифи. Сезона 2014/15 остаће уписана као једина у којој су наступала два клуба изван подручја еx-YУ, али тој пракси је "одзвонило".

- Само за сезону 2015/16 установљене су две специјалне позивнице, по цени од 150.000 евра. Прва је одмах додељена Олимпији, која није стекла право наступа "редовним" путем, кроз првенство Словеније, док је другу платила никшићка Сутјеска, након што су остали потенцијални учесници квалификационог турнира - одустали.

- АБА лига, у договору са националним кошаркашким савезима, од сезоне 2016/17 ће бити смањена на 12 клубова - по три из Србије и Хрватске, два из Словеније и по један из Црне Горе, БиХ и Македоније.

Дванаестог учесника даће земља чији клубови у сезони 2015/16 остваре највећи национални коефицијент (број победа подељен са бројем клубова).

- Сезона 2015/16 биће друга узастопна у којој ће се првак и учесници Евролиге решавати у плеј-офу. Због згуснутог календара, одлучено је да се полуфиналне серије овог пута играју на две добијене утакмице, уместо на три. С обзиром на важност тих мечева - финалисти стичу право наступа у Евролиги - објективно је било боље оставити полуфинале на три добијене, а скратити финале...

- Постоји идеја да се од сезоне 2016/17 организује и "Б" АБА лига, чиме би се у систем укључило још више клубова и добило шансу да игра атрактивније и исплативије такмичење. Више нема дилеме око потребе за таквим такмичењем, али се - као и обично - поставља питање његовог финансирања.

СВИ ШАМПИОНИ
2002 – Олимпија
2003 – Задар
2004 – ФМП Железник
2005 – Хемофарм
2006 – ФМП Железник
2007 – Партизан
2008 – Партизан
2009 – Партизан
2010 – Партизан
2011 – Партизан
2012 – Макаби
2013 – Партизан
2014 – Цибона
2015 – Црвена звезда

Коментари / 0

Оставите коментар